Articles & Analyses sur l'Hellénisme - N. Lygeros
end

Hellénisme

Articles & Analyses

N. Lygeros

Articles       Talks

ArticlesΗ Σημαία


Η συνείδηση του λαού μας
Στην ουσία ο άνθρωπος δεν είναι παρά μια λεπτομέρεια. Όμως έχοντας αυτή τη γνώση, μπορεί να διαμορφώσει την οντότητα του με το έργο του. Το ίδιο φαινόμενο ισχύει και για το λαό μας. Δεν είναι παρά μια μάζα για την εξουσία. Όμως όταν το πλαίσιο είναι ένα εθνικό πρόβλημα, η μάζα μετατρέπεται σε ενέργεια.

Η δύναμη του ελληνισμού είναι η μνήμη του μέλλοντος
Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτές οι κρίσιμες ημέρες είναι οι μελλοντικές μας μνήμες. Κάθε πράξη μας, κάθε κίνηση μας, κάθε κίνημα θα ανήκει στη μνήμη μας διότι τώρα πρέπει να γράψουμε την ιστορία μας.

Δε θα ξεχάσουμε το μέλλον μας
Όσο μικρή είναι η πατρίδα μας, τόσο μεγάλη είναι η ιστορία μας. Όσο μικρή είναι η δύναμή μας, τόσο μεγάλη είναι η αντίστασή μας. Όλη μας η ιστορία είναι μια απόδειξη της αντίστασής μας. Κι όσες φορές κι αν λαβωθήκαμε ποτέ δεν εγκαταλείψαμε τη γη μας.

Τη γη μάς έδωσαν κυπριακή στο περιγιάλι του κόσμου
Σε μια μάχη, όταν ο αντίπαλός σου μπορεί να προβλέψει τις κινήσεις σου είσαι θεωρητικά χαμένος διότι ανήκεις στον ορίζοντα της στρατηγικής του. Για τον αντίπαλό σου δεν είναι ανάγκη να προστρέξει σε καινοτομίες για να σε εξουδετερώσει, η εικόνα του μέλλοντός σου του αρκεί.

Μη παρακαλώ σας μη λησμονάμε τη μνήμη μας
Με την εισβολή του 1974 δεν είναι μόνο την πατρίδα μας που πλήγωσαν. Όλος ο λαός μας και μαζί του ο ελληνισμός δέχτηκε αυτό το βίαιο πλήγμα και το μόνο που μας άφησαν είναι η μνήμη μας και το σύνθημα δεν ξεχνώ. Επί τουρκοκρατίας οι ξένες δυνάμεις προσπάθησαν να μας κάνουν να ξεχάσουμε ακόμα και την ελληνική μας συνείδηση, τη ρωμιοσύνη μας, για λόγους πολιτικούς και στρατηγικούς. Κι όμως αντισταθήκαμε για εκατοντάδες χρόνια κι αν οι πρόγονοι μας νομικά γεννήθηκαν, έζησαν και πέθαναν τούρκοι, στη συνείδηση τους και τη μνήμη τους παρέμειναν έλληνες. Τώρα εδώ στην Κύπρο μας προσπαθούν και πάλι να σβήσουν τη μνήμη μας για γεωστρατηγικά συμφέροντα. Διότι ο κύριος στόχος τους όσο αφορά εμάς, είναι να ξεχάσουμε ακόμα και το δεν ξεχνώ, άσχετα αν αυτό σημαίνει ότι το μέλλον δε θα μας ανήκει πια.

Μία ψήφος, μία ζωή
Αν και οι προβλέψεις των ξένων αξιωματούχων επαληθεύονται με τα τωρινά δεδομένα της προεκλογικής περιόδου εφόσον υπάρχει όντως μια διάσπαση του κυπριακού μετώπου, τα πολεμικά και διπλωματικά παιχνίδια δεν έληξαν. Ένας από τους κυριότερους λόγους είναι ότι η πρωτοβουλία στο πλαίσιο της επίλυσης του κυπριακού παραμένει κυπριακή.

Το δώρο της ζωής
Δίχως μνήμη δεν υποφέρεις, όμως κάνεις τον άλλο να υποφέρει εξαιτίας σου. Οι στρατιώτες είναι συχνά τόσο νέοι που ζουν κάθε φορά τον πρώτο τους πόλεμο. Ενώ ο λαός είναι πάντα γέρος και πεθαίνει με τον τελευταίο πόλεμο. Όταν δεν έζησες ακόμα είσαι έτοιμος να δώσεις τη μάχη της ζωής σου.

Η θαράπαψη της Λιμνοθάλασσας
Όταν η ζωή σου πεθαίνει κάθε μέρα μέσα στην καθημερινότητα της κοινωνίας, είναι δύσκολο να φανταστείς τη δύναμη του παρελθόντος. Όταν όμως βρίσκεσαι σε μια πόλη όπου κάθε στιγμή στηρίζεται πάνω στη μνήμη του λαού, τότε συνειδητοποιείς πόσο βάθος έχει το παρελθόν.

Οι εγκλωβισμένοι και η ανθρωπιά
Σ' όλα αυτά τα χρόνια η αντίσταση εναντίον του εισβολέα στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χρησιμοποίησε εξαντλητικά την έννοια των εγκλωβισμένων ως ακραίο παράδειγμα. Υπάρχουν βέβαια και οι αγνοούμενοι που παίζουν όμως ένα σχετικά παθητικό ρόλο εφόσον για λόγους καθαρά φυσιολογικούς πολλοί από αυτούς έχουν πεθάνει.

Οι αθώοι, οι άγιοι και οι άνθρωποι
Με τα νέα δεδομένα, τα παιδιά των εγκλωβισμένων μπόρεσαν να ’ρθουν στην ελεύθερη Κύπρο. Κι αν αυτό αντιπροσωπεύει από μόνο του μια μικρή έξοδο, δεν είναι αρκετό. Ο αγώνας μας δεν μπορεί να τελειώσει μ’ αυτόν τον τρόπο. Τα παιδιά αυτά έδειξαν το παράδειγμα με την αθωότητά τους.

Ο απόδημος ελληνισμός και η Κύπρος μας
Όταν έγινε η βίαιη εισβολή του 1974, δεν λαβώθηκε μόνο η γη μας αλλά και οι άνθρωποί μας. Έτσι γεννήθηκαν στη μνήμη μας οι λέξεις: αγνοούμενοι, εγκλωβισμένοι και πρόσφυγες. Διότι το 1974 είναι πρώτα από όλα μια ανθρώπινη καταστροφή. Βέβαια μερικοί σώπασαν και προσπάθησαν να ζήσουν μ’ αυτήν την πληγή. Άλλοι όμως δεν έπαψαν να ζουν με μια κραυγή μες στο μυαλό τους.

Το ευρωπαϊκό ύφος του ελληνισμού
Χρόνια τώρα ο ελληνισμός ζει με φοβίες. Τα βάσανα της ζωής, οι πληγές και τα δεινά της μοίρας λάβωσαν και τους πιο δυνατούς. Άλλοι ξέχασαν το παρελθόν τους και άλλοι το μέλλον τους. Οι περισσότεροι ζούσαν μόνο με την αβεβαιότητα του παρόντος. Όλη τους η ζωή δεν ήταν παρά μια θανάσιμη στιγμή. Η ελπίδα τούς σκότωνε. Μες στην απελπισία τους δεν έβλεπαν παρά μόνο το μαύρο.

O Κυπριακός Αγώνας
Ο κυπριακός αγώνας δεν άρχισε τώρα και δε θα τελειώσει τώρα. Οι πολιτικές και διπλωματικές μανούβρες δεν αφόπλισαν τη δύναμη και την τόλμη του κυπριακού λαού. Μπορεί μερικοί να προτίμησαν να ξεχάσουν για να ζήσουν, οι περισσότεροι όμως ζουν για να μην ξεχάσουν. Είναι σίγουρο ότι οι κομματικές διαμάχες δε θα βοηθήσαν τον αγώνα μας, όμως ο λαός έχει μέσα του το πείσμα της αντίστασης και δεν το βάζει κάτω δύσκολα.

Η ενίσχυση της πρωτοβουλίας
Για κάθε Κύπριο και για κάθε Έλληνα είναι σημαντικό να ενισχύσει την πρωτοβουλία της επαναλειτουργίας του γυμνασίου και του λυκείου στο Ριζοκάρπασο. Ο σκοπός δεν είναι μια νέα προσπάθεια υλοποίησης της Γ' Βιέννης, διότι όλοι ξέρουμε πού κατέληξε...

Οι εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων
Οι εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων συσσωρεύονται σε τρία σημεία τα οποία αποτελούνται από τις έννοιες της επιστήμης, της δημοκρατίας και του ολυμπισμού. Η κάθε μια από αυτές ασχολείται με το πνεύμα, το σύνολο των ανθρώπων και το σώμα. Και οι καινοτομίες δεν ανήκουν αποκλειστικά σε ένα μοναδικό τομέα όπως θα ήταν αναμενόμενο από την κοινή λογική.

Ο εθελοντισμός στην Ελλάδα
Με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και ειδικότερα με τους Παραολυμπιακούς Αγώνες, η Ελλάδα γνώρισε μια νέα μορφή εθελοντισμού. Όλοι γνωρίζαμε τον κλασικό εθελοντισμό που παραμένει μια περιθωριακή έννοια εφόσον αγγίζει ελάχιστους ανθρώπους σε σχέση με τον όγκο της κοινωνικής μάζας.

Τα δώδεκα φύλλα του Ελληνισμού
H Χάρτα του Ρήγα Βελεστινλή δεν αποτελεί μόνο την πρώτη μεγάλη ελληνική χαρτογραφική αναγέννηση, είναι και ένα σπουδαίο δυναμικό εργαλείο για την αφύπνιση του γένους. Με την Χάρτα του Ρήγα, η γεωγραφία ως γνωστικό αντικείμενο εμπλουτίζεται με μια επικοινωνιακή και πολιτική διάσταση.

Ίμβρος και Κύπρος
Για όσους νομίζουν ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα στα κατεχόμενα εξαιτίας του κατοχικού καθεστώτος και του κατοχικού στρατού και για όσους φοβούνται να κινηθούν και να παράγουν ένα έργο, το παράδειγμα της Ίμβρου είναι σημαντικό για πολλούς λόγους. Όλοι θεωρούν ότι είναι μια χαμένη πατρίδα, όλοι θεωρούν ότι δεν γίνεται τίποτα εξαιτίας της συνθήκης της Λωζάννης, όλοι θεωρούν ότι ο ελληνισμός δεν υπάρχει πια σε αυτό το νησί.

Τα μειονεκτήματα της ελλαδοκεντρικής θεώρησης της ιστορίας
Η ελλαδοκεντρική θεώρηση της ιστορίας αν και φαινομενικά φυσιολογική για τα ελληνικά δεδομένα εμπεριέχει σοβαρά μειονεκτήματα όσον αφορά στη στρατηγική μα και στην ιστορία. Το κυριότερο και πιο τραγικό λάθος είναι ότι βασίζεται σε μια εκφυλισμένη έννοια του ελληνισμού. Θεωρεί η ελλαδοκεντρική προσέγγιση ότι ο ελληνισμός είναι μόνο και μόνο η Ελλάδα. Δεν είναι καν ο πυρήνας ενός συστήματος, είναι όλο το σύστημα. Συνεπώς εφόσον δεν υπάρχει ελληνισμός εκτός Ελλάδας, δεν υπάρχει και λόγος για την ελλαδοκεντρική θεώρηση της ιστορίας να εξετάσει τον εξωτερικό χώρο. Η ίδια η ιστορία όμως αποδεικνύει το λάθος αυτής της ιδέας. Και η παρατήρησή μας δεν αφορά σε αντίθεση την έννοια της Μεγάλης Ιδέας.

Ανθρωπιά και στρατηγική
Μπορεί η ανθρωπιά και η στρατηγική να μην συνδυάζονται τουλάχιστον φαινομενικά για τους μη ειδικούς. Όμως κάθε μη κυβερνητική οργάνωση που ασχολείται με ανθρωπιστικά θέματα, έχει ν' αντιμετωπίσει στρατηγικά προβλήματα. Ο λόγος είναι απλός. Τα ανθρωπιστικά θέματα είναι ανάγκες που προέρχονται από ακραίες καταστάσεις.

Ανθρωπιά και στρατηγική
Μπορεί η ανθρωπιά και η στρατηγική να μην συνδυάζονται τουλάχιστον φαινομενικά για τους μη ειδικούς. Όμως κάθε μη κυβερνητική οργάνωση που ασχολείται με ανθρωπιστικά θέματα, έχει ν' αντιμετωπίσει στρατηγικά προβλήματα. Ο λόγος είναι απλός.

Μικρή Μεσόγειος


Το κρυφό σχολειό: η συμβολή του και η καταδίκη του
Μελετώντας πρόσφατα βιβλία και όχι συγγράμματα, αντιλαμβανόμαστε όλο και πιο συχνά ότι υπάρχει μια τάση έμμεσης ή ακόμα και άμεσης καταδίκης του κρυφού σχολειού. Και δεν είναι πια θέμα ειδικών ότι το κρυφό σχολειό αποτελεί ένα πρόβλημα για τα άτομα που θέλουν να διαγράψουν την ιστορία μας με το πρόσχημα της καλυτέρευσης των ελληνο-τουρκικών σχέσεων.

Ελεύθερες ερωτήσεις !
Εφόσον η Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν φιλελεύθερη, γιατί ο ελληνισμός ήταν σκλαβωμένος; Εφόσον η επανάσταση έγινε μόνο το 1821, γιατί ο πρώτος εθνομάρτυρας έζησε μεταξύ 1540 και 1611; Εφόσον η παιδεία ήταν ελεύθερη, γιατί σπούδασε στη Βενετία και στη Πάδοβα, ιατρική, φιλοσοφία και θεολογία;

Ο Μίκης ή ο αρχάγγελος της Ελλάδας
Λίγα λόγια ξέρουμε για το έργο του διότι είναι μουσικό. Λίγα πράγματα γνωρίζουμε για τον άνθρωπο διότι είναι αρχάγγελος. Δεν το εννοούμε βέβαια με τη θρησκευτική έννοια αλλά κυριολεκτικά. Πιο καλή η σιωπή για να τον χαρακτηρίσει, τόσο τα βιώματά του είναι έντονα. Όμως, πώς θα μάθουν οι νέες γενιές την αξία του;

Το μέλλον του ελληνισμού
Ο καθένας βλέπει πάνω από την πατρίδα μας τον ήλιο της δικαιοσύνης. Πόσοι όμως πιστεύουν ότι υπάρχει η δικαιοσύνη για μας; Ζούμε με τις ημερομηνίες του παρελθόντος: 1918, 1922, 1923, 1940, 1944, 1955, 1964, 1974 και περιμένουμε αθώα τις επόμενες. Μερικοί, βέβαια, πιστεύουν στην ελπίδα, αλλά όχι για εμάς. Γι’ αυτόν τον λόγο, φοβούνται το μέλλον και θέλουν να ζήσουν μόνο μέσα στο παρόν, ακόμα και αν είναι ανούσιο από μόνο του. Ο ελληνισμός μπορεί να γεννήθηκε μέσα σ’ έναν τάφο.

Η έννοια της εθνικής εμβέλειας
Αν και παρουσιάζεται ως παράδοξο, η έννοια της εθνικής εμβέλειας δεν σχετίζεται άμεσα με τα εθνικά στοιχεία. Υποθέσεις όπως εκείνες των κυπριακών προσφυγών περί μη απόλαυσης περιουσίας ή των ελληνικών προσφυγών για τις κοινοτικές περιουσίες, ενισχύουν περισσότερο την έννοια της εθνικής εμβέλειας απ’ ότι φαινομενικά πετυχαίνουν άσκοπες εθνικές κινήσεις.

Η γυναίκα ως πολίτικη στρατηγική
Διαχρονικά η Κωνσταντινούπολη έπαιξε και παίζει έναν σημαντικότατο ρόλο για τον ελληνισμό. Και αυτός ο χαρακτηρισμός ισχύει περισσότερο για τον τουρκοκρατούμενο. Κράτησε πάντα μία ειδική σχέση με την ελεύθερη Ελλάδα. Αυτή η επαφή...

Μελίνα, αν ήσουν εδώ


Το πανεπιστήμιο της ζωής
Κατηγορούμε τους πάντες και τα πάντα δίχως να διαβάζουμε τις συνθήκες και τα συντάγματα. Θεωρούμε ότι όλα μάς είναι γνωστά και οι πράξεις αποδεικνύουν το αντίθετο. Χρειαζόμαστε τείχη για να τα σπρώχνουμε...

Η τραγωδία της φωτιάς
Στην σύγχρονη εποχή όπου ακόμα και μια τραγωδία είναι απλά ένα γεγονός, η φωτιά είναι μία είδηση και τίποτα άλλο. Όπως δίνουμε μεγαλύτερη αξία στις αρχές και δεν έχουμε ως αρχή τις αξίες, τίποτα δεν αξίζει από μόνο του. Λειτουργούμε δήθεν μέσω της αξιοποίησης αλλά μας ενδιαφέρει μόνο αξιολόγηση και κατά συνέπεια ασχολούμαστε μόνο με την εκμετάλλευση της πληροφορίας.

Ολυμπιακά έργα και Φωτιά
Οι πρωτοβουλίες ανθρωπιάς δεν επαρκούν αν δεν υποστηριχθούν με μια στρατηγική ανάπτυξης. Η καταγραφή του ζωικού κεφαλαίου και του φυτικού κεφαλαίου είναι μόνο η πρώτη φάση. Η αντιμετώπιση του πλήγματος πρέπει να είναι ειδικά συντονισμένη για να παράγει ένα ολικό αποτέλεσμα.

Η αναγέννηση της ιστορίας
Εκείνοι που νόμιζαν ότι πέθανε η ιστορία κι ότι μπορούμε να την αντικαταστήσουμε με μια μεταμοντέρνα προσέγγιση, βλέπουν τώρα πρακτικά τα όρια της μεθοδολογίας τους. Η αντίσταση του ελληνικού λαού δεν ήταν μάταιη. Και αυτό είναι ένα μάθημα της ιστορίας. Σ’ εκείνους που πιστεύουν μόνο στους θεσμούς και όχι στους ανθρώπους, η ανθρωπότητα στέλνει το μήνυμα της θυσίας.

Η αναγέννηση της ιστορίας
Εκείνοι που νόμιζαν ότι πέθανε η ιστορία κι ότι μπορούμε να την αντικαταστήσουμε με μια μεταμοντέρνα προσέγγιση, βλέπουν τώρα πρακτικά τα όρια της μεθοδολογίας τους. Η αντίσταση του ελληνικού λαού δεν ήταν μάταιη...

Στρατηγική Αιγαίου και προβλήματα τακτικής
Ένα μεγάλο μέρος της στρατηγικής της Ελλάδας βασίζεται στη στρατηγική του Αιγαίου λόγω της ύπαρξης της Τουρκίας. Ο χώρος του Αιγαίου με τα πολυάριθμα νησιά μας, δημιουργεί ένα γεωστρατηγικό πλαίσιο που ευνοεί την αεροπορία και το ναυτικό σε πρακτικό επίπεδο. Η ουσία, όμως, βρίσκεται αλλού.

Η ανθεκτικότητα του Αιγαίου
Όταν εξετάζουμε το Αιγαίο, μας προβληματίζει και όχι μόνο γεωστρατηγικά. Έχει μία δυναμική που αντικρούει τις απλοϊκές μας απόψεις περί ξηράς. Ως χώρος που δεν έχει ακόμα καθοριστεί διακρατικά, αποτελεί φαινομενικά ένα αδύναμο σημείο της γεωστρατηγικής, ενώ στην πραγματικότητα είναι κρίσιμο.

Η Ελλάδα και η μικρή ιδέα
Εδώ και δεκαετίες, μετά από τον καθορισμό των συνόρων μας, όλη η εξωτερική πολιτική μέσω της διπλωματίας μάς εξηγεί τα προβλήματα, που προκάλεσαν οι έννοιες του Ελληνισμού και της Μεγάλης Ιδέας. Χρησιμοποιούν εντατικά το πλαίσιο της Μικρασιατικής Καταστροφής, για να αναδείξουν τα δομικά προβλήματα της εξωτερικής μας πολιτικής. Βέβαια, σ’ αυτές τις αναλύσεις δεν υπάρχει ποτέ καμιά σοβαρή γεωστρατηγική εξήγηση του ελληνικού ελλείμματος της Ανατολικής Θράκης, όπως γίνεται με την Ίμβρο και την Τένεδο

Ελληνικό δυναμικό
Μέσω της κοινωνίας της μιζέριας, οι νέοι άνθρωποι έχουν την εντύπωση ότι ο μοναδικός στόχος της ζωής τους είναι πώς να πιάσεις δουλειά, όχι για να ζήσεις, αλλά για να έχεις σύνταξη. Ο άνθρωπος κατανοεί τη ζωή μόνο αν επινοήσει ότι είναι θνητός. Η ζωή αρχίζει με το θάνατο.

Οι Σαλαμίνες του Αιγαίου


Ο σπασμένος μπαγλαμάς


Το δέντρο του ελληνισμού


Η υποκρισία της Τουρκίας όσον αφορά στη Λήμνο και τη Σαμοθράκη
Το 1936, αμέσως μετά την υπογραφή της Σύμβασης του Montreux, η τουρκική κυβέρνηση αναγνώρισε το δικαίωμα της Ελλάδας να εξοπλίσει την Λήμνο και την Σαμοθράκη, όταν ο τότε υπουργός εξωτερικών Rüştü Aras, απευθυνόμενος προς την Τουρκική Εθνοσυνέλευση δήλωσε: «Οι διατάξεις που αφορούν τις νήσους Λήμνο και Σαμοθράκη, οι οποίες ανήκουν στη γειτονική μας και φιλική χώρα Ελλάδα και είχαν

Ο Ελληνισμός είναι πολιτισμός χωρίς σύνορα


Σε πήρε η λευτεριά


Το κόκκινο γαρύφαλλο


Το άσμα του Μάνου


Η οµολογία του Αγαµέµνονα


Μενελάου γενναιοδωρία


Ο όρκος του Αχιλλέα


Ο πόθος του Αχιλλέα


Η μοναξιά της Καρυάτιδας


Όταν το μάρμαρο έγινε φως


Η Καρυάτιδα και το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης
Η αναγκαιότητα της επιστροφής της Καρυάτιδας στην Ελλάδα δεν είναι ένα χαμένο όνειρο. Η Καρυάτιδα είναι η αιχμή του δόρατος του αγώνα για την επιστροφή των Μαρμάρων. Αυτό το μοναδικό γλυπτό που ανήκει στο εξαπλό σύμπλεγμα του Ερέχθειου, δεν έχει πια λόγο να ζει εγκλωβισμένο σε μια φυλακή πολυτελείας.

Η αδράνεια και η σκέψη
Εξετάζουμε την επιστροφή των μαρμάρων ως μία νοσταλγική σκέψη. Δίχως να της δίνουμε την εμβέλεια που έχει για την ιστορία του πολιτισμού μας. Είναι η αδράνειά μας που θέλει να αποφύγει καινούριους αγώνες, καινούριες μάχες. Θα θέλαμε να ξεχάσουμε αυτήν την κατάσταση, για να μην ενοχλήσουμε τους συνέταιρούς μας, για να μην ενοχλήσουμε την ησυχία μας.

Μαραθώνας, Θερμοπύλες, Καστελλόριζο
Για όσους δεν έχουν πρόσβαση άμεσα σε τοποστρατηγικά δεδομένα, είναι αποτελεσματικό να έχουν μερικά παραδείγματα της ιστορίας μας, έτσι ώστε να κατανοήσουν και τη δομή των ιδιομορφιών του μέλλοντος. Για πολλούς από εμάς ο Μαραθώνας κι οι Θερμοπύλες αποτελούν παραδείγματα κι αυτό ισχύει και στο διεθνές γίγνεσθαι.

Tο νοητικό σχήμα της επαναφοράς
Το νοητικό σχήμα της επαναφοράς δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό, όπως το προωθούν μερικοί αντίπαλοι της πατρίδας μας. Τα γλυπτά του Παρθενώνα κι η Καρυάτιδα του Ερεχθείου είναι μοναδικά κομμάτια του πολιτισμού, αλλά όχι τα μόνα θύματα της βαρβαρότητας.

300 σπαθιά


Η μετα-γνώση του Σωκράτη
Το Leitmotiv, το moto, το νοητικό σχήμα του Σωκράτη: οἶδα, ὅτι οὐδὲν οἶδα, δεν είναι μία ταπεινή αποδοχή μιας άγνοιας, όπως θεωρούν οι περισσότεροι. Ο Σωκράτης δεν χαρακτηρίζεται μόνο από τη σοφία του, αλλά κι από τη νοημοσύνη του που ήρθε σε αντιπαράθεση με την κοινωνία. Ο Σωκράτης δεν υποστηρίζει, καθώς λένε μερικοί ειδήμονες, ότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τα πάντα.

Το 1821 μας


Ένας λαός με αξίες
Υπάρχουν πολλές κατηγορίες εναντίον της Ελλάδας, αλλά όλες αυτές δικαιώνουν τον ελληνισμό! Η πατρίδα μας είναι ο χώρoς μιας ανοιχτής δομής. Λειτουργούμε διαχρονικά με τις πολιτείες ή με μια πολλαπλή δομή, όπως ήταν η Αυτοκρατορία του Μεγαλεξάνδρου ή η Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Έχουμε μια αναρχική προσέγγιση της έννοιας του κράτους, διότι είμαστε ένας λαός με αξίες. Δεν βασίζουμε την οντότητά μας πάνω στις αρχές αλλά στις αξίες. Με άλλα λόγια, είμαστε τα παιδιά της Αντιγόνης κι όχι οι σκλάβοι του Κρέοντα. Βέβαια αυτό μας προκαλεί προβλήματα, αλλά μόνο οι νεκροί δεν έχουν προβλήματα.

Κατεχόμενες μνήμες


Δεν θα γονατίσει ο ελληνικός λαός
Δεν θα γονατίσει ο ελληνικός λαός. Ακόμα και οι γενοκτονίες δεν κατάφεραν να μας καταστρέψουν ούτε και οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι. Οι δυσκολίες υπάρχουν, αλλά υπήρχαν πάντα. Απλώς δεν πρέπει να ξεχάσουμε την ικανότητά μας να φωνάζουμε παρόν σε κάθε καταμέτρηση ανά τους αιώνες. Ξέρουμε από πληγές και γνωρίζουμε τον τρόπο να τις προσπερνάμε. Δεν θα περάσουν οι προπαγάνδες της ηττοπάθειας, διότι ο καθένας μας δεν είναι παρά μια κορυφή ενός δέντρου που έχει τις ρίζες του βαθιά καρφωμένες μέσα στο χρόνο.

Η δημιουργικότητα των Ελλήνων
Όλα τα μέσα έχουν κατατρομάξει το λαό μας με την καταστροφολογία τους λες και έγινε καινούρια μόδα. Έτσι οι περισσότεροι δικοί μας έχουν την εντύπωση πια ότι όχι μόνο τίποτα δεν μπορεί να μας σώσει, αλλά ότι οι ίδιοι δεν αξίζουμε τίποτα. Είναι πραγματικά γελοίο να πιστέψουμε τέτοια προπαγάνδα. Ο ελληνικός λαός υπάρχει εδώ και χιλιετίες και πάντα το βλέμμα μας ήταν ανοιχτό προς τον κόσμο. Πάντα θεωρούσαμε ότι είχαμε ένα ρόλο να παίξουμε όχι στα λεγόμενα κοινά μόνο, αλλά στα κοινά του κόσμου.

Οι άνθρωποι του Καστελλόριζου
Το Καστελλόριζο δεν είναι μόνο ένα νησί. Οι κάτοικοι του δεν είναι ούτε άγνωστοι , ούτε αγνοούμενοι, όπως πιστεύουν μερικοί ειδικοί που είναι έτοιμοι να τους θυσιάσουν για να λύσουν με εύκολο τρόπο προβλήματα διαπραγματεύσεων. Δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι η Ελλάδα δεν λειτούργησε ποτέ με αυτόν τον τρόπο με τους δικούς της. Δεν είναι η Ελλάδα που θυσιάζει τους ανθρώπους της , αλλά αυτοί που συνειδητά θυσιάζονται γι' αυτήν, διότι ξέρουν ότι είναι ο μοναδικός τρόπος που υπάρχει για να μην πεθάνει

Ο λαός της θάλασσας


Θάλαττα, θάλαττα !


Πατρίδα μας είναι το Καστελλόριζο
Για όσους δεν έχουν καταλάβει το μήνυμα του λαού μας, θα πούμε τα πράγματα πιο απλά: Πατρίδα μας είναι το Καστελλόριζο. Κι όσοι δεν ήθελαν να το καταλάβουν, θα το δουν μέσα από το έργο του λαού μας. Οι πρόσφατες αποκαλύψεις από την πλευρά της Κύπρου όσον αφορά στη διακρατική συμφωνία με την Αίγυπτο στις 17 Φεβρουαρίου 2003, αναδεικνύουν πολλά βασικά νοητικά σχήματα, τα οποία έγιναν ορατά με το θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Τουρκικές φοβίες και ελληνική δράση
Όταν οι δικοί μας συνειδητοποιήσουν ότι η Τουρκία έχει διαχρονικά δομικά προβλήματα και κρατιέται μόνο μέσω μίας τεχνητής αντιπαράθεσης μεταξύ πολιτικού και στρατιωτικού πεδίου, τότε θα καταλάβουν ότι η μοναδική δύναμή της είναι το φαινομενικό, το οποίο οφείλεται στις αδυναμίες των αντιπάλων της. Θεωρούμε ότι έχει μία μονομανία με την πατρίδα μας, ενώ η ύπαρξη μας εδώ και τόσους αιώνες απέναντί της αποδεικνύει την ανικανότητά της να μας εξοντώσει. Εξετάζουμε τη θέση μας πάντα με ένα παθητικό τρόπο, λες και είμαστε απλώς ένα ενδιάμεσο μεταξύ Ανατολής και Δύσης, μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στα όρια της θάλασσας


Το σχήμα της Σαλαμίνας


Στην άκρη της γης
Ένας άνθρωπος στην άκρη της γης, στο Καστελλόριζο. Αλέξανδρος: Ασβεστόπετρα ή γρανίτη, ποιο από τα δύο θα πληγώσω με τα διαμάντια της Τήνου; Δεν ξέρω…Γιατί να πληγωθεί η πέτρα; Για να γίνει το εφήμερο, αιώνιο, στο τέλος της ημέρας; Και ποιος θα το δει, εδώ στην άκρη της γης;

Φοβίες και πραγματικότητα
Όλο και περισσότεροι προσπαθούν να προκαλέσουν φοβίες στο λαό μας, θεωρώντας ότι είναι ευάλωτος και ότι είναι πρόσφορο το έδαφος. Μόνο που η χώρα μας δεν είναι μόνο χώρος όπου ο καθένας μπορεί να έχει όποιες απαιτήσεις θέλει. Μόνο που ο λαός μας έχει ζήσει και ξεπεράσει χειρότερα κι έχει αποδείξει την αξία του σε κρίσιμες καταστάσεις. Κατά συνέπεια, οι φοβίες αγγίζουν περισσότερο αυτούς που θέλουν να μας τις προκαλέσουν, διότι τόσα χρόνια ραγιαδισμού δεν κατάφεραν να καταστρέψουν την πατρίδα μας, διότι οι νέοι πασάδες δεν είναι παρά εκφυλισμένες περιπτώσεις που δεν αγγίζουν την πραγματικότητα.

Eθνικά θέματα και εθνική συνείδηση
Πολλοί λένε ότι ασχολούνται με εθνικά θέματα και μερικοί βέβαια το κάνουν ακόμα και σε πρακτικό επίπεδο. Σε αυτό το πλαίσιο ανήκουν κι αρκετοί διαχειριστές των λεγόμενων blogs. Πολλοί τους κατηγορούν για διάφορα, αλλά είναι περισσότεροι όσοι τους διαβάζουν. Βέβαια, δεν έχουν, όπως λένε πολλοί, το κύρος των επίσημων δημοσιογράφων, αλλά όπως λέει κι η διαφήμιση, τόσο το καλύτερο. Και στο κάτω κάτω της γραφής, το blog τους δείχνει και την αξία τους. Κατά συνέπεια, τους βλέπουμε σαν ανοιχτά βιβλία. Παίζουν ένα σημαντικό ρόλο, όχι τόσο στα εθνικά θέματα, αλλά σίγουρα στην εθνική συνείδηση.

Η πρωτοβουλία της Κύπρου
Η πρωτοβουλία της Κύπρου δεν είναι μία απερίσκεπτη κίνηση, όπως θεωρούν μερικοί από τους δικούς μας. Ούτε είναι μία κίνηση τακτικής, όπως πιστεύουν μερικοί ειδικοί. Στην πραγματικότητα, αυτή η πρωτοβουλία είναι απλώς η ορθολογική εφαρμογή μιας υψηλής στρατηγικής που γεννήθηκε με την ανάγκη της ύπαρξης ενός κράτους, το οποίο έχει υποστεί μια εισβολή και αντέχει ακόμα και τώρα μια κατοχή.

Από τη μίζερη στάση στην εθνική κυριαρχία
Η κρίση δεν είναι παρά μια ευκαιρία να αλλάξουμε τη μίζερη στάση που υπάρχει στην πατρίδα μας. Ο καθένας μετρά τα χρήματα του δίχως να εκτιμά το μέλλον, το οποίο δεν μπορεί να πιάσει με την αρπαχτή. Η νεολαία είναι αναγκασμένη πλέον να παραδεχθεί ότι το δημόσιο δεν αποτελεί πια το μοναδικό στόχο ακόμα και μιας κοινωνικής ζωής. Η πολιτική έχει γονατίσει διότι δεν μπορεί η ίδια να ακούσει τα προσχήματα της.

Από τη μίζερη στάση στην εθνική κυριαρχία
Η κρίση δεν είναι παρά μια ευκαιρία να αλλάξουμε τη μίζερη στάση που υπάρχει στην πατρίδα μας. Ο καθένας μετρά τα χρήματα του δίχως να εκτιμά το μέλλον, το οποίο δεν μπορεί να πιάσει με την αρπαχτή. Η νεολαία είναι αναγκασμένη πλέον να παραδεχθεί ότι το δημόσιο δεν αποτελεί πια το μοναδικό στόχο ακόμα και μιας κοινωνικής ζωής.

Ταξίδια στη Σαλαμίνα


Παραδείγματα αντίστασης
Σε μια κοινωνία δίχως όραμα, δεν είναι η οικονομία που λείπει στα παιδιά, στο κάτω-κάτω της γραφής ακόμα και η φτώχεια δεν έκανε ποτέ κακό στο λαό μας, αντιθέτως τού έμαθε να αντιστέκεται και στις πιο κρίσιμες στιγμές. Εναντίον στο ναζιστικό στρατό, η Δανία, το Λουξεμβούργο και η Τσεχοσλοβακία παραδόθηκαν αμαχητί αυθημερόν, η Γιουγκοσλαβία υπέκυψε σε 3 μέρες, η Ολλανδία σε 4, το Βέλγιο σε 18, η Γαλλία σε 25.

Η Ελλάδα δεν είναι αθάνατη
Λίγοι είναι αυτοί που προσέχουν τα σύμβολα και τα συνθήματα. Αυτοί όμως βλέπουν ότι και η διαφορά κάνει τη διαφορά. Όταν ακούμε την έκφραση: «Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει», ποιος το σκέφτεται πραγματικά και γιατί δεν είναι το ίδιο με την έκφραση: «Η Ελλάδα είναι αθάνατη».

Γη θάλασσας


Λαός αξιοπρέπειας
Η αξιοπρέπεια δεν είναι ένας οικονομικός παράγοντας, δεν μετριέται με δείκτες. Και η μούτζα μας στην κατοχή χρησιμοποιούσε όλα τα δάκτυλα του χεριού. Πολλές φορές τα πράγματα ήταν δύσκολα για το λαό μας, αλλά ποτέ δεν χάσαμε την αξιοπρέπειά μας. Ακόμα και ηττημένοι. Ούτε στο εκτελεστικό απόσπασμα δεν σκύβαμε. Δεν υπήρχε λόγος, η γη μας θα ήταν ο τάφος μας. Μπορεί να ξερίζωσαν ακόμα και τα θεμέλια των σπιτιών μας όταν αντισταθήκαμε αλλά το αντέξαμε και χτίσαμε καινούργια πάνω στην ίδια γη, ενώ οι κατακτητές μας έφτυσαν αίμα και φύγαν.

Οι Έλληνες, οι γκρινιάρηδες!
Όταν μας λένε γκρινιάρηδες νομίζουμε ότι μας κατηγορούν, ενώ στην πραγματικότητα αναγνωρίζουν την κατηγορία μας. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι οι πιο έμπειροι φαντάροι του Ναπολέοντα ήταν οι γκρινιάρηδες. Έτσι τους ονόμαζε ο ίδιος, διότι διαμαρτύρονταν για τις συνθήκες που υπήρχαν στην εκστρατεία.

Οι εφιάλτες του ελληνισμού


Η μνήμη της Ελλάδας
Πολλοί προσπαθούν να κάνουν πράγματα σημαντικά για την πατρίδα μας, δίχως όμως να ασχολούνται με την αξιολογία της. Η Ελλάδα μας είναι σαν την ελευθερία, μια δύσκολη γυναίκα που εξετάζει μόνο το έργο και όχι τις κινήσεις. Διότι αυτό το έργο είναι η μνήμη της. Ποιος όμως αντιλαμβάνεται τι είναι η μνήμη της;

http://www.lygeros.org/articles?n=8480&l=gr
Τα παιδιά της Μελίνας δεν έμαθαν να γονατίζουν κι όταν σκύβουν το κεφάλι είναι μόνο και μόνο όταν πεθαίνει ένα δικό τους. Δεν έχουν ανάγκη από χαρτιά και γραφειοκρατία για να δείξουν ότι είναι ρωμιοί. Δεν ζητιανεύουν για βεβαιώσεις παρακολούθησης, ούτε παίζουν θέατρο με τις αρχές, είναι ντόμπρα και σταράτα, διότι δεν περιμένουν τίποτα από κανέναν.

Τα παιδιά της Μελίνας
Τα παιδιά της Μελίνας δεν έμαθαν να γονατίζουν κι όταν σκύβουν το κεφάλι είναι μόνο και μόνο όταν πεθαίνει ένα δικό τους. Δεν έχουν ανάγκη από χαρτιά και γραφειοκρατία για να δείξουν ότι είναι ρωμιοί. Δεν ζητιανεύουν για βεβαιώσεις παρακολούθησης, ούτε παίζουν θέατρο με τις αρχές, είναι ντόμπρα και σταράτα, διότι δεν περιμένουν τίποτα από κανέναν.

Τα μυαλά της Ελλάδας
Η οικονομική κρίση έχει την τάση να προκαλεί παράλογες κινήσεις. Μερικοί από τους δικούς μας θεωρούν ότι η ασφάλεια είναι στο εξωτερικό. Γι’ αυτό το λόγο είναι ικανοί να βάλουν τα χρήματά τους ακόμα και στην Κύπρο. Βέβαια, εκείνη τη στιγμή δεν σκέφτονται πια τα κατεχόμενα και το κυπριακό. Επίσης ξεχνούν ότι η Κύπρος ανήκει όχι μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στην Ευρωζώνη.

Το ηθικό των Ελλήνων
Το ηθικό των Ελλήνων δεν πρόκειται να σπάσει. Και δεν είναι αυτή η κρίση που θα τα καταφέρει. Οι δυσκολίες υπάρχουν, σίγουρα, αλλά συνηθισμένα τα βουνά απ’ τα χιόνια. Όσον αφορά στην αντοχή μας, η ιστορία την έχει αποδείξει. Κι αφού είμαστε οι απόγονοι των ανθρώπων του ελληνισμού, της αρχαιότητας, του βυζαντίου, της επανάστασης και της ελευθερίας, τίποτα δεν θα μας βάλει κάτω.

Οι βάτραχοι στην λάσπη
Σε επιστολή της πρώτης Δεκεμβρίου 1818 με σφραγίδα της Φιλικής Εταιρίας απευθυνόμενη στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη διαβάζουμε την εξής πρόταση: «Ο καιρός, φίλε, μας αναγκάζει να ζητήσουμε τα δικαιώματά μας, και διά να μη καταισχυνθώμεν από τα έθνη και μείνωμεν πάλιν ως οι βάτραχοι εις την λάσπην, δεν πρέπει ν’ αφήσωμεν να περέλθη αυτός ο χρυσούς καιρός».

Ελλάδα, πατρίδα μου


Σκάκι και Μικρά Ασία
Όταν εξετάζουμε το θέμα της Μικράς Ασίας, είμαστε τόσο φορτισμένοι από τα ιστορικά δεδομένα που δυσκολευόμαστε να κάνουμε μια ορθολογική ανάλυση. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να δίνουμε σημασία στην ιστορία μας και ότι δεν πρέπει να ονομάζουμε τα πράγματα με το όνομα τους. Για να αποφύγουμε τις κλασικές παγίδες του θέματος,

Τα νησιά του Αιγαίου και της Μεσογείου
Όταν οι δικοί μας έχουν φοβίες και απολογούνται λόγω λαϊκισμού, διότι οι θέσεις τους δεν έχουν ούτε βάσεις ούτε σταθερότητα, προσέχουν τα πάντα για τον εαυτό τους και δεν εξετάζουν το πολιτικό και το εθνικό κόστος της πατρίδας μας. Μας εξηγούν ότι μερικοί θέλουν ακόμα και να πουλήσουμε και τα νησιά μας στο Αιγαίο, για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στα οικονομικά μας προβλήματα.

Η αντίσταση του Γιώργου (ποίημα)
Μπορεί να σε χτύπησαν,
μπορεί να σε έβρισαν...


L'Europe, le port de l'Humanité
Nous ne cessons de critiquer l’Europe comme si le vieux continent n’était qu’un bouc émissaire pour notre pensée. Nous trouvons que l’Union Européenne n’en fait pas assez et que nous sommes dans une situation de crise à cause de ses prétentions qu’elle ne peut soutenir...

Η μνήμη της Σαλαμίνας


Ο αγώνας του ελληνισμού
Από την αρχή, ο αγώνας του ελληνισμού σχετίζεται με τη θάλασσα. Ο πολιτισμός μας γεννήθηκε στη θάλασσα κι είμαστε ο λαός της θάλασσας από την Αρχαιότητα. Κανείς δεν μας την έμαθε. Με τη ζωή μας τη μάθαμε και με τη μνήμη μας την κρατήσαμε μέσα στο πνεύμα μας. Η πατρίδα μας είναι γη θάλασσας.

Ελπίδα, ανάγκη και ελληνισμός
Η ελπίδα έχει νόημα για τους περισσότερους, όταν βρίσκονται σε φάση αναμονής. Το θέμα είναι να μην την συγχέουν με την έννοια της τύχης. Σε αυτή την περίπτωση αντιμετωπίζουν τα πάντα με ένα παθητικό τρόπο και δεν συμμετέχουν σε καμία προσπάθεια αλλαγής. Μόνο όταν δεν ελπίζεις τίποτα, δεν φοβάσαι τίποτα κι είσαι ελεύθερος...

Κάτω από τον ουρανό


Μικρή μου Ελλάδα


Πάνω από τη Σαντορίνη


Λαός ιστορίας


Ο αγώνας της πατάτας


Αγώνες και θυσίες


Για το Γέρο μας


Ο Γέρος και ο Χρόνος


Ο προστάτης της Ρόδου


Θάλασσα, θάλασσα


H ζώνη του ελληνισμού


Στην άκρη του ουρανού


Το απέραντο γαλάζιο του Ελληνισμού
Αν σκεφτείς μία μέρα πόσο απλός είναι ο ελληνισμός, τότε θα αντιληφθείς ότι κι εσύ μπορείς να είσαι ένα κομμάτι του με το έργο σου. Στο κάτω κάτω της γραφής, τι άλλο είσαι εκτός από ήλιο, θάλασσα και ουρανό.

Λαέ της θάλασσας


Τα θεμέλια του Ελληνισμού
Ακόμα και στα συντρίμμια της κοινωνίας, αυτός που το αναζητά επί του πρακτέου, θα βρει τα θεμέλια του Ελληνισμού. Μπορεί να υπάρχει παντού μια θεσμική σαβούρα που κρύβει τα αξιοθέατα της πατρίδας μας, αλλά αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν υπάρχουν.

Ελληνική υψηλή στρατηγική
Ενώ έχουμε μια ιστορία γεμάτη με στρατηγικές κινήσεις στην Αρχαιότητα, στο Βυζάντιο, στην Επανάσταση, πολλοί θεωρούν ότι δεν μπορούμε να έχουμε υψηλή στρατηγική. Προωθούν επιχειρήματα που δίνουν έμφαση στους άλλους, αλλά ποτέ στην ελληνική πραγματικότητα.

Στον ελληνικό λαό


Αναφορά στον Δημήτρη Μπάτση
Δημήτρη, δεν ξέρω όλες τις λεπτομέρειες για τη ζωή σου, αλλά από τότε που ο Νίκος μου έδωσε το βιβλίο σου, η βαριά βιομηχανία στην Ελλάδα, βλέπω την πατρίδα μας μ’ ένα βαθύτερο τρόπο. Λυπάμαι που δεν ήμουν εκεί στις 30 Μαρτίου 1952, για να σε βοηθήσω και να σου συμπαρασταθώ. Έκανα το λάθος να γεννηθώ αργότερα.

Δυο λόγια του Δημήτρη Μπάτση
«Η εργασία μου αυτή γράφτηκε με τη βέβαια προοπτική πως παρ’ όλα τα εμπόδια και παρ’ όλες τις πολύμορφες επεμβάσεις, ο ελληνικός λαός που αγωνίστηκε ηρωικά και έδιωξε τον ξένο κατακτητή, θ’ ανοίξει και πάλι με τον αγώνα του διάπλατα το δρόμο για τη δημοκρατική ανοδική πορεία του και θ’ αρχίσει με τον ίδιο ενθουσιασμό, με την ίδια ορμή και αυτοθυσία να χτίζει την ερειπωμένη από τη φασιστική κατοχή και τον εμφύλιο πόλεμο πατρίδας μας. Η Ελλάδα θα γίνει και εθνικά και οικονομικά πραγματικά ελεύθερη».

Τεχνικοί όροι του Δημήτρη Μπάτση
α) «Έχουμε κοιτάσματα απ’ όπου αντλούμε και μπορεί να αντλήσουμε μεταλλεύματα σε ποσότητες που να εξασφαλίζουν τον εφοδιασμό της βιομηχανίας τόσο για το κοντινό όσο και για το πιο μακρινό μέλλον».

Το μέτωπο του Ελληνισμού.


Ελληνικό πνεύμα και σκλαβοσύνη
Ενώ ο Επίκτητος έλεγε ήδη στην Αρχαιότητα, θεώρησε τον εαυτό σου ως ελεύθερο ον ή ως σκλάβο, όλα εξαρτώνται από σένα, ξένοι και δικοί μας, προσπαθούν να μας πείσουν ότι πρέπει να είμαστε σκλάβοι μέσα στην ίδια μας την πατρίδα. Έχουμε βέβαια και τους άσχετους που πιστεύουν τα πάντα εκτός από το γεγονός ότι μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα με τις ίδιες μας τις δυνάμεις.

Οι επεκτάσεις του Ελληνισμού
Ο Ελληνισμός είναι ένας ζωντανός οργανισμός, που συνεχίζει να προσφέρει όχι μόνο στην Ελλάδα, στην Ευρώπη αλλά και σε ολόκληρη την Ανθρωπότητα. Ο Ελληνισμός είναι μια προσφορά και γι’ αυτό το λόγο λειτουργεί και ως παράδειγμα. Δεν είναι μόνο εγκλωβισμένος στο παρελθόν και δεν περιορίζεται μόνο στον Αρχιμήδη, τον Αριστοτέλη και τον Σωκράτη.

Ο Ελληνισμός των ηρώων
Αν κανείς από τους ραγιάδες δεν θέλει να υπάρχουν ήρωες την περίοδο της Τουρκοκρατίας, δεν είναι μόνο για να μας πείσουν ότι η Οθωμανική αυτοκρατορία ήταν ένα φιλελεύθερο καθεστώς, αλλά επίσης ότι δεν υπήρχε ίχνος Ελληνισμού. Θέλουν δε θέλουν, ο ηρωισμός είναι συνδεδεμένος με τον Ελληνισμό. Και δεν είναι τυχαίο ότι ο Churchill έγραψε ότι μέχρι τώρα λέγαμε ότι οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες, ενώ τώρα θα λέμε ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες.

Γέφυρα Ελληνισμού


Ο Ελληνισμός είναι προσφορά


Το μήνυμα του Προμηθέα


Ανάμεσα στα βιβλία


Πάνω στην πλατφόρμα


Παράθυρο στη θάλασσα


Στην άκρη της Θράκης


Γαλανόλευκα κύματα


Αν αγαπάς την Ανθρωπότητα


Chateaubriand κάτω από την Ακρόπολη


Δίπλα στους ήρωες


Στο νέο μονοπάτι


Το βάθος της Λιμνοθάλασσας


Το δάσος με τα κατάρτια


Γεράκια στις καμινάδες


Στο κάστρο της Βόνιτσας


Στο δρόμο της Τουρλίδας


Κάτι κάναμε κι εμείς


Στην Πινακοθήκη την παλιά


Μέσα στον Κήπο των Ηρώων


Η ξύλινη μνήμη


Η απελευθέρωση των αισθήσεων


Το άγνωστο πορτραίτο


Η θυσία του Καραϊσκάκη


Η Αντίσταση στο Καστελλόριζο


Βαθιές αναπνοές


Ο προηγούμενος


Ο μήνας της ΑΟΖ


Για τον Τάσσο, ρε γαμώτο


Η γη του 2004


Η απαίτηση του χρόνου


Η τετράδα του Αρχιμήδη


Η ανθρωπιά του Παντελή


Από την αντεπίθεση του Ελληνισμού στη στρατηγική της ΑΟΖ
Ο Ελληνισμός ξέρει να αντέχει και το έχει αποδείξει και στο παρελθόν. Με όλες τις πιέσεις που δεχόμαστε δεν μπορούμε να παραμείνουμε σε μία φάση αναμονής και απλώς να περιμένουμε άλλο ένα χτύπημα ή πρόβλημα. Πρέπει λοιπόν να χρησιμοποιήσουμε την τέχνη της στρατηγικής που επινοήσαμε για να κάνουμε την καλύτερη επίθεση, δηλαδή την αντεπίθεση.

Δεν θα περάσουν


Μη φοβάσαι τις σκιές


Σε όσους δεν πιστεύουν


Κουράγιο αγωνιστή


Η λίμνη με τα σιδερένια λουλούδια


Και οι αντοχές έχουν όρια


Το παράθυρο του κόσμου


Ποντιακός χορός


Η κραυγή του Λεωνίδα


Η δύναμη της θέλησης


Από τα βάθη της ύπαρξης


Οι επιλογές μας


Μην τολμήσεις ν' αγγίξεις


Ραγιάς στο σχολείο


Εσύ που έβρισες τον Ηλία


Ένα παλιό τραγούδι


Η μνήμη των πολυβόλων


Καινούργιος μύθος


Η γροθιά του θανάτου


Νεκρές ψυχές


Η γη των Αγίων


Το καράβι της έρευνας


Η αντίσταση του Γιάγκου


Στο σχολείο που δεν υπάρχει


Γεύση Ελληνισμού


Ιππότες και ραγιάδες


Οι άσεμνοι και οι καθώς πρέπει


Τα τρία γράμματα του Τάσσου


Μουσική και δύναμη


1818, η αρχή


Οι εφιάλτες της ΑΟΖ


Η βροχή της ελευθερίας


Σιγά διαβάτη


Εκεί όπου το μαύρο είναι λευκό


Η ιστορία των δικών μας


Αναφορά στον κλέφτη


Είναι μεγάλο το χρέος


Σκίσε τα όνειρα


Η αόρατη Τήνος


Κι ο άλλος φίλος μας


Τη Θράκη και τα μάτια σου


Το τραγούδι της Μελίνας


Οι καμπάνες της γης μας


Πάνω στα χείλη


Αν δεν είσαι ευγενής


Ο φόβος των θεών


Οι νέοι που τους έλεγαν αλήτες


Τους παλιούς μου φίλους καλώ


Ο άνθρωπος της Κυπαρισσίας


Στα πάτρια εδάφη


Αρχίζεις με τα αρχαία


Ο Ελληνισμός της Ελλάδας
Ως έκφραση, ο Ελληνισμός της Ελλάδας μπορεί να φανεί σε πολλούς πλεονασμός, όμως η πραγματικότητα διαψεύδει αυτή την εντύπωση. Και αυτό δεν οφείλεται μόνο στον αριθμό των ραγιάδων αλλά σε ότι τίποτα πια δεν είναι αυτονόητο, ακόμα και αυτό που θεωρούμε ως δεδομένο.

Διεύθυνση ορχήστρας


Πιο κοντά στη σελήνη


Επιστροφή στην πατρίδα


Απέναντι στην Αλιμιά


Κάτω από τα πόδια του ναού


Η επανάσταση του απέραντου γαλάζιου


Η νέα Κασσάνδρα


Τα νέα τραγούδια της Ειρήνης


Το πορτραίτο και ο κώδικας


Τα όρια της ανθρωπιάς


Κοντά στη φωτιά


Η στρατηγική απόφαση


Ο γαλάζιος ποταμός


Και πάλι στην πελάδα


Μην αγγίζεις τους δικούς μας


Όταν γυρίσαμε πίσω στο χρόνο


Όταν γυρίσαμε πίσω στο χρόνο


Μαχήτρια της σκέψης


Ενάντια στη σκλαβοσύνη


Ο Ελληνισμός ως μοντέλο για την Ευρώπη
Σπάνια στην Ελλάδα και στην Κύπρο αντιλαμβανόμαστε ότι ο Ελληνισμός λειτουργεί ως μοντέλο για την Ευρώπη. Γνωρίζουμε βέβαια τον Ουμανισμό και στη συνέχεια το Διαφωτισμό, αλλά δεν γνωρίζουμε συνήθως ότι το υπόβαθρό τους είναι ο Ελληνισμός...

Η επέτειος του Ελληνισμού
Σήμερα,
ο Ελληνισμός δεν είναι πια
μια αφηρημένη έννοια


Με τον Ελληνισμό δίπλα μας


Οι ειδικές δυνάμεις του Ελληνισμού


Η μυθική άγονη γραμμή: ο Ελληνισμός
Έτσι όπως είναι δομημένη η ελληνική κοινωνία που δεν πιστεύει πια σε τίποτα λόγω οικονομικής κατάστασης, δεν θεωρεί ότι οι άγονες γραμμές θα πρέπει να υπάρχουν. Δεν αντιλαμβάνεται όμως ότι άγονη γραμμή είναι ο ίδιος ο Ελληνισμός. Αν εξετάσουμε ορθολογικά την έννοια της άγονης γραμμής θα συνειδητοποιήσουμε ότι εμπεριέχει μερικά δομικά στοιχεία που είναι θεμελιακά...

Ο Χριστιανισμός κι ο Ελληνισμός. (ποίημα).


Οι Έλληνες είναι λύτες
Όσοι λένε ότι η πατρίδα μας έχει συνεχώς προβλήματα, έχουν ξεχάσει πρώτον ότι μόνο οι ζωντανοί έχουν προβλήματα και δεύτερον ότι οι Έλληνες από την αρχαιότητα είναι λύτες. Δεν υπάρχει περίοδος για τον Ελληνισμό που να μην είχαμε προβλήματα...

Οι εχθροί του Ελληνισμού
Οι εχθροί του Ελληνισμού πάντα έκαναν ένα τραγικό στρατηγικό λάθος μαζί μας και γι’ αυτό το λόγο δεν μπόρεσαν να μας εξοντώσουν όσο και να προσπάθησαν. Διότι πάντα ξεχνούν ένα στρατηγικό νοητικό σχήμα του Sun Tzu...

Στην άκρη της θάλασσας. (διάλογος).
- Φτάσαμε;
- Όχι ακόμα, μη βιάζεσαι.
- Εδώ είμαστε στην άκρη της θάλασσας.
- Εδώ είναι η αρχή.


Ο εξωτερισμός του Ελληνισμού
Ο Ελληνισμός δεν κρύβει τίποτα κι όλο το έργο του είναι μια προσφορά για την Ανθρωπότητα. Δεν προσπαθεί να επισκιάσει τους άλλους. Αν μερικοί τον φοβούνται είναι απλώς επειδή φωτίζει τον κόσμο. Είναι ένας φάρος που προσέχει τη θάλασσα και τους ανθρώπους, γιατί έχτισε τα θεμέλιά του μέσα σε αυτήν με την ανθρωπιά...

Το δελφίνι του Ελληνισμού. (ποίημα).


Σε όλη την Ελλάδα. (ποίημα).


Η σεμνότητα του γυμνού. (ποίημα).


Il pudore del nudo. (poesia).


Συγκριτικό πλεονέκτημα. (ποίημα).


Βροχή ουσίας. (ποίημα).


Διαχρονική στρατηγική της Ανθρωπότητας.
Όταν εξετάζουμε το θέμα των γενοκτονιών και γενικότερα των εγκλημάτων κατά της Ανθρωπότητας αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει η ανάγκη μιας διαχρονικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της βαρβαρότητας, όποια και αν είναι η μορφή της...

La diacronicità dell'Umanità
Quando esaminiamo l’argomento dei genocidi e più in generale dei crimini contro l’Umanità ci rendiamo conto che è necessaria una strategia diacronica per far fronte alla barbarie, qualunque sia la sua forma. Per questo appunto, non essendo sufficienti i diritti umani mettiamo in evidenza il concetto dei diritti dell’Umanità affinché ci sia un sottofondo confacente, perché la strategia in questione deve essere sempre giusta...

Με τ ́ άστρα του ουρανού. (ποίημα)


Παντελή, ετοιμάσου. (ποίημα).


Ο ήλιος της νύχτας. (ποίημα).


Le soleil de la nuit. (poème).


Με το φως της ανάστασης. (ποίημα).


A la lumière de la résurrection. (poème).


Γλωσσικές σχέσεις. (ποίημα).


Ο χώρος του χρόνου. (ποίημα).


Τα βραδινά μαθήματα. (ποίημα).


Το νησί της αντίστασης. (ποίημα).


Το πνεύμα της ομογένειας. (ποίημα).


Η Θράκη είναι μία. (ποίημα).


Είναι δύσκολο να μιλούμε. (ποίημα).


Εν αρχή η αξία. (ποίημα).


Ο Ελληνισμός λειτουργεί τοπολογικά. (ποίημα).


Οι σταυροί του ιερέα. (ποίημα).


Το μάθημα του Χρόνου. (με Σ. Σταμπολίδου, Β. Τσατσαμπά). (διάλογος).
Μαθήτρια: Ότι ο Ελληνισμός είναι δώρο του Χρόνου στην Ανθρωπότητα, δεν είναι η πρώτη φορά που το λέτε;
Δάσκαλος: Ναι.
Μαθήτρια: Λέμε ότι ο Ελληνισμός είναι προσφορά στην Ανθρωπότητα.
Δάσκαλος: Ναι.


Το μάθημα του Χρόνου. (με Σ. Σταμπολίδου, Β. Τσατσαμπά). (διάλογος).


La lezione del Tempo


Το δώρο του Χρόνου
Ένας διαφορετικός τρόπος να προσεγγίσουμε τον Ελληνισμό από την απλή περιγραφή σε ιστορικό πλαίσιο, είναι να δώσουμε έμφαση στον διαχρονικό του χαρακτήρα...

Η ελληνική ΑΟΖ σε ευρωπαϊκό επίπεδο.


Η συμπύκνωση του χρόνου. (ποίημα).


Το κράμα του Ελληνισμού. (ποίημα).


Ο Ελληνισμός καρφώνεται στο χρόνο. (ποίημα).


Ο Ελληνισμός του Χριστού. (ποίημα).


Ο θαυματουργός συμβολισμός. (ποίημα).


Πέρα από τον ορίζοντα. (ποίημα).


Δεν είμαστε μόνο η συνέχεια. (ποίημα).


Η θάλασσα είναι σαν το βουνό. (ποίημα).


Για ν' αρχίσει ο κόσμος. (ποίημα).


Το λογότυπο του μέλλοντος. (ποίημα).


Αν ήξερες ότι το κόστος. (ποίημα).


Υπερχορδή του Ελληνισμού


Ο στρατηγικός Ελληνισμός


Δεν θα κρατήσουμε μόνο


Εισαγωγή στην Υπεριδέα
Αν κανείς δεν έχει βρεθεί σε κάποια ζωή του στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη δύσκολα μπορεί να επινοήσει την Υπεριδέα που θεμελιώνεται πάνω στη θάλασσα και στα λιμάνια της, διότι έχει την εντύπωση ότι τα λιμάνια είναι της ξηράς κι όχι της θάλασσας, ενώ αποτελούν την απάντηση στην ανάγκη της θάλασσας...

Όταν πιάσαμε τα λάβαρα
Όταν πιάσαμε τα λάβαρα, νιώσαμε το βάθος του χρόνου. Έτσι με την περικεφαλαία είδαμε και το βλέμμα του γέρου που δεν δίστασε ποτέ να προχωρήσει όταν οι άλλοι γονάτισαν μπροστά στον εχθρό. Και την ώρα που όλοι κοίταζαν την αθανασία μιας αυτοκρατορίας, εκείνος ετοίμαζε τον θάνατό της για να απελευθερώσει το λαό μας...

Στο λιμάνι του Χρόνου
Στο λιμάνι του Χρόνου, τα πράγματα δεν θα ήταν ποτέ όπως πριν. Το απαράδεκτο έπρεπε να φύγει για να φανεί επιτέλους ελεύθερο το άγιο πνεύμα από κάθε βαρβαρότητα. Το φαινόμενο ήταν κάτω από τον κεντρικό τρούλο ως συνέχεια του αόρατου παντοκράτορα κι είχε στα χέρια του ένα μοναδικό κερί που δεν είχε φως πάνω του...

Ο μύθος της ελιάς. (ποίημα).


Στο κέντρο της σκακιέρας. (ποίημα).


Η γέφυρα του Ελληνισμού. (ποίημα).


Οι μάχες μας δεν είναι ανώδυνες
Οι μάχες μας δεν είναι ανώδυνες, δεν είναι ανώνυμες και δεν είναι άγνωστες. Γιατί οι μάχες του Ελληνισμού είναι παραδείγματα αντίστασης ενάντια στους κατακτητές και τη βαρβαρότητα. Ο Ελληνισμός δεν είναι επεκτατισμός γι’ αυτό το λόγο είναι δώρο του Χρόνου στην Ανθρωπότητα...

Κοιτάζεις τα καράβια. (ποίημα).


Είμαστε καρφωμένοι στη Μεσόγειο. (ποίημα).


Άμα ο εγκέφαλος. (ποίημα).


Η απαραίτητη καινοτομία για την Ελλάδα
Από την ύπαρξή μας ως Ελληνισμός, δεν ήμασταν ποτέ της ποσότητας. Δεν είναι ο φυσικός μας χώρος κι όσοι προσπαθούν να προωθήσουν την ιδέα της ποσότητας απλώς δεν σκέφτονται τις διαστάσεις που έχει μία χώρα σαν την Αμερική, την Κίνα ή την Ρωσία. Γι’ αυτό ο Ελληνισμός ήταν πάντα στον τομέα της ποιότητας, όπου η νοημοσύνη είναι απαραίτητη για να λύσει τεχνικά προβλήματα μ’ έναν πρωτοποριακό τρόπο...

L'innovazione necessaria per la Grecia
Sin dall’inizio della nostra esistenza come Ellenismo, non siamo mai appartenuti alla quantità. Non è il nostro spazio naturale e tutti coloro che cercano di promuovere l’idea della quantità semplicemente non pensano alle dimensioni che hanno paesi come l’America, la Cina e la Russia...

Το βυζαντινό θέμα. (ποίημα).


Ο αγώνας του Γενουάτη. (ποίημα).


Βυζαντινά θεμέλια. (διάλογος).
- Γιατί γράφετε για το Βυζάντιο;
- Γιατί πολλά από τα στοιχεία του είναι πλέον άγνωστα.
- Και τι σημαίνει αυτό;
- Πώς να προστατεύεις κάτι που δεν γνωρίζεις;


Η Βυζαντινή Θράκη
Όταν ακούμε συνεχώς για το νεοθωμανικό δόγμα κάθε λίγο και λιγάκι, έχουμε την εντύπωση ή τουλάχιστον μας την δίνουν, ότι δεν μπορούμε να κάνουμε απολύτως τίποτα και ότι στην καλύτερη περίπτωση θα είμαστε απλώς και μόνο παρατηρητές μιας κατάστασης. Η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική...

Ταυτόχρονα άρθρα. (ποίημα).


Η πεμπτουσία του κειμένου
Ο ορισμός της μεθόδου εξηγεί τα πάντα και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από την Αρχαιότητα. Ελληνισμός ή βαρβαρότητα είναι η επιλογή που έχεις. Είναι απλή και δίχως άλλες ερωτήσεις μπορείς να καθορίσεις την πορεία σου...

Μήνυμα στην Ανθρωπότητα
Θα σε δω την επόμενη φορά, το αποφάσισα. Έχω πάντα στο μυαλό μου μία και μόνο λέξη από τότε που με καταδίκασαν. Στην μνήμη του Ελληνισμού έχω καρφωθεί από τότε που ακολούθησαν τις αξίες και όχι τις αρχές. Πάντα θα είμαι με τον Χρόνο κι όχι με το χώρο γιατί είμαι της αντίστασης και της θυσίας...

Messaggio all'Umanità
Ti vedrò la prossima volta, ho deciso. Ho sempre in mente una sola parola da quando mi hanno condannato. Mi sono inchiodato alla memoria dell’Ellenismo da quando seguirono i valori e non i principii. Sempre sarò con il Tempo e non con lo spazio perché sono per la resistenza e per il sacrificio...

Το πιο δύσκολο. (ποίημα).


Πιο παλιά. (ποίημα).


Με τη θαλασσοστρατηγική. (ποίημα).


Είμαστε της ζωής. (ποίημα).


Παράκληση της Αντιγόνης. (ποίημα).


Αρχαίος μονόλογος
Αντιγόνη: Πώς τολμάς, εξουσία, ν' αλλάξεις τους νόμους μας;
Δεν έμαθες ακόμα για τις αξίες μας;
Όλος ο Ελληνισμός βγάζει μια κραυγή.
Είναι ιερή η τιμή στους νεκρούς.


Μη διαβάζεις απλά. (ποίημα).


Η αλήθεια του Ελληνισμού. (ποίημα).


Στην Μεγάλη του Γένους Σχολή. (ποίημα).


Η χρονιά της καινοτομίας. (ποίημα).


Διαχρονικές αξίες. (ποίημα).


Ελληνική ποιότητα και καινοτομία
Όταν έχεις μια χώρα σαν την πατρίδα μας κι αναρωτιέσαι τι μπορείς να κάνεις, είναι απλώς θέμα νοημοσύνης ή μάλλον έλλειψης. Η Ελλάδα χαρακτηρίζεται από τον ήλιο και τη θάλασσα που είναι τεράστιες μορφές ενέργειας. Τώρα ξέρουμε ότι έχουμε μεγάλα αποθέματα υδρογονανθράκων και μέσω της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε ορθολογικά και στρατηγικά...

Η φύση του εθελοντισμού. (ποίημα).


Ο ανθρωποταγής. (ποίημα).


Η θάλασσα ενώνει. (ποίημα).


Δεν ευχαριστούμε τα θεμέλιά μας. (ποίημα).


Στον αείμνηστο Τάσσο. (ποίημα).


Πόσο κοστίζει ο Παρθενώνας; (ποίημα).


Για να είσαι ανθρώπινος. (ποίημα).


Αντί να σκέφτεσαι. (ποίημα).


Η ιστορία του μέλλοντος. (ποίημα).


Μετά τον Μαραθώνα. (ποίημα).


Με τις μάχες μας. (ποίημα).


Ας ασχοληθούμε με τις μεγάλες στρατηγικές λύσεις
Αντί ν’ ασχολούμαστε με τοπικές λεπτομέρειες που δεν οδηγούν πουθενά, ας ασχοληθούμε με τις μεγάλες στρατηγικές λύσεις. Η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη δεν είναι μόνο μια επιφάνεια, αλλά η προέκταση του στρατηγικού βάθους της θάλασσας. Η ιστορία του μέλλοντος της Κύπρου είναι γραμμένη με θαλασσινό γράμμα και στηρίζεται πάνω στην αξιοποίηση της κυπριακής ΑΟΖ...

Η πέτρινη κολυμπήθρα. (ποίημα).


Ελληνισμός και ακάθεκτος χρόνος
Μέσω της θαλασσοστρατηγικής είναι πιο προσβάσιμες οι έννοιες του Ελληνισμού και του ακάθεκτου χρόνου, διότι με αυτή το έργο όχι μόνο υπάρχει αλλά φαίνεται και στους περισσότερους. Όλοι πιστεύουν ότι ο Ελληνισμός είναι αυτονόητος αλλά δεν σκέφτονται την εποχή που δεν υπήρχε. Όλοι νομίζουν ότι έχουν καταλάβει τον Χρόνο αλλά επί της ουσίας μιλούν μόνο και μόνο για τον καιρό...

Η ενσωμάτωση του ζεόλιθου. (ποίημα).


Από την ΑΟΖ στον στρατηγικό σχεδιασμό
Το θέμα της ελληνικής ΑΟΖ επηρεάζει θετικά την ανάδειξη της θαλάσσιας περιοχής της Αδριατικής και του Ιονίου. Με την Ιταλία έχουμε συμφωνία υφαλοκρηπίδας από το 1977. Και το 2013, υπογράψαμε τη συμφωνία για την αρχή διαβουλεύσεων περί οριοθέτησης των ΑΟΖ...

Στην Κάτω Πόλη του Μυστρά. (ποίημα).


Το βυζαντινό φόρεμα. (ποίημα).


Η σπανιότητα έχει σημασία. (ποίημα).


Η αξία του θεάτρου. (ποίημα).


Η Ανθρωπότητα κράτησε τον Δεσμώτη. (ποίημα).


Ο Ελληνισμός ποτέ δεν βοηθάει. (ποίημα).


Τροφοδοσία Υπερχορδής. (ποίημα).


Με τις πέτρες που μας ρίξαν. (ποίημα).


Πώς να πιστέψεις στο κράτος. (ποίημα).


Ποιο είναι το κράτος του Ελληνισμού; (ποίημα).


Σκληρή ουσία πιάσε. (ποίημα).


Η έννοια της συμφιλίωσης. (ποίημα).


Ο Ελληνισμός έφτιαξε τη δημοκρατία. (ποίημα).


Δίπλα από τα αεροσκάφη. (ποίημα).


Το λιμάνι μας. (ποίημα).


Η Θράκη είναι γωνία θάλασσας. (ποίημα).


Αν ο Ελληνισμός της Μικράς Ασίας. (ποίημα).


Ο Ελληνισμός φτιάχτηκε από τις άκρες. (ποίημα).


Για να τα καταφέρουμε. (ποίημα).


Αυτός που θα μείνει. (ποίημα).


Τα παιδιά του νηπιαγωγείου. (ποίημα).


Ο Ελληνισμός μισεί. (ποίημα).


Ο Ελληνισμός μισεί. (ποίημα).


Όταν ο Ελληνισμός. (ποίημα).


Όταν ο Ελληνισμός. (ποίημα).


Μικρά και Μεγάλα Κατεχόμενα
Αν μερικοί από εσάς θεωρούν ότι υπάρχουν κατεχόμενα να ξέρουν ότι είναι μικρά κατεχόμενα, υπάρχουν και μεγάλα. Η Κωνσταντινούπολη είναι η μόνη πόλη στην Ελληνισμό που λέγεται Πόλη, έχει μεγάλη σημασία γιατί είναι μία μορφή ανωνυμίας. Είναι ανωνυμία, αλλά επειδή είναι μοναδική, ξέρουμε ακριβώς ότι είναι ονομασία. Αυτή η Πόλη κατάφερε σε διάρκεια να αποτελέσει το κέντρο μιας Αυτοκρατορίας που είναι η πιο μακρόχρονη του κόσμου...

Η Κωνσταντινούπολη. (ποίημα).


Πολεμιστής είσαι. (ποίημα).


You are a warrior. (poem).


Με τη σημαία στο χέρι. (ποίημα).


Η Ελλάδα είναι όμορφη. (ποίημα).


Θάλασσα και Δικαιοσύνη. (ποίημα).


Ο Ελληνισμός αντέχει. (ποίημα).


Μην ξεχνάς ποτέ. (ποίημα).


Με τα παράξενα κομμάτια. (ποίημα).


Το φως του μαρμάρου. (ποίημα).


Ο Ελληνισμός δεν έχει κράτος
Από πότε η Ελλάδα είχε κράτος; Ποτέ. Ο Ελληνισμός δεν έχει κράτος. Η Ελλάδα δεν έχει κράτος, η Ελλάδα δεν θα έχει κράτος. Η Ελλάδα θα είναι του Ελληνισμού επειδή δεν έχει κράτος. Ο Ελληνισμός αν είχε εξάρτηση από την έννοια του κράτους, θα το ξέραμε και θα είχαμε καταρρεύσει όχι ως Ελλάδα, ως Ελληνισμός...

Με το σπαθί στο χέρι. (ποίημα).


Η φιλοσοφία του Ελληνισμού. (ποίημα).


La filosofia dell'Ellenismo. (poesia).


Τα μαθηματικά του Ελληνισμού. (ποίημα).


Η στρατηγική του Ελληνισμού. (ποίημα).


Ευρωπαϊκή Ελλάδα και Ελληνική Ευρώπη. (διάλογος).
Ευρώπη: Σ’ ευχαριστώ που υπάρχεις.
Ελλάδα: Κι εγώ που συνεχίζεις.
Ευρώπη: Αν ήξερες πόσα σου χρωστάω .
Ελλάδα: Δεν υπάρχει χρέος μεταξύ μας.


Θεώρησε τον εαυτό σου ως ελεύθερο ον ή ως σκλάβο όλα εξαρτώνται από εσένα
Επίκτητος: «Θεώρησε τον εαυτό σου ως ελεύθερο ον ή ως σκλάβο, όλα εξαρτώνται από εσένα». Όταν ξέρετε ότι το έχει πει φιλόσοφος στωικός, έχει ενδιαφέρον, γιατί ο ίδιος ήταν σκλάβος και απελευθερώθηκε. Άρα ξέρει ακριβώς τι σημαίνει σκλάβος. Μερικοί Έλληνες τώρα, δεν ξέρουν πια τι σημαίνει και νομίζουν ότι είναι το ίδιο. Δεν είναι ακριβώς το ίδιο...

Το πρέπει είναι εξαναγκασμός, για το πρέπον δεν σας εξαναγκάζει κανένας
Αυτό που λέει η Αντιγόνη, όταν θάβουμε τον νεκρό, είναι ότι δεν επιτρέπεται το μίσος. Ενώ αυτό που θα πει το αυθαίρετο στοιχείο του νόμου είναι, αυτός είναι αγαπητός, αυτός δεν είναι. Είναι πολύ πιο βαρυσήμαντη η απόφαση της Αντιγόνης, η οποία λέει δεν μπορούμε σε έναν νεκρό να πούμε τον αγαπώ, δεν τον αγαπώ. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι δεν τον μισώ...

Η έννοια άξιος. (ποίημα).


Με το θαλασσόξυλο. (ποίημα).


Στον Ελληνισμό ο σεβασμός. (ποίημα).


Ποια είναι η θέση μας όταν υπάρχει επιλογή
Η έννοια άξιος χαρακτηρίζει την επιλογή μας. Δεν θα πούμε ποτέ κάποιον νεκρό, νομοταγή. Ο άξιος πρέπει πάντα να είναι νόμιμος; Όλοι ξέρουμε ακριβώς ότι άμα υπάρχει π.χ. ένα κατοχικό καθεστώς μία τουρκοκρατία, το να είστε νομοταγής σημαίνει ότι συνεργάζεστε με το καθεστώς που καταπατά το λαό σας...

Ποια είναι η θέση μας όταν υπάρχει επιλογή
Η έννοια άξιος χαρακτηρίζει την επιλογή μας. Δεν θα πούμε ποτέ κάποιον νεκρό, νομοταγή. Ο άξιος πρέπει πάντα να είναι νόμιμος; Όλοι ξέρουμε ακριβώς ότι άμα υπάρχει π.χ. ένα κατοχικό καθεστώς μία τουρκοκρατία, το να είστε...

Αν πιστεύεις. (ποίημα).


Στον Σιδηρόχρονο. (ποίημα).


Η συνέχεια της μνήμης μέλλοντος
Αντί να ασχολούμαστε με το μέχρι πού μας πατάνε πάνω στα πόδια, να ασχολούμαστε μέχρι πού πηγαίνει η σκέψη μας. Τα πρώτα κατεχόμενα που πρέπει να απελευθερώσετε είναι τα κατεχόμενα του μυαλού σας. Είναι αυτά που σας εμποδίζουν να σκεφτείτε διαφορετικά...

Νοημοσύνη, το μέλλον της Ανθρωπότητας


Ένα από τα ακριτικά στοιχεία της ζωής είναι ο θάνατος
Υπάρχει το θεώρημα ότι μια πολλαπλότητα καθορίζεται από τις ιδιομορφίες της. Στην πραγματικότητα, για να την μετατρέψουμε σε μια πιο κατανοητή έννοια, είναι ότι μια ομάδα καθορίζεται από τα ακραία στοιχεία της. Ή πιο απλά, μια δομή καθορίζεται από τα ακριτικά στοιχεία, αυτά που είναι στις άκρες...

Η ζωή του παιδιού αρχίζει με την έννοια του θανάτου
Στον Ελληνισμό ο σεβασμός προς τον νεκρό είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα που μαθαίνουμε στα παιδιά. Γιατί είναι η έννοια της συνέχειας. Στην αρχή θα πείτε είναι πολύ σκληρό και πολύ δύσκολο. Στην πραγματικότητα, το πιο σκληρό είναι να σε ξεχάσουν πριν πεθάνεις...

A child's life begins with the notion of death
In Hellenism, one of the most important things we teach to children is respect for the dead. Because, it is the notion of continuity. At first, you may say that it is very hard and very difficult. In fact, the hardest thing is to be forgotten before you die...

Ο κατεχόμενος Πόντος. (ποίημα).


Ως αιχμή του δόρατος. (ποίημα).


Ο Ελληνισμός ως παιδί. (ποίημα).


Η ανάκαμψη της Ελλάδας
Η ανάκαμψη της Ελλάδας δεν επηρεάζεται από εξωτερικούς παράγοντες που αφορούν ειδικά οικονομικά προβλήματα. Η ανάκαμψη είναι πρώτα θέμα Ελληνισμού. Μπορεί να φαίνεται ως ένας άθλος, αλλά έχουμε καταφέρει πολλούς και δεν είναι αυτό που μας φοβίζει. Ο Ελληνισμός είναι από μόνος του μια διαχρονική καινοτομία και γι’ αυτό το λόγο αποτελεί δώρο του Χρόνου στην Ανθρωπότητα...

Με τις πέτρες της ζωής. (ποίημα).


Με τις πέτρες της ζωής. (ποίημα).


Η Ελλάδα. (ποίημα).


Η Ελλάδα. (ποίημα).


Ακόμα κι αν πέθαινε. (ποίημα).


Ο Ελληνισμός. (ποίημα).


Δεν μας έκλεψαν τα μάρμαρα. (ποίημα).


Έχουμε ένα παρελθόν. (ποίημα).


Ο Προμηθέας είναι αυτός που βλέπει
Ο Ελληνισμός είναι αυτός που μετατρέπει τη φωτιά σε φως. Πολύ σημαντική ουσία. Η φωτιά σχετίζεται με τον πόλεμο. Το φως σχετίζεται με τη γνώση. Όταν έχουμε φωτιά, βγαίνει και φως. Αυτή η μετατροπή είναι μια ανάλυση γνωσιολογική, η οποία μετατρέπει κάτι το οποίο μπορεί να είναι βάρβαρο, τη φωτιά, και να σημαίνει καταστροφή και να είναι το τέλος - γι' αυτό λέω καταστροφή, εφόσον είναι η τελευταία στροφή...

Μας κάλεσαν για κάποιο λόγο εδώ. (ποίημα).


Η Βόρεια Ήπειρος. (ποίημα).


Ο Ελληνισμός είναι μεγάλος. (ποίημα).


Ο Ελληνισμός είναι της γωνίας. (ποίημα).


Όταν δεν ξέρεις τι αξίζεις, κοίτα πώς σε βλέπει ο άλλος


Όταν δεν ξέρεις τι αξίζεις, κοίτα πώς σε βλέπει ο άλλος
Πολλοί σας λένε, σε όλους εσάς εδώ, ότι είσαστε γραφικοί, γιατί μιλάτε για πράγματα του «κατά Λουκά» και λένε ότι πρέπει να έχεις μια ρεαλιστική προσέγγιση. Και τώρα πρέπει να σκεφτούμε ορθολογικά. Σου λένε, π.χ. -αυτό είναι το ωραίο- ακόμη και να απελευθερωθεί η Κωνσταντινούπολη, αν γινόταν αυτό, είναι τόσος μεγάλος ο πληθυσμός, που ούτως ή άλλως, θα μας πλημμύριζαν στην Ελλάδα...

Σημείο αναφοράς. (ποίημα).


Προπύργιο Ελληνισμού η Θράκη
Όσο και να αδιαφορεί η Ελληνική Πολιτεία, ο ελληνικός λαός προσέχει τη Θράκη και τη θεωρεί ως προπύργιο του Ελληνισμού. Εδώ και αιώνες φυλάει τα όρια της Ευρώπης. Και γι’ αυτό το λόγο ο Ελληνισμός είναι και αιχμή του δόρατος. Έτσι η ανάπτυξη και η καινοτομία, θα παίξουν απαραίτητα ένα ρόλο στη Θράκη...

Κοίτα το κέντρο. (ποίημα).


Το κατόρθωμα του Κολοκοτρώνη. (ποίημα).


Το δώρο του Ελληνισμού. (ποίημα).


Αν ζητήθηκε από άλλους. (ποίημα).


Η ανάπτυξη της Ελλάδας ως παράδειγμα
Σπάνια η ανάπτυξη της Ελλάδας εξετάζεται ως παράδειγμα προς μίμηση. Κι όμως, αν σκεφτούμε ορθολογικά ποιο είναι το σημερινό μέγεθος της Ελλάδας, θα καταλάβουμε και τη συμβολή της Μεγάλης Ιδέας ως νοητικό στρατηγικό σχήμα. Βέβαια, λόγω της Μικρασιατικής Καταστροφής, είναι πολλοί αυτοί που την αμφισβητούν...

Η Δικαίωση του Μουσείου της Ακρόπολης
Η Δικαίωση του Μουσείου της Ακρόπολης, έρχεται με την επισκεψιμότητα του κοινού. Έτσι ακόμα κι αν είχε ακούσει τα πάντα, για τη δομή του, την αρχιτεκτονική κ.λπ., ο απλός λαός έρχεται να διαψεύσει τους ειδικούς των πάντων...

Η ένωση στον Ελληνισμό. (ποίημα).


Η εκκλησία μας κατάλαβε. (ποίημα).


Η θυσία του Προμηθέα μας επιτρέπει να σκεφτούμε το μέλλον
Είναι πολύ εύκολο να μιλάμε για αυτά που έγιναν πριν. Είναι πιο δύσκολο να μιλάμε για αυτά που γίνονται μετά. Ένα από τα στοιχεία της τεχνολογίας των Ελλήνων είναι το μετά. Εμείς έχουμε μία ειδικότητα στο μετά. Όταν σκέφτεσαι πολύ, βλέπεις τι θα έρθει και δεν κοιτάς μόνο τι έχει έρθει, γιατί χρησιμοποιείς αυτό...

Ο χρόνος είναι ο χώρος της αντίστασης
Υπάρχουν πολλές ιδεολογίες που έχουν καταρρεύσει, πολλές. Ο Ελληνισμός είναι φτιαγμένος πάνω σε μία ιδέα, ότι προτιμά την άγονη γραμμή. Ο Ελληνισμός ολόκληρος είναι μία άγονη γραμμή. Με ποια έννοια το εννοώ. Κοινωνικά τώρα όταν μιλάμε για άγονες γραμμές μιλάμε για τα νησιά που είναι μη προσβάσιμα...

Ο δίκαιος είναι αυτός που προστατεύει τους άλλους
Αυτό που έχει σημασία με τον Προμηθέα είναι το εξής, που δυστυχώς ακόμα και θεατρικά δεν το κατανοούμε, συνήθως όταν θα βάλουμε τον Προμηθέα Δεσμώτη θα τον βάλουμε με αλυσίδες. Σε μία αληθινή παράσταση που θα ήταν το πνεύμα του Προμηθέα θα έπρεπε ο Προμηθέας να μην είναι καθόλου με αλυσίδες...

Μεταμάθηση
Ο Αρχιμήδης έβλεπε πολλά μόνος του, ενώ οι πολλοί έβλεπαν λίγα. Ο Αρχιμήδης είναι ο πρώτος που θα μιλήσει πραγματικά και σοβαρά για τον αριθμό π. Οι περισσότεροι δεν έχουν ιδέα τι είναι ο αριθμός π. Το λένε έτσι, γιατί στην πραγματικότητα οι περισσότεροι κοιτάζουν τον κύκλο, ενώ ο Αρχιμήδης βλέπει το π...

Από το κενό στην κενότητα
Αυτό που έμαθε ο Ελληνισμός στην Ανθρωπότητα είναι πολύ απλό και έχει σχέση με τα θεμέλια. Ο Ελληνισμός έμαθε στην Ανθρωπότητα ότι, για να πας ψηλά, πρέπει να ξέρεις να πηγαίνεις βαθιά. Αυτό φαίνεται παράδοξο. Όμως άμα δεν έχεις βαθιά θεμέλια, δεν ανεβαίνεις. Θα ανέβεις γρήγορα και θα πατώσεις. Θα υπάρχει ένας κορεσμός...

Το έργο της πηγής
Ο Σεφέρης έλεγε: οτιδήποτε με ενοχλεί για να δω στην Ελλάδα τον Ελληνισμό πρέπει να αφαιρεθεί. Γιατί, μερικοί νομίζουν ότι η Ελλάδα είναι απλώς ένας χώρος και δυστυχώς στην καλύτερη περίπτωση την αντιμετωπίζουμε μόνο ως χώρα. Δεν καταλαβαίνουμε ότι είναι πηγή γνώσης...

Ο Ελληνισμός είναι απλός. (ποίημα).


Κοίτα κάθε στιγμή. (ποίημα).


Το ελληνικό πνεύμα δεν δανείζεται, προσφέρεται
Όταν θέλεις να κάνεις μια έκθεση που αναδεικνύει το ανθρώπινο σώμα μέσω της ελληνικής τέχνης, το πρώτο πράγμα που πρέπει να σκεφτείς δεν είναι να δανειστείς άλλα γλυπτά από την πατρίδα στην οποία δεν αποδέχεσαι να επιστρέψεις αυτά που έχεις αρπάξει μ’ ένα βάρβαρο τρόπο, αλλά αν με αυτόν τον τρόπο ακολουθείς το πρέπον και το ελληνικό φως...

Το ελληνικό πνεύμα δεν δανείζεται, προσφέρεται
Όταν θέλεις να κάνεις μια έκθεση που αναδεικνύει το ανθρώπινο σώμα μέσω της ελληνικής τέχνης, το πρώτο πράγμα που πρέπει να σκεφτείς δεν είναι να δανειστείς άλλα γλυπτά από την πατρίδα στην οποία δεν αποδέχεσαι να...

Πάνω σε θάλασσα φωτός. (ποίημα).


Όταν πετάξαμε χαρταετούς στα Κατεχόμενα
Όταν πετάξαμε χαρταετούς στα Κατεχόμενα ήταν για να θυμηθούμε τα απαγορευμένα πετάσια των εγκλωβισμένων μας, για να μην λησμονήσουμε τους ξεχασμένους διαλόγους. Έτσι ετοιμάσαμε τρεις χαρταετούς κι ο καθένας κουβαλούσε πάνω του το σύμβολό του...

Η πράσινη γραμμή. (ποίημα).


Δεν έχει ζάρι στο σκάκι. (ποίημα).


Αν κάποιος αντιληφθεί. (ποίημα).


Αοζική Ένωση. (ποίημα).


Το μεγάλο κέντρο. (ποίημα).


Οι Πελοποννήσιοι. (ποίημα).


Μετά το Πάτερ ημών. (ποίημα).


Η αναγνώριση της γενοκτονίας των Ασσυρίων. (ποίημα).


Για μια ανθρώπινη ζωή. (ποίημα).


Τα νησιά μας. (ποίημα).


Μέσα στο πνεύμα. (ποίημα).


Η Αμμόχωστος του μέλλοντος. (ποίημα).


Famagosta del futuro. (poesia).


Αν δαμαί. (ποίημα).


Η Ήπειρος της θάλασσας. (ποίημα).


Εισαγωγή στην απελευθέρωση
Συχνά θεωρούμε ότι τα σύνορα είναι ένας τοίχος κι ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα, όταν υπάρχουν κατεχόμενα. Ενώ ξεχνάμε ότι η πόρτα είναι η θάλασσα που ανοίγει μέσω του κλειδιού που είναι η στρατηγική. Όταν όμως καταλάβουμε την αξία της όλα τα πράγματα γίνονται δεδομένα και τα δεδομένα δεν είναι πια δεδομένα...

Άμα θες να είσαι σκλάβος, μην θεωρείς ότι είσαι Έλληνας
Στον Ελληνισμό τα πράγματα είναι πολύ εύκολα. Λέγεται: Ελευθερία ή Θάνατος. Δεν υπάρχει κανένας άλλος συμβιβασμός, δεν λένε «αν θες μπορείς να είσαι και σκλάβος». Όχι σου λέει «ή είσαι ελεύθερος και αυτό ονομάζεται ζωή ή άστο»...

Συνεχίζεται ο αγώνας. (ποίημα).


Η πρώτη ασπίδα του Ελληνισμού είναι η θάλασσα
Οι περισσότεροι Κύπριοι δεν έχουν αντιληφθεί ότι ζουν σε νησί. Δηλαδή, το νησιωτικό πνεύμα του μέσου Κύπριου είναι τόσο χαμηλό που δεν νιώθει ότι είναι νησιώτης. Βέβαια στη Λεμεσό είναι μια εξαίρεση, γιατί οι περισσότεροι που ζουν εδώ, ζουν εδώ λόγω της θάλασσας...

Η ΑΟΖ του ασημιού. (ποίημα).


Αν εξετάζεις μόνο. (ποίημα).


Ποια μάχη. (ποίημα).


Είναι γελοίο. (ποίημα).


Ο Ελληνισμός δεν εξετάζεται. (ποίημα).


Ο Ελληνισμός δεν έχει. (ποίημα).


Ο Ελληνισμός είναι. (ποίημα).


Αν ο Σωκράτης. (ποίημα).


Ο Ελληνισμός ως μαλάκιον Γενικής θεωρίας Σχετικότητας
Είναι σίγουρα μια ανορθόδοξη προσέγγιση να εξετάζουμε τον Ελληνισμό ως μαλάκιον της Γενικής θεωρίας της Σχετικότητας του Einstein και σίγουρα δεν είναι το μόνο μοντέλο, αφού θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε και άλλα όπως η έννοια του τριπλού σημείου επαφής των δυναμικών συστημάτων μέσω της έννοιας της βαλκανοποίησης ή του παράξενου ελκυστή της μορφοκλασματικής ανάλυσης...

Hellenism as a mollusc of the General Relativity Theory
It's definitely an unorthodox approach to examine Hellenism as a mollusc of Einsteins General theory of relativity and certainly it's not the only model, since we could use others such as the notion of the triple point of contact of dynamic systems, through the notion of balkanization or of the strange attractor of the fractal analysis...

Η προσαρμοστικότητά μας. (ποίημα).


Η εκκλησία στο βάθος του κόσμου. (ποίημα).


Церковь в глубине мира. (Стихотворение).


Οι πρώτοι πρόσφυγες. (ποίημα).


Κομμάτια Ελλάδας. (ποίημα).


Ελληνικό Προξενείο. (ποίημα).


Η επιχειρηματικότητά μας. (ποίημα).


Στο μικρό σχολείο. (ποίημα).


Έπρεπε να έρθουμε στο Sydney. (ποίημα).


Ο μηχανικός του Μεσολογγίου. (ποίημα).


Ο Ελληνισμός δεν είναι. (ποίημα).


Τι σημαίνει γλώσσα. (ποίημα).


Ελληνικά χωρίς Ελληνισμό;
Ένα από τα μεγάλα προβλήματα των ανθρώπων που προωθούν την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας είναι το πλήθος των μαθητών και των φοιτητών. Σε κάθε συζήτηση αναρωτιούνται τι θα κάνουμε αν του χρόνου έχουμε λιγότερους, τι θα κάνουμε τώρα που έχουμε λιγότερους και πώς θα τα καταφέρουμε να έχουμε περισσότερους...

Αν θεωρείς. (ποίημα).


Μη μιλάς. (ποίημα).


Η ελληνική τάξη. (ποίημα).


Ποιος θέλει. (ποίημα).


Όταν διαβάζεις επιγραφές. (ποίημα).


Όταν η εκκλησία. (ποίημα).


Στο παράξενο βιβλιοπωλείο. (ποίημα).


Όταν οι άνθρωποι. (ποίημα).


Τι σημαίνει Ελληνισμός. (ποίημα).


Μην κοιτάς αποκλειστικά. (ποίημα).


Ως αιχμή του δόρατος. (ποίημα).


Από το Αιγαίο. (ποίημα).


Όταν οι συμμαχίες. (ποίημα).


Ο ουμανισμός. (ποίημα).


Όταν δεν μπορείς. (ποίημα).


Ελλάδα, Αυστραλία και Θεωρία Δεσμών
Λόγω του Ελληνισμού είμαστε ικανοί να προσεγγίσουμε τη σχέση που υπάρχει μεταξύ της Ελλάδας και της Αυστραλίας μέσω της Θεωρίας Δεσμών. Λόγω της απόστασης η κλασσική προσέγγιση μέσω της γειτνίασης αναγκαστικά καταρρέει. Κατά συνέπεια η γεωστρατηγική σχέση είναι δύσκολο να αξιολογηθεί με τέτοια δεδομένα...

Greece, Australia and the Link Theory
Because of Hellenism, we are able to approach the relationship between Greece and Australia through the Link Theory . Because of the distance, the classical approach through proximity inevitably collapses. Consequently,a geostrategic relationship is hard to be evaluated on that basis...

Συνεχίζουμε το Αγαθονήσι. (ποίημα).


Οι Καστελλοριζιοί μας. (ποίημα).


Ο Καζαντζίδης ως σύμβολο. (ποίημα).


Κάθε λόγος και μια πέτρα. (ποίημα).


Όταν είσαι σύνορο. (ποίημα).


Οι Έλληνες του Ελληνισμού. (ποίημα).


Ο όρκος της συνέχειας. (ποίημα).


Δεν πειράζει. (ποίημα).


Νομίζουμε. (ποίημα).


Στην Εθνική Βιβλιοθήκη. (ποίημα).


Ο Ελληνισμός στη Βουλή. (ποίημα).


Στολές και λάβαρα. (ποίημα).


Το Μουσείο και η βαρβαρότητα
Όσοι φοβούνται ότι η επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα θα αποτελέσει ένα δεδικασμένο για όλα τα Μουσεία του κόσμου, έχουν δίκιο και καλά κάνουν που φοβούνται γιατί δεν πρόκειται ο πολιτισμός μας ν' αφήσει τη βαρβαρότητα...

Ο Ελληνισμός. (ποίημα).


Στην άλλη γωνιά. (ποίημα)


Περί ηρωισμού
Όταν λειτουργεί κοινωνικά ο ραγιαδισμός θεωρούμε ότι δεν υπάρχει ηρωισμός. Και για να καλύψουμε το κενό ονομάζουμε ήρωα κάθε λογής καρύδι ή κόπανο πιάνου που αποτελούν τους ήρωες της καθημερινότητας. Έτσι ζούμε σε μια προσποίηση που μας γκαστρώνει λόγω ανικανότητας...

Το δίγωνο Θράκη – Πελοπόννησος
Αν εξετάσουμε τοποστρατηγικά τη Θράκη μπορούμε να την ταυτίσουμε με την έννοια της γωνίας, όταν το κέντρο της ως αιχμή είναι βέβαια η Κωνσταντινούπολη. Στο ίδιο πλαίσιο, αν εξετάσουμε το νότιο μέρος των Βαλκανίων, θα εντοπίσουμε μια άλλη γωνία που αποτελείται από την Πελοπόννησο...

Μην ξεχνάς ποτέ. (ποίημα)


Η Ελλάδα μας. (ποίημα).


Διακόσια χρόνια επικίνδυνοι
Αν οι δικοί μας ήταν τόσο επικίνδυνοι το 1821, ήταν γιατί δεν είχαν τίποτα να χάσουν, αφού είχαν επιλέξει το σωστό σύνθημα: ελευθερία ή θάνατος. Ενώ οι ραγιάδες έχουν να χάσουν τα πάντα, αφού έχουν συμβιβαστεί με τους πάντες...

Το καταδρομικό πνεύμα του Ελληνισμού
Το καταδρομικό πνεύμα δεν ανήκει μόνο στο στρατιωτικό πλαίσιο, αλλά πρώτα από όλα στο πολιτικό. Και το ερώτημα που πρέπει να θέσουμε σε όλους τους υποψήφιους, είναι απλώς αν το κατέχουν. Διότι τι να τους κάνουμε, αν δεν το έχουν; Το σκεπτικό είναι απλό, αν ένας βουλευτής δεν έχει γνώσεις στη στρατηγική, στη ...

Ο Ελληνισμός δεν είναι για ξεπούλημα
Όταν ακούμε μερικούς υποψήφιους βουλευτές, μας δίνουν την εντύπωση ότι πιστεύουν ακράδαντα ότι ο Ελληνισμός είναι για ξεπούλημα. Βέβαια ο κάθε ραγιάς και προσκυνημένος έχει το προσωπικό δικαίωμα να το κάνει, αλλά όχι ενάντια της πατρίδας μας, γιατί τότε θα έχει να κάνει με την παράδοσή μας, όταν κάποιος προσπαθεί να μας κατακτήσει δίχως να το θέλουμε...

Hellenism is not up for sale
Listening to some parliamentary candidates, they give us the impression that they believe firmly that Hellenism is up for sale. Certainly, each servile and obsequious one, has the personal right to act like he pleases, but not at the expense of our country, because then, he will have to deal with our tradition, when someone is trying to conquer us without our wish...

Οι Έλληνες δεν γονατίζουν
Οι Έλληνες δεν γονατίζουν γιατί είναι γκρινιάρηδες, ξεροκέφαλοι, αντιδραστικοί κι όταν έρχονται αυταρχικά συστήματα να τους καταπατήσουν αντιστέκονται, γιατί δεν ήταν ποτέ καλοί μαθητές της βαρβαρότητας...

The Greeks do not kneel
The Greeks dο not kneel, because they are habitual whingers, stubborn, argumentative, and when an authoritarian system arives in order to oppress them, they resist, because they weren't ever good students of barbarism...

Η χρονοστρατηγική Ελλάδα
Με όλες τις πιέσεις που έχουμε δεχτεί, έχουμε αποδείξει με την ιστορία μας ότι κατέχουμε τον τομέα της πολιορκητικής. Και δεν ξέρουμε μόνο πώς ν’ αντισταθούμε ως ελεύθεροι πολιορκημένοι, γνωρίζουμε και πώς να περάσουμε μετά στην αντεπίθεση...

Ο Ελληνισμός. (ποίημα).


Ο Ελληνισμός είναι μαθητής. (ποίημα).


Ο Ελληνισμός γράφει. (ποίημα).


Η τακτική των δρόμων
Κάθε δήμαρχος, κάθε δήμος των Κατεχομένων αντί να περιμένει ν’ αλλάζουν οι βάρβαροι τα ονόματα των χωριών και των πόλεων, θα μπορούσε να εφαρμόσει την ακόλουθη τακτική των δρόμων. Κάθε νέος δρόμος στα Κατεχόμενα μπορεί να καταγραφεί εύκολα από τους δήμους και σε τεχνικό επίπεδο με την τεχνολογία ...

Να βάλουμε καμπάνες στις εκκλησίες μας
Σε πρακτικό επίπεδο, πολλοί από εμάς δεν ξέρουν τι ακριβώς να κάνουν στα Κατεχόμενα, για ν’ αλλάξουν τα πράγματα, ενώ επί της ουσίας όλα είναι απλά. Κάθε φορά που η βαρβαρότητα εκδηλώθηκε στις εκκλησίες μας, τύφλωσε τους Άγιους στις Αγιογραφίες μας και αφόπλισε τις καμπάνες μας. Ξέρουμε όλοι πόσο ...

Η τάφρος της Αμμόχωστου
Η τάφρος της Αμμόχωστου είναι άθικτη όσο παράξενο κι αν φαίνεται για τα Κατεχόμενα της Κύπρου. Κι όμως βρίσκεται εκεί εδώ και αιώνες, δίχως βάρβαρες σημαίες πάνω της για να μας δείξει από τώρα πώς θα είναι η Κύπρος όταν θα απελευθερώσουμε τα Κατεχόμενα από τον ζυγό της βαρβαρότητας. Η παλιά πόλη ...

Να 'τανε ο Κολοκοτρώνης. (ποίημα).


Άνοιξε ο ουρανός


Ακόμα πιο βαθιά


Η Μάχη του Χρόνου


Η μετά θάνατον ζωή


Ο καινός κύκλος


Διαβάζεις Διγενή


Διπλό Δώρο


Πώς να φανταστείς


Κοίτα την πατρίδα


Αθήνα και Κωνσταντινούπολη


Διαχρονικές αναλογίες


Οι απαγγελιστές


Συνεχίζουμε ακάθεκτα
Αναρωτιέσαι συνεχώς αν αποτελείς συνέχεια της Αρχαιότητας, γιατί μερικοί σου είπαν ότι δεν έχεις καμιά σχέση με αυτά τα δεδομένα λόγω τουρκοκρατίας κι εσύ πιστεύεις σ’ αυτόν τον ραγιαδισμό, γιατί ξέχασες να διαβάσεις...

Γεμάτη νησιά. (ποίημα).


Το μέλλον έρχεται από τη θάλασσα


Ο φύλακας της άκρης


Στο ελληνικό μουσείο


Η αυθεντικότητα


Σκέψου λίγο


Οι Έλληνες της Μελβούρνης


Ο συνδυασμός


Οι Πόντιοι


Ο Ελληνισμός. (ποίημα).


Η Αγιά Σοφιά είναι εκκλησία
Όσο και να είναι σκληρή η βαρβαρότητα, ο πολιτισμός αντιστέκεται και στο τέλος πάντα κερδίζει. Η Αγιά Σοφιά που είναι και μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς είναι μία εκκλησία, θέλουν δεν θέλουν. Και δεν είναι τα συστήματα που αλλάζουν κάτι...

Με τον Ελληνισμό. (ποίημα).


Ο Ελληνισμός. (ποίημα).


Ο Πόντος είναι. (ποίημα).


Όταν σκέφτεται ο Ελληνισμός. (ποίημα).


Η Άλωση δεν είναι οριστική
Όσοι βλέπουν το Βυζάντιο μόνο και μόνο από το πρίσμα της Άλωσης του 1453, ξεχνούν θελημένα ή όχι τους έντεκα αιώνες που αποτελούν παγκόσμιο ρεκόρ διάρκειας μιας ανθρώπινης υπερδομής, ξεχνούν ότι το βυζαντινό πνεύμα συνεχίζει να ζει μέσα στις εκκλησίες, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι ξεχνούν ότι η Άλωση δεν είναι οριστική...

Η Άλωση δεν είναι οριστική
Όσοι βλέπουν το Βυζάντιο μόνο και μόνο από το πρίσμα της Άλωσης του 1453, ξεχνούν θελημένα ή όχι τους έντεκα αιώνες που αποτελούν παγκόσμιο ρεκόρ διάρκειας μιας ανθρώπινης υπερδομής, ξεχνούν ότι το βυζαντινό πνεύμα συνεχίζει να ζει μέσα στις εκκλησίες, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι ξεχνούν ότι η ...

Δίπλα στη θάλασσα


Η αξία ακριτικού νησιού
Η αξία ακριτικού νησιού προέρχεται από τη στρατηγική του θέση. Μπορεί βέβαια να βρίσκεται στην άκρη αλλά επίσης και σε πέρασμα. Το ένα έχει σχέση με όριο και το άλλο με πέρασμα. Κι αν το νησί είναι επίσης άγονο, τότε αυτή η αξία κάνει τη διαφορά. Έχει σημασία και η τοποθεσία σε σχέση με περιοχές που θεωρούνται σημαντικές από...

Διαχρονική στρατηγική
Διαχρονική στρατηγική έχουμε ανάγκη ως λαός του Χρόνου κι ενώ έχουμε το βυζαντινό παράδειγμα που ξεπέρασε τους αιώνες, ακόμα αναρωτιόμαστε τι πρέπει να κάνουμε. Έχουμε στοιχεία σαν την ελληνική ΑΟΖ, σαν τον ελληνικό ζεόλιθο...

Χρωματικό νοητικό σχήμα. (ποίημα).


Με τα σύμβολα. (ποίημα).


Μη αναστρέψιμες κινήσεις
Έχει πάντα ενδιαφέρον να κάνεις κινήσεις σε επίπεδο τακτικής αλλά πρέπει να ξέρεις τι σημαίνει ακριβώς σε επιχειρησιακό και στρατηγικό επίπεδο, αλλιώς μπορεί να λειτουργείς και σε πλαίσιο χειραγώγησης. Όταν υπάρχει το ανάλογο στη στρατηγική ...

Στρατηγική πράξη
Όταν έχεις όλα τα δεδομένα και ισχυρίζεσαι ότι δεν τα έχεις, έχει νόημα σε πλαίσιο κατασκοπίας αλλά όχι διπλωματίας, αφού σε αυτήν την περίπτωση ο συνομιλητής ξέρει ότι ξέρεις και δεν πρόκειται ν’ αλλάξει ούτε καν διάθεση με τέτοια τεχνάσματα που δεν αποτελούν στρατηγήματα. Έτσι την ώρα της κρίσης πρέπει να σκεφτείς ότι στο σκάκι...

Όταν οι μικροί άνθρωποι. (ποίημα).


Σε όσους δεν πιστεύουν. (ποίημα).


Ακολουθούμε. (ποίημα).


Η ελληνική καινοτομία
Η ελληνική καινοτομία δεν είναι μόνο θεωρητική. Είναι και αυτή που σε πρακτικό επίπεδο, επιτρέπει στον Ελληνισμό να ξεφύγει από τις παγίδες του κομματισμού. Ξέρουμε στην στρατηγική ότι όταν υπάρχουν τρεις επιλογές, το πιο αποτελεσματικό είναι να επιλέξουμε την τέταρτη...

Αρχίζει η αντίσταση. (ποίημα).


Ο ελληνικός λαός είναι ευρωπαϊκός
Μερικές φορές είναι καλό να ακούμε ακόμα και το αυτονόητο, όταν όλα τα άλλα φαίνονται περίεργα. Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας διευκρίνισε ότι ο ελληνικός λαός είναι ευρωπαϊκός, προσθέτοντας ότι δεν είναι ούτε ασιατικός, ούτε αφρικανικός...

Είμαστε του Θεμιστοκλή
Όποιες και να είναι οι δυσκολίες, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάς ότι είμαστε του Θεμιστοκλή. Με άλλα λόγια, είμαστε ικανοί να επιλέξουμε ποιοι είναι οι δικοί μας, που είναι ικανοί να ανταπεξέλθουν και σε ραγιάδες και σε εχθρούς...

Η πηγή της Ευρώπης είναι ο Ελληνισμός
Ποιος μπορεί να φανταστεί τον Ελληνισμό χωρίς θάλασσα; Κανείς. Εκτός, βέβαια, αν είναι βάρβαρος. Ποιος μπορεί να φανταστεί την Ευρώπη χωρίς Ελλάδα; Κανείς. Εκτός, βέβαια, αν δεν είναι πολιτισμένος και δεν ξέρει ότι ο Ελληνισμός είναι πηγή της Ευρώπης...

Ο ηρωισμός των Ελλήνων
Οι Έλληνες θέλουν να είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη όχι από συμφέρον ή επειδή φοβούνται, αλλά επειδή είναι η φυσιολογική τους θέση. Πού αλλού θα ήταν η πατρίδα μας, αν δεν ήταν σε αυτούς τους θεσμούς που ακολουθούν πρότυπα που επινοήσαμε από τις παλαιότερες εποχές, αφού είναι η έννοια της ένωσης και της κοινής...

Το μήνυμα του Ελληνισμού
Το μήνυμα του Ελληνισμού πρέπει να είναι ξεκάθαρο. Δεν είμαστε ούτε μίζεροι, ούτε τεμπέληδες, αλλά παραμένουμε αγωνιστές και στις πιο δύσκολες στιγμές, ενώ άλλοι μπορεί να τα είχαν παρατήσει από πιο πριν. Κανείς, λοιπόν, δεν λέει ότι δεν είναι δύσκολη η θέση μας, απλώς τώρα η ευθύνη ανήκει σε εμάς για να προετοιμάσουμε την επόμενη...

Η ιστορικότητα. (ποίημα).


Αν είσαι γνήσιος. (ποίημα).


Δεν βγάζουμε. (ποίημα).


Το θέμα μας δεν είναι η πόλωση
Το θέμα μας δεν είναι η πόλωση του πληθυσμού, διότι προκαλεί διχόνοια στον ελληνικό λαό και μόνο αυτό δεν είναι ο στόχος μας. Η κομματική αντιπαράθεση είναι και αυτή άσχετη, όταν είμαστε του Ελληνισμού. Το πρόβλημα δεν είναι το πριν του δημοψηφίσματος αλλά το μετά και ποιο είναι το μήνυμα που θέλει να εκπέμψει ο Ελληνισμός...

Η υπευθυνότητα της απόφασης
Όταν μερικοί προσπαθούν ν ’αναμείξουν πράγματα ανόμοια και είναι άσχετοι με τα δύο, δεν καταλαβαίνουν πόσο χάνουν την αξιοπιστία τους. Έτσι όταν συγκρίνουν ένα δημοψήφισμα που μας είχε επιβληθεί στην Κύπρο, με το δημοψήφισμα που επιλέξαμε στην Ελλάδα, φαίνεται πόσο λίγο γνωρίζουν τα δεδομένα...

Δεν είμαστε περαστικοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Δεν είμαστε περαστικοί στην Ευρωπαϊκή ‘Ένωση. Είναι όντως ο χώρος μας και ο χρόνος μας. Είναι ιστορικός χώρος και γεωγραφικός χρόνος, κι έτσι έγινε η χρονοστρατηγική μας. Είμαστε του Ελληνισμού και το έργο μας είναι για την Ανθρωπότητα, όχι μόνο για μας. Κι όταν προστατεύουμε την Ελλάδα μας είναι επειδή είναι μοναδική...

Ο Έλληνας ζει. (ποίημα).


Δεν φτάνουν οι λέξεις
Δεν φτάνουν οι λέξεις ούτε οι λόγοι, εδώ σε αυτή τη φάση χρειαζόμαστε μόνο πράξεις. Οι Έλληνες είναι Ευρωπαίοι και κανείς δεν πρέπει να το αμφισβητήσει. Μόνο που τώρα πρέπει να εκδηλωθούμε και πρέπει να πούμε ανοιχτά και συνειδητά ότι θέλουμε να μείνουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη, ότι αντιλαμβανόμαστε...

Η ιδεολογία μας είναι ο Ελληνισμός
Ο Επίκτητος είπε «θεώρησε τον εαυτό σου ως ελεύθερο ον ή ως σκλάβο, όλα εξαρτώνται από σένα». Δεν μάθαμε να γονατίζουμε, ούτε να σκύβουμε το κεφάλι όταν θέλει να μας το επιβάλλει ο κομματισμός κι ο δογματισμός...

Η μαχητικότητα του Ελληνισμού
Κανένας δογματικός, καμιά ιδεολογία δεν πρόκειται να μας επηρεάσει, γιατί εμείς πιστεύουμε μόνο και μόνο στον Ελληνισμό για τα εθνικά θέματα. Κανείς δεν μπορεί να μας χειραγωγήσει για τα δικά του συμφέροντα. Εδώ...

Θα προσπεράσουμε τις δυσκολίες
Με όλα αυτά που βλέπουμε κι ακούμε έχουμε την εντύπωση ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, αλλά αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έγιναν αρκετά για να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Όταν έχουμε την Ελλάδα ως πατρίδα, είναι αδιανόητο να βρισκόμαστε σε τέτοια οικονομική κατάσταση. Όμως, όταν όλοι ...

Ο αγώνας του Ελληνισμού
Ο αγώνας του Ελληνισμού δεν είναι θεωρητικός ούτε σε ατομικό επίπεδο, αφού σήμερα ο καθένας μας μπορεί με την ψήφο του να διεκδικήσει τα δικαιώματα της Ελλάδας. Τόσα χρόνια παλέψαμε για το ευρωπαϊκό κεκτημένο και δεν είναι τώρα που πρόκειται να το εγκαταλείψουμε, αφού είναι και δική μας ...

Ο Ελληνισμός δεν κοιτάζει αριστερά ή δεξιά
Ο Ελληνισμός βλέπει μόνο το μέλλον. Δεν τον απασχολούν τα συστήματα που έχουν ως μοναδικό στόχο την ίδια την επιβίωση. Ό,τι και να προωθούν με διάφορα τεχνάσματα, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Συνεχίζουμε την πορεία μας ανεξάρτητα από αυτά. Ο Ελληνισμός δεν κοιτάζει αριστερά ή δεξιά, αλλά μόνο μπροστά...

Τα νησιά μας. (ποίημα).


Ο Ελληνισμός δεν γονατίζει
Όσο δύσκολες κι αν είναι οι συνθήκες, και για μερικούς είναι ακόμα και αβάσταχτες, ο Ελληνισμός δεν γονατίζει. Και συνεχίζουμε τον αγώνα με τα νέα δεδομένα, αλλά πάντα επικεντρωμένοι. Διότι ο Ελληνισμός με μια ελιά, ένα αμπέλι ...

Άπειρες αντοχές
Με τα νέα δεδομένα που μας κατακλύζουν, πρέπει πραγματικά να έχουμε άπειρες αντοχές. Κάθε φορά τα πράγματα δυσκολεύουν όλο και περισσότερο για την επίλυση του οικονομικού προβλήματος, αλλά αντέχουμε διότι είμαστε Έλληνες και δεν τα παρατάμε τόσο εύκολα. Δεν χρειαζόμαστε μόνο οικονομικές προσεγγίσεις...

Λειτουργία στα Κατεχόμενα
Όταν βλέπεις ένα ολόκληρο χωριό να επιστρέφει στα Κατεχόμενα, για να λειτουργήσει με τον παπά την εκκλησία του, επειδή είναι του Αγίου Προκοπίου στην Σύγκραση, μπορείς να καταλάβεις τι σημαίνει προετοιμασία για την επιστροφή. Και μ’ αυτόν τον τρόπο έχεις χειροπιαστά δεδομένα, που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να εμπλουτίσεις την νοόσφαιρά σου...

Χρόνος Κατοχής
Όταν υπάρχει κατοχή, ο Χρόνος δεν λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο, διότι υπάρχει μια θεμελιακή ασυμμετρία. Ο Χρόνος της εισβολής είναι ελάχιστος, ο Χρόνος της κατοχής είναι μεγάλος κι ο Χρόνος της ανακατάληψης είναι τεράστιος. Το πιο σημαντικό είναι ότι ο Χρόνος είναι μαζί μας και η ανακατάληψη θα ...

Ελληνισμός και Ελλάδα
Η Χάρτα του Ρήγα δεν δείχνει μόνο την Ελλάδα αλλά τον Ελληνισμό. Οι χάρτες της ΑΟΖ της Ελλάδας και της Κύπρου, δεν δείχνουν μόνο την Ελλάδα και την Κύπρο. Ακόμη και τα 20 ελληνικά οικόπεδα και τα 13 κυπριακά οικόπεδα αποτελούν μια επιφάνεια πιο μεγάλη από τα δυο κράτη. Ο Ελληνισμός δεν είναι μόνο ...

Η Αφροδίτη της Μήλου
Η Αφροδίτη της Μήλου δεν είναι πια μόνο το άγαλμα της Αρχαιότητας. Σε αυτήν την περίοδο, έχει γίνει σύμβολο της Ελλάδας και μάλιστα ακόμα και επικοινωνιακό. Έτσι η χρήση αποκτά μια σημασία που δεν είχε παλαιότερα. Αντιπροσωπεύει την Ελλάδα ...

Ο Ελληνισμός ενάντια στον κομματισμό
Ο κομματισμός έχει αποδείξει τα όριά του. Δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε εθνικές δυσκολίες, γιατί πολύ απλά δεν έχει ποτέ αναμετρηθεί με κάποιον όταν οι συνθήκες είναι διεθνείς. Συνεχώς φωνάζει με όλα τα κομματόσκυλά τους αλλά...

Αναδίπλωση κι ανακατάληψη
Η βυζαντινή ιστορία δεν είναι μόνο ωφέλιμη από πλευράς ιστορικής. Εμπεριέχει μέσα της πολλά στρατηγικά νοητικά σχήματα. Έχει σπουδαίες συμβουλές και με τα τακτικά και με τα στρατηγικά. Όμως, η βυζαντινή πραγματικότητα είναι ακόμα πιο σπουδαία, γιατί κράτησε έντεκα αιώνες και αυτό κανείς δεν ...

Επειδή είσαι τυχαίος. (ποίημα).


Το θαύμα του Ελληνισμού
Όταν κανείς δεν πιστεύει πια σε τίποτα, επειδή τον έχει απορροφήσει η καθημερινότητα της ύπαρξης και δεν βλέπει πια το μέλλον για τη ζωή του, τότε εμφανίζεται το θαύμα του Ελληνισμού. Αυτή η υπέρβαση, που άλλοι κατά καιρούς ονόμασαν άθλο...

Το έργο των Ελλήνων
Το έργο των Ελλήνων συνεχίζει το θαύμα. Διότι αυτό είναι η αρχή του έργου και το έργο είναι η αξία του θαύματος. Κι ο λόγος είναι απλός, αφού μια αρχή δίχως αξία δεν μπορεί να είναι ανθρώπινη. Αυτό το έργο των Ελλήνων είναι πάντα προς όφελος των ανθρώπων. Ο Ελληνισμός είναι το δώρο του Χρόνου στην Ανθρωπότητα...

Η στρατηγική του Ελληνισμού
Αν θες να κατανοήσεις τι σημαίνει Ελληνισμός δίχως στρατηγική, εξέτασε τον ελλαδισμό κι άκου όσους θεωρούν ότι με την αναπαραγωγή τους έχουν εκπληρώσει το έργο τους ως Έλληνες, ενώ είναι απλώς κάτοικοι. Μπορείς ν’ ακούσεις βέβαια και τους ραγιάδες που σου εξηγούν ότι δεν γίνεται τίποτα με τους εχθρούς μας ...

Κάθε ελληνική κοινωνία. (ποίημα).


Σε θέλει ζωντανό. (ποίημα).


Οι εχθροί μας. (ποίημα).


Με τη νοημοσύνη μας. (ποίημα).


Αν συνειδητοποιήσεις. (ποίημα).


Μην κοιτάς μόνο. (ποίημα).


Είκοσι τεμάχια Ελληνισμού. (ποίημα).


Ακάθεκτα. (ποίημα).


Κάτω από τον σταυρό. (ποίημα).


Στα σχήματα της θάλασσας. (ποίημα).


Η θάλασσα του Ελληνισμού
Η θάλασσα δεν είναι μόνο το παρελθόν του Ελληνισμού, αλλά και το μέλλον του. Αυτή δίνει την έννοια τους στα νησιά μας, αφού τα μετατρέπει σε μεσοθάλασσα με την ενέργειά της. Μην δίνεις, λοιπόν, σημασία σε όσους σου μιλούν για άγονες γραμμές και απάντησέ τους με όλη σου τη δύναμη ότι ο Ελληνισμός είναι από μόνος του αγώνας...

Χρονοστρατηγική Ελλάδα. (ποίημα).


Πιάσε δυνατά. (ποίημα).


Το λιμάνι του ελληνισμού. (ποίημα).


Ετοιμάσου. (ποίημα).


Άσε τη μιζέρια. (ποίημα).


Εθνική συνείδηση. (ποίημα).


Πατρίδα ή κόμμα. (ποίημα).


Η συνέχεια γίνεται. (ποίημα).


Πατρίδα αξιοπρέπειας
Αν έχεις ξεχάσει ότι η Ελλάδα είναι πατρίδα αξιοπρέπειας, τότε είναι φυσιολογικό να είσαι ραγιάς και να προτιμάς να μιλάς για το τι κάνουν οι άλλοι κι όχι εσύ. Απλώς δεν αρκεί να ασκείς κριτική, όταν είσαι τίποτα για να γίνεις κάτι...

Ανάγκη εθνικής υψηλής στρατηγικής
Όλο και περισσότερο, αντιλαμβάνονται όλο και περισσότεροι την ανάγκη μιας εθνικής υψηλής στρατηγικής. Όταν η πατρίδα μας έχει στρατηγικά αποθέματα σε υδρογονάνθρακες και ζεόλιθο είναι απαράδεκτο να θεωρείς ότι δεν έχεις μέλλον, επειδή ποτέ δεν σκέφτηκες να τα διαχειριστείς σε στρατηγικό επίπεδο. Η Ελλάδα δεν είναι Terra nullius...

Ελληνικές πράξεις
Τώρα κάθε πράξη μας θα έχει και επιπτώσεις για την πατρίδα μας. Δεν είμαστε πια σ’ ένα πλαίσιο δυνητικό, αλλά αντιθέτως άκρως πραγματικό. Δεν μιλούμε για ρεαλισμό μα για πραγματικότητα. Τώρα κανείς δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από τις δηλώσεις άλλων. Κάθε λόγος πια είναι μια πράξη ορατή που βλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση...

Σταθερή αξία. (ποίημα).


Πρόσεχε τους ανθρώπους. (ποίημα).


Σώμα πνεύματος. (ποίημα).


Δεν σκεφτόμαστε πολιτικά. (ποίημα).


Κανόνισε την πορεία σου. (ποίημα).


Δεν εκβιάζεται. (ποίημα).


Κοντά στις Θερμοπύλες. (ποίημα).


Η πορεία του Ελληνισμού
Η πορεία του Ελληνισμού δεν σταματά με τις κρίσεις, γιατί η ιστορία μας μάς έμαθε όχι μόνο ν' αντιστεκόμαστε στη βαρβαρότητα, αλλά και να νικούμε με τη στρατηγική μας. Είμαστε ένας λαός που δεν το βάζει κάτω και δεν παραδίνεται. Δεν μας φοβίζουν οι κινήσεις των άλλων, γιατί κάνουμε πράξεις. Λόγω τακτικής, μπορεί να λυγίζουμε, αλλά δεν σπάμε...

Η αξία της Ελλάδας
Η αξία της Ελλάδας φαίνεται καλύτερα σε φάση κρίσης. Όταν τα πράγματα είναι δύσκολα, προσέχουμε περισσότερο τι έχουμε και τι κάνουμε. Με άλλα λόγια μπαίνουμε πιο εύκολα στο πλαίσιο της στρατηγικής γιατί αναγκαζόμαστε να σκεφτούμε όλα...

Το κάστρο του Ελληνισμού. (ποίημα).


Κάτω από τον ουρανό. (ποίημα).


Άλλο το κόμμα, άλλο η πατρίδα
Όταν η πατρίδα έχει προβλήματα σοβαρά και σε εθνικό επίπεδο δεν μπορείς να μας πρήζεις με τις δηλώσεις σου που αφορούν αποκλειστικά το κόμμα. Άλλο το κόμμα, άλλο η πατρίδα. Κι αν εσύ αποφάσισες να έχεις πατρίδα το κόμμα σου...

Αν σκεφτούμε. (ποίημα).


Στην ανθρωπιά. (ποίημα).


Αν αλλάζεις γνώμη. (ποίημα).


Η ανθρώπινη χρονοασπίδα. (ποίημα).


Είναι εύκολο. (ποίημα).


Το να παλεύεις. (ποίημα).


Προετοιμασία Αποστολής
Μετά το Καστελλόριζο, τη Γαύδο, την Ερείκουσα, το Αγαθονήσι, έρχονται οι Οθωνοί για τη συνέχεια, ως νέα αποστολή. Η επιλογή ακολουθεί ταυτόχρονα την παράδοση του ακριτικού και την καινοτομία του απέραντου γαλάζιου. Συνεχίζουμε την ιστορία που σχετίζεται με την Ναυμαχία της Ναυπάκτου και την ...

Δεν διαπραγματευόμαστε. (ποίημα).


Για να δεις το μέλλον
Για να δεις το μέλλον, δεν μπορείς να ξεχάσεις το παρελθόν, αφού μέσα του υπάρχει το εγκλωβισμένο μέλλον που θα αναπτυχθεί μετά το παρόν. Σταμάτα, λοιπόν, να θέλεις να μας πείσεις ότι ξεχνώντας τα πάντα θα προχωρήσουμε...

Η δυναμική της ελληνικής καινοτομίας
Στην Ελλάδα, είναι οι Έλληνες που βοηθούν την πατρίδα κι όχι το κράτος. Γι’ αυτό αν περιμένεις τα πάντα από αυτό, να ξέρεις ότι ποτέ δεν θα περάσεις σε φάση ετοιμότητας. Έτσι είναι πολύ σημαντικό για όλους μας να αντιληφθούμε τη δυναμική...

Όταν υπάρχει ανάγκη. (ποίημα).


Τρία εκατομμύρια. (ποίημα).


Συνεχίζουμε την αντίσταση. (ποίημα).


Κι αν το χώμα. (ποίημα).


Δίχως συμβιβασμούς
Όταν παλεύεις για την τιμή σου, για το μέλλον σου και την πατρίδα σου, δεν σε φοβίζουν τα εμπόδια και οι δυσκολίες, γιατί ξέρεις ότι ο αγώνας σου είναι δίκαιος και δεν καταπατάς κανένα με το έργο σου, αντιθέτως συνεχίζεις ακάθεκτος και όρθιος, έτοιμος να πολεμήσεις ακόμα πιο σκληρά. Κι αν μερικοί σε πλήγωσαν τους αφήνεις, πίσω σου...

Η Ελλάδα μπορεί
Με ανθρώπους που αγαπούν την πατρίδα, η Ελλάδα μπορεί κι όχι μόνο να ξεπεράσει τα εμπόδιά της, αλλά ταυτόχρονα να υλοποιήσει οράματα που φαίνονται αδιανόητα αυτές τις ημέρες. Όμως αν το σκεφτούμε ορθολογικά, θα αντιληφθούμε ότι πριν μερικές ημέρες μόνο ήταν οι ώρες που ήταν κρίσιμες και στη ...

Η Ελλάδα είναι μία
Νέα κόμματα υπάρχουν και θα υπάρξουν, όχι όμως νέα Ελλάδα γιατί αυτή είναι μια και διαχρονική. Άρα λίγο μας ενδιαφέρει το κομματικό πλαίσιο, όποιο και να είναι. Κι αν θέλει ν' αλλάξει η κεφαλή μας αγγίζει ακόμα λιγότερο ...

Η Σαντορίνη ως αιχμή του δόρατος της ομορφιάς
Όταν μιλούμε για την ομορφιά των νησιών μας, έχουμε την τάση να θεωρούμε ότι είναι φυσιολογικό και πρέπει να περιμένουμε έναν ευρωπαϊκό διαγωνισμό, για να ανακαλύψουμε την πραγματική τους αξία. Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι ακόμα και αν πάρουμε την πρώτη θέση, δεν το αξιοποιούμε ενώ μας αφορά άμεσα...

Απλώς μην λες
Μην λες ότι ασχολείσαι με τα παιδιά όταν κοιτάζεις μόνο τους εργαζόμενους, γιατί είναι ψηφοφόροι. Μην λες ότι αγαπάς τους γέρους, όταν τους αφήνεις να στέκονται όρθιοι στην ουρά να περιμένουν να πάρουν τα χρήματά τους...

Η Ελλάδα δεν υπάρχει χωρίς Ελληνισμό
Όσο και να το θέλει κάθε κομματόσκυλο οποιουδήποτε κόμματος, η Ελλάδα δεν υπάρχει χωρίς Ελληνισμό. Το θέμα μας λοιπόν δεν είναι ο ακραίος κομματισμός από όποια μεριά και να είναι. Δεν μπορεί κανείς να ισοπεδώνει την ιστορία μας, για να μοιάζουμε με αυταρχικό κράτος. Είμαστε ένας λαός αξιοπρέπειας, όχι συστήματος...

Η παραγωγή έργου
Η παραγωγή έργου είναι προαπαίτηση για να σε πιστέψει και για να σ’ εμπιστευτεί κάποιος. Στην αρχή μπορεί να σε αμφισβητεί για λόγους αντανακλαστικούς ή απλώς επειδή δεν έχει την νοοτροπία αυτή. Μπορεί ο λόγος να είναι ακόμα και νοητικός, διότι η νοόσφαιρα δεν έχει την ικανότητα να απορροφήσει τη φιλοσοφία της ύπαρξης σου...

Η παραγωγή έργου
Η παραγωγή έργου είναι προαπαίτηση για να σε πιστέψει και για να σ’ εμπιστευτεί κάποιος. Στην αρχή μπορεί να σε αμφισβητεί για λόγους αντανακλαστικούς ή απλώς επειδή δεν έχει την νοοτροπία αυτή. Μπορεί ο λόγος να είναι ακόμα και νοητικός, διότι η νοόσφαιρα δεν έχει την ικανότητα να απορροφήσει τη ...

Η πολυχρωμία δεν είναι χρώμα
Αν δεν μπορείς να δεις το χρώμα του αοράτου, αν δεν μπορείς να ανακαλύψεις το χρώμα των χαμαιλεόντων όταν δεν είσαι σε κάποιο περιβάλλον, αν δεν μπορείς ν’ αντιληφθείς ότι είναι η νοημοσύνη, πώς θες να σκεφτείς την πολυχρωμία ...

Το παράδειγμα της Εθνικής Εφήβων
Αν σκεφτούμε τι σημαίνει αυτή την περίοδο να είναι η Ελλάδα πρωταθλήτρια Ευρώπης μέσω της νίκης της Εθνικής Εφήβων στο μπάσκετ, θα καταλάβουμε ότι πρόκειται για ένα παράδειγμα προς μίμηση για την πατρίδα μας. Όλοι μας θα λέγαμε ότι είναι αδύνατο να νικήσει η ομάδα μας σε τέτοια φάση που ...

Γιατί μας βασανίζεις;
Γιατί μας βασανίζεις τόσο πολύ; Αφού οι Έλληνες δεν ήταν ποτέ για τα αυταρχικά καθεστώτα! Δεν θέλουμε ούτε τον Χίτλερ ούτε τον Στάλιν…

Ο αναστεναγμός του λαού. (ποίημα).


Του σαλονιού και του λιμανιού
Είναι σπάνιο να είσαι και του σαλονιού και του λιμανιού. Και αυτό δεν αφορά μόνο τους πολιτικούς. Διότι πολλοί θεωρητικοί δεν θέλουν να περάσουν στα εφαρμοσμένα. Και αυτοί που είναι του λαού δυσκολεύονται να μιλήσουν αλλού με τον ίδιο τρόπο. Έτσι πρέπει να κατέχεις πολλά νοητικά σχήματα. Με άλλα λόγια, δεν ...

Το οχυρό της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας
Η έκφραση του Προέδρου της Δημοκρατίας που χαρακτήρισε την Ελλάδα ως οχυρό της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας, δεν είναι μόνο πετυχημένη, αλλά και στρατηγική. Έχει επίσης το καλό να θέτει το πρόβλημα σε ένα άλλο πλαίσιο που διαφέρει ριζικά από τη μιζέρια της συνήθειας και την αντιδραστικότητα της μάζας. Ακόμα και η Ευρωζώνη...

Κι όμως βλέπεις ότι αντέχουμε
Κι όμως βλέπεις ότι αντέχουμε ως λαός μετά από τόσα καψώνια και βάσανα. Γιατί απλά είμαστε Έλληνες και η συλλογική μας μνήμη δεν ξεχνά ότι έχουμε ζήσει πολύ χειρότερα. Έτσι ετοιμαζόμαστε κι εμείς για την αλλαγή της αλλαγής, για την ελπίδα της ελπίδας, γιατί μας έχουν κουφάνει όλοι αυτοί που μας έλεγαν για προδοσίες τόσα χρόνια...

Η νέα Αντιγόνη
Η νέα Αντιγόνη συνεχίζει ακάθεκτα τον ρόλο της, εδώ και 2500 χρόνια, για να δείξει σε όλα τα συστήματα, σε όλες τις ιδεολογίες, ότι η ουσία είναι η αξία κι όχι οι αρχές. Κι ότι αυτό που έχει σημασία δεν είναι να αντιδράς...

Ο χάρτης των νησιών. (ποίημα).


Συνεχίζουμε τον αγώνα
Δεν είμαστε του μηδενισμού και δεν ξεχνούμε τίποτα. Η μνήμη μας έχει καταγράψει όλα όσα έχουν ειπωθεί από πολλούς δίχως να υλοποιήσουν ούτε ένα σημείο. Έτσι δεν υπάρχει καμία σύγχυση, μέσα στο μυαλό την ώρα που δίνουμε τη μάχη για το μέλλον της πατρίδας...

Αν είσαι για το μέλλον της Ελλάδας
Αν είσαι για το μέλλον της Ελλάδας δεν έχεις ανάγκη να ακούς όλα όσα λέγονται, γιατί μετά από χρόνια δεν θα κάνουμε πια καμία αναφορά σε αυτές τις αθλιότητες της κοινωνικής μιζέριας. Πρέπει να αποφύγουμε την τοπική εικόνα της κάθε γειτονιάς και να ασχοληθούμε με τη μεγάλη εικόνα, την εθνική. Τότε τα πράγματα είναι πιο απλά...

Σε όσους δεν ξεχνούν
Αφού τόσα χρόνια ο μηδενισμός προσπαθεί να μηδενίσει τα πάντα λέγοντας ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία είχε ένα φιλελεύθερο καθεστώς, ότι δεν υπήρχε αντίσταση εκ μέρους μας, ότι ζούσαμε με μια φιλική χαρά, ότι η Φιλική Εταιρεία ήταν παράνομη και δεν έκανε τίποτα, ότι η Εθνική Επανάσταση δεν οδήγησε πουθενά, ότι δεν είχαμε ...

Ελληνική Ευρώπη και ευρωπαϊκή Ελλάδα
Όσοι συζητούν αποκλειστικά για οικονομικά ιστορικά θέματα, δεν μπορούν να καταλάβουν ότι προτεραιότητα στην πατρίδα μας είναι ο πολιτισμός και ο συνδετικός κρίκος μεταξύ μας βασίζεται πάνω στον Ελληνισμό...

Όταν ξέρεις την αλήθεια
Όταν ξέρεις την αλήθεια για την καταδίκη του Προμηθέα πώς θέλεις να πιστέψεις στο Κράτος και τη Βία...

Μαθήματα Πολιορκητικής
Όσο ισχυρό και να είναι ένα κάστρο δεν μπορεί να είναι μόνο του, αλλιώς αποτελεί εκ φύσης ένα στρατηγικό στόχο. Πρέπει λοιπόν να έχει οργανωθεί ένα πλέγμα υποστήριξης που ενισχύει την ανθεκτικότητα την ώρα των επιθέσεων. Αυτό το νοητικό σχήμα εκλαμβάνεται συνήθως ως ένα συμμαχικό πλαίσιο, αλλά είναι εντελώς διαφορετική έννοια...

Η καστρική δομή
Ένα κάστρο δεν είναι απλώς ένα σπίτι και το ίδιο ισχύει και για ουρανοξύστη. Ο εκφυλισμός μιας καστρικής δομής δεν επαρκεί για την προστασία. Το κάστρο δεν είναι μόνο προστασία αλλά και αυτοπροστασία. Διότι ένα κάστρο προστατεύει και τον εαυτό του με τα δομικά του στοιχεία λόγω πολιορκητικής. Αυτή η καστρική δομή είναι σπουδαία...

Σε όσους έχουν μνήμη
Ενώ η Ελλάδα ξεπερνά σιγά σιγά τα εμπόδια, όσοι έχουν μνήμη υποφέρουν γιατί βλέπουν πόσο το ψέμα κυριαρχεί στην πολιτική χωρίς να υπάρχουν επιπτώσεις και καμία ντροπή, αφού η αξιοπρέπεια είναι εντελώς απούσα. Επειδή οι περισσότεροι δεν έχουν μνήμη, δεν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, αφού ψήφισαν και στην τελική είναι ...

Και μετά τι;
Και μετά από όλα όσα ακούσαμε τι θα γίνει; Όπως το βλέπουμε ήδη οι περισσότεροι επιπλέουν λόγω ιδιότητας και δεν πρόκειται να κάνουν απολύτως τίποτα. Απλώς θα ακολουθήσουν την πολιτική μάζα, για να μην υποστούν επιπτώσεις των λαθών τους. Ποιος όμως θα τα διορθώσει; Οι προηγούμενοι, οι τωρινοί ή οι επόμενοι; Στην ουσία...

Γιατί νομίζεις ότι δεν γίνεται. (ποίημα).


Δεν ψάχνουμε μαχητές. (ποίημα).


Πιάσε τα κύματα. (ποίημα).


Για όσους ανησυχούν. (ποίημα).


Διάταξη μάχης
Σε διάταξη μάχης πρέπει να είναι ο Ελληνισμός, γιατί είναι πολλά τα μέτωπα και σε πολλαπλά επίπεδα. Κι όσοι ασχολούνται με τον κομματισμό, τον δογματισμό και τον φανατισμό δεν πρόκειται να βοηθήσουν σε τίποτα για τον απλούστατο λόγο ότι είναι ανίκανοι να κάνουν και τίποτα άλλο...

Η Βασιλική Θεοδωρακίδου
Η Βασιλική Θεοδωρακίδου δεν είναι μόνο ένα πλάσμα του παρελθόντος που ζει ανάμεσά μας στο παρόν, αλλά είναι ταυτόχρονα και κομμάτι του μέλλοντός μας, διότι κατάφερε με το έργο που δημιουργεί το ον να συνεχίσει αυτό που δεν σταμάτησε ποτέ δηλαδή ο πολιτισμός μας αυτό το σπάνιο μέταλλο που βουτήχτηκε ...

Ο Ελευθερισμός. (ποίημα).


Ο πλούτος της Ελλάδας είναι οι Έλληνες
Ο πλούτος της Ελλάδας είναι οι Έλληνες γιατί εκ φύσης είναι του Ελληνισμού που βοηθάει την Ελλάδα. Έτσι όσοι καταπατούν τους Έλληνες, καταπατούν τον Ελληνισμό και στη συνέχεια την Ελλάδα. Δεν είμαστε μία χώρα του κομματισμού και ισοπέδωσης. Μας αρέσει η ελευθερία μας και δεν την ανταλλάζουμε με τίποτα εκτός βέβαια από τον θάνατο...

Όταν είσαι Έλληνας. (ποίημα).


Εκεί όπου. (ποίημα).


Μετράμε με αιώνες. (ποίημα).


Οι Έλληνες είναι. (ποίημα).


Όταν τα προβλήματα. (ποίημα).


Η νέα Κρήτη
Η νέα Κρήτη δεν θα είναι μόνο η λεβεντομάνα. Σιγά σιγά θα βρεθούν αγωνιστές που ακολουθούν τη διδασκαλία της στρατηγικής που θα καταλάβουν ότι η ενέργεια είναι το μέλλον. Διότι η Κρήτη δεν είναι μόνο ένα μεγάλο νησί που είναι απομονωμένο. Εντάσσεται στο πλαίσιο της ελληνικής ΑΟΖ και με αυτό έχει...

Ευρώπη, μια κοινή κληρονομιά
Οι Ευρωπαϊκές ημέρες πολιτιστικής κληρονομιάς δεν είναι μια ουτοπία αλλά μια πραγματικότητα. Και είναι καλό να το έχουμε στο νου μας την ώρα που παλεύουμε να πετύχουμε για να έχουμε περισσότερα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς στην πατρίδα μας. Έτσι συνειδητοποιούμε ότι ο πολιτισμός μας είναι ένας ...

Ενάντια στον ραγιαδισμό
Ενάντια στον ραγιαδισμό είμαστε από το 1821 κι όμως αυτός για λόγους κοινωνικούς συνεχίζει να υπάρχει και στην Ελλάδα και στην Κύπρο λόγω συνδρόμου Στοκχόλμης. Αυτό όμως που έχει σημασία είναι να σκεφτούμε ότι ακόμα κι αν υπάρχει ραγιαδισμός, ο Ελληνισμός κατάφερε και καταφέρνει να τον ξεπερνά ...

Τα Θρησκευτικά είναι εικόνες
Τα Θρησκευτικά είναι εικόνες κι όσοι προσπαθούν να τα αφανίσουν είναι εικονοκλάστες κι όχι μόνο αντισυνταγματικοί. Διότι το Σύνταγμα είναι αυτό που καθορίζει το νομικό πλαίσιο, αλλά είναι η πίστη που καθορίζει τη Θρησκεία. Δεν μπορεί όποιος θέλει να κάνει ό,τι του κατεβαίνει μόνο και μόνο επειδή ξαφνικά ...

Ανθρώπινη αναζήτηση
Αν δεν έχει γίνει ακόμα κατανοητό ας το πούμε άλλη μία φορά ότι το ενδιαφέρον του Ελληνισμού δεν προέρχεται από το χώρο αλλά από τον χρόνο. Με άλλα λόγια δεν μπορεί να ενταχθεί σε ένα εθνικιστικό πλαίσιο αφού αυτό θα τον εκφύλιζε μιας και η λειτουργία του είναι εξωστρεφής και απευθύνεται στην ...

Ο Ελληνισμός ενάντια στη μιζέρια
Όταν βλέπεις την κοινωνία της μιζέριας που επέλεξε να επιβιώσει με τον πιο αισχρό τρόπο λες και βρισκόμαστε σε κατεχόμενη κατάσταση όπου κάθε παράλογη κίνηση δικαιολογείται από τις αρχές ενός θεάτρου εντυπώσεων με την αιώνια ελπίδα ότι τα πράγματα θα πάνε καλά μέσω του δογματισμού, του ...

Ο ναός του Ηρακλή. (ποίημα).


Με τις προοπτικές. (ποίημα).


Μην χρησιμοποιείς. (ποίημα).


Ο Ελληνισμός στα Κατεχόμενα. (ποίημα).


Ο Ελληνισμός ως καινοτομία του Χρόνου
Όταν εξετάζουμε την ιστορία της Ανθρωπότητας στην περιοχή της Μεσογείου, βλέπουμε μία αλλαγή φάσης με την ύπαρξη του αιγυπτιακού πολιτισμού όμως για να βρούμε αλλαγή κύκλου ο Ελληνισμός είναι απαραίτητος...

Ο Ελληνισμός του Πόντου ως αυτόχθων λαός
Ένα στοιχείο που δεν έχουμε αξιοποιήσει στο μέγεθος που θα έπρεπε είναι το γεγονός ότι ο Ελληνισμός του Πόντου είναι αυτόχθων λαός. Διότι αυτό το στοιχείο όχι μόνο δεν είναι αμφισβητήσιμο, αλλά προϋπάρχει της γενοκτονίας...

Ούτε βασιλικοί, ούτε βενιζελικοί
Ούτε βασιλικοί, ούτε βενιζελικοί είναι οι Έλληνες. Κι όποιος μπαίνει σε αυτή την μάταια αντιπαράθεση διαπράττει ένα τεράστιο στρατηγικό λάθος αφού επιλέγει κάτι για να αποφύγει το άλλο, θεωρώντας ότι κάνει καλή κίνηση...

Το παράδειγμα της Κρήτης
Είναι απίστευτο το τι έχουμε ακούσει για την απελευθέρωση και την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Όλα παρουσιάζονται μ' ένα τρόπο που υποστηρίζει είτε τους βενιζελικούς είτε τους βασιλικούς αλλά επί του πρακτέου δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα...

Το παράδειγμα των Δωδεκανήσων
Για τα Δωδεκάνησα και οι Βασιλικοί και οι Βενιζελικοί έχουν άποψη, ενώ η απελευθέρωσή τους και η ένωσή τους με την Ελλάδα δεν οφείλεται σε κανέναν από τους δυο. Και οι δυο παρατάξεις, για τις οποίες πραγματικά αναρωτιέται κανείς αν έχουν διαβάσει ιστορία, διότι σίγουρα ποτέ δεν την έγραψαν...

Το παράδειγμα της Μικράς Ασίας
Και οι Βενιζελικοί και οι Βασιλικοί είναι υπεύθυνοι για την Καταστροφή του Ελληνισμού στην Μικρά Ασία όσο και να θέλουν να αποδείξουν το φταίξιμο του άλλου. Προσπάθησαν να ξεφύγουν από την καταδίκη της ιστορίας, θυσιάζοντας έξι ανθρώπους για εξιλέωση μπροστά στον ελληνικό λαό...

Το παράδειγμα της Θράκης
Οι θέσεις των Βασιλικών και των Βενιζελικών για τη Θράκη είναι τόσο προβληματικές σε επίπεδο λογικής που είναι δύσκολο να τις μελετήσει κανείς, πρώτον χωρίς να εκνευριστεί και δεύτερον χωρίς να τις βρει εντελώς παράλογες...

Το παράδειγμα της Κύπρου
Όταν έχουμε Βασιλικούς και Βενιζελικούς που τολμούν να πουν ότι έκαναν κάτι για την Κύπρο και το βάζουν μάλιστα και στο βιογραφικό τους, τι να πούμε και πώς να τους αξιολογήσουμε θα έλεγε κανείς, αλλά η Ιστορία υπάρχει...

Ο Ελληνισμός. (ποίημα).


Ο στρατηγικός διάλογος περί ενέργειας
Αν κατανοήσεις το νοητικό στρατηγικό σχήμα που εξηγεί ότι ο στρατηγικός διάλογος περί ενέργειας είναι από μόνος του μια καινοτομία εξωστρέφειας, θα επινοήσεις και τη συνέχεια που δεν είναι άλλη από το να σταματήσεις να διαπραγματεύεσαι εκτός αυτού του πλαισίου...

Ο Ελληνισμός είναι θεμελιακός. (ποίημα).


Διεθνής Στρατηγική Ελληνισμού
Ο ελλαδισμός με την κρίση έδειξε και τα πρακτικά του όρια αφού δεν μπόρεσε να λύσει κανένα σοβαρό θέμα. Η κυβέρνηση που είναι εγκλωβισμένη σε αυτό το πλαίσιο λόγω έλλειψης εμβέλειας αλλά και ιδεολογικής προκατάληψης, είναι περιορισμένη...

Το κατόρθωμα της Ελληνικής ΑΟΖ
Η υπογραφή για το θαλάσσιο οικόπεδο 2 στο Ιόνιο είναι το αποτέλεσμα χρόνων αγώνα για την Ελληνική ΑΟΖ που υπάρχει βέβαια από το 1982. Όμως για πολλές δεκαετίες παρέμεινε ένα νομικό εργαλείο που δεν είχε άμεσες επιπτώσεις στην οικονομία, τουλάχιστον αυτό πίστευαν όσοι δεν έβλεπαν την αξία της...

Το νόημα της Σημαίας
Το νόημα της Σημαίας δεν είναι μόνο η παράδοση όπως πιστεύουν μερικοί αλλά η παράδοση της αξίας. Η Σημαία στον πόλεμο δεν πρέπει να πέσει και ο κάθε στρατιώτης που τη σηκώνει με κίνδυνο τη ζωή του είναι άξιος. Έτσι όταν ένα σύστημα απαγορεύει την αξία είναι ενάντια στην παράδοση του Ελληνισμού...

Το νόημα της Σημαίας
Το νόημα της Σημαίας δεν είναι μόνο η παράδοση όπως πιστεύουν μερικοί αλλά η παράδοση της αξίας. Η Σημαία στον πόλεμο δεν πρέπει να πέσει και ο κάθε στρατιώτης που τη σηκώνει με κίνδυνο τη ζωή του είναι άξιος. Έτσι όταν ένα σύστημα απαγορεύει...

Το έργο δεν έχει καθημερινότητα
Το έργο δεν έχει καθημερινότητα, διότι δεν αφορά μόνο και μόνο το παρόν. Η δράση του δημιουργεί μια διαφορά μεταξύ παρελθόντος και μέλλοντος και οι δυσκολίες που ξεπερνά το δυναμώνουν. Το έργο είναι ικανό με αυτόν τον τρόπο να παράγει ιστορικότητα που οδηγεί σε γραφή ιστορίας...

Το απέραντο γαλάζιο της Ελλάδας
Με την υπογραφή για το θαλάσσιο οικόπεδο 2 στο Ιόνιο, το απέραντο γαλάζιο της Ελλάδας δεν είναι πια μόνο ένα όραμα μερικών ανθρώπων αλλά ενός ολόκληρου λαού που περίμενε τόσα χρόνια μια δικαίωση σε αυτόν τον τομέα...

Για τους άταφους ήρωες. (ποίημα).


Κάθε γνώση. (ποίημα).


Ο Ελληνισμός σκέφτηκε. (ποίημα).


Στη Μακεδονία του παλιού καιρού
Στη Μακεδονία του παλιού καιρού ζήσαμε πολλά και δύσκολα αλλά ποτέ δεν το βάλαμε κάτω γιατί πάντα ήμασταν με την ιστορία αφού είμαστε λαός του Χρόνου. Έτσι αν τώρα θεωρείς ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε μεγάλα...

Το ιστορικό Συλλαλητήριο
Η μεγαλειώδης αξία του Συλλαλητηρίου το μετέτρεψε σε ιστορικό και ανέτρεψε όλες τις εκτιμήσεις της ηττοπάθειας. Η παρουσία του Ελληνισμού στην Θεσσαλονίκη απέδειξε ότι ο ελληνικός λαός δεν ξεχνά την ουσία ούτε όταν περνά δύσκολα σε οικονομικά θέματα. Έτσι το ιστορικό Συλλαλητήριο έδειξε και στα ...

Οι επεκτάσεις του ιστορικού Συλλαλητηρίου
Ήδη από τώρα βλέπουμε τις επεκτάσεις του ιστορικού Συλλαλητηρίου που έγινε στη Θεσσαλονίκη, διότι βλέπουμε μια αλλαγή φάσης στον χώρο της πολιτικής, στην εξουσία και στις διαπραγματεύσεις. Έτσι αυτός ο αγώνας που προσπάθησαν να απαξιώσουν, να ακυρώσουν και να μειώσουν, γίνεται επί του...

Η αντίσταση του Ελληνισμού
Αν η αντίσταση του Ελληνισμού ήταν κάτι το αφαιρετικό για πολλούς, τώρα μετά το ιστορικό Συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, έχουν εικόνα της πραγματικότητάς του. Οι Έλληνες από όλη την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αμερική και την Αυστραλία ενώθηκαν για ν' αντισταθούν αποτελεσματικά στη βαρβαρότητα της...

Ομιλία στο ιστορικό Συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη
Αν κάποιος πάλι σας πει να βγάλετε τις σημαίες από εδώ να τον γράψετε από εκεί πού σας είπε. Δεν έχουν σημασία οι ομιλητές, έχει σημασία η παρουσία σας. Είστε εδώ, είστε λαός. Εμείς απλώς βοηθάμε. Άρα δεν θέλω να ακούω τέτοια πράγματα. Εδώ να θυμάστε αυτό που έχει σημασία είναι ότι οι Έλληνες επινόησαν ...

Ομιλία στο ιστορικό Συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη. 21/01/2018
Αν κάποιος πάλι σας πει να βγάλετε τις σημαίες από εδώ να τον γράψετε από εκεί πού σας είπε. Δεν έχουν σημασία οι ομιλητές, έχει σημασία η παρουσία σας. Είστε εδώ, είστε λαός. Εμείς απλώς βοηθάμε. Άρα δεν θέλω να ακούω τέτοια πράγματα...

κληρονομιά του Ελληνισμού. (ποίημα).


Η δύναμη του Συλλαλητηρίου
Στην αρχή πολλοί μας εξηγούσαν ότι τα Συλλαλητήρια είναι γραφικά και παλιομοδίτικα. Όταν όμως είδαν την απήχηση στον ελληνικό λαό του ιστορικού Συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης αναγκάστηκαν ν' αλλάξουν γνώμη κι αν άλλοι προσπάθησαν και πάλι να το μειώσουν με κάθε τρόπο, τελικά πολλοί ήρθαν...

Ο Γίγας Λαός του Μίκη
Μπορεί η έκφραση του Μίκη: Σήκωσε το μπόι του ο Γίγας Λαός, να ξάφνιασε και να άδειασε μερικούς που ακόμα αναρωτιούνται αν έπρεπε να γίνει το ιστορικό Συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης αλλά τους άξιζε ν' ακούσουν αυτόν τον μεγάλο άντρα του Ελληνισμού που δεν έχει να σπαταλήσει χρόνο για να...

Δηλώσεις Ντιμιτρόφ και τέλος προπαγάνδας
Όσο και να πίστευαν μερικοί ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό θα έχουν ένα γρήγορο αποτέλεσμα διότι άκουγαν συνεχώς αυτή την προπαγάνδα περί επίτευξης στόχων, σιγά σιγά έρχεται η αλήθεια να καταρρίψει κάθε εντύπωση που είχε δημιουργηθεί έως τώρα...

Η αντεπίθεση του Ελληνισμού
Την ώρα που μερικοί ακολουθώντας τη συνηθισμένη προπαγάνδα τους προσπαθούν να μας πείσουν ότι η οικονομική μας κατάσταση δεν μας επιτρέπει ν’ αντισταθούμε αποτελεσματικά και στρατηγικά, η ανακάλυψη του κοιτάσματος Καλυψώ στο θαλάσσιο οικόπεδο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ...

Οι δημοσιογράφοι της ηττοπάθειας
Με τους δημοσιογράφους της ηττοπάθειας ακόμα και τα καλά αποτελέσματα είναι προβληματικά, διότι το μόνο που θέλουν να αναδείξουν είναι ότι η Τουρκία έχει το πάνω χέρι και τίποτα δεν μπορεί να την εμποδίσει ό,τι και να κάνει η...

Ο Ελληνισμός. (ποίημα).


Με τις μάχες. (ποίημα).


Απαράδεκτες κυβερνητικές κινήσεις
Τώρα ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί να πει ότι δεν γνωρίζει πια την εργασία που ετοίμασαν οι εμπειρογνώμονες του Υπουργείου Εξωτερικών. Και είναι κατά συνέπεια η φάση της επιλογής που έρχεται μετά από τα Συλλαλητήρια της Θεσσαλονίκης, της Αθήνας, του Ντίσελντορφ, της Μελβούρνης και...

Με τον Ελληνισμό. (ποίημα).


Η δύναμη του Ελληνισμού. (ποίημα).


Η Ένωση του Ελληνισμού
Στην Ελλάδα πολλοί είναι αυτοί που πίστευαν ότι οι Έλληνες δεν μπορούν να ενωθούν. Βέβαια αυτό μπορεί να ισχύει όταν βρισκόμαστε σε δημοκρατικό πλαίσιο και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να αντιμετωπίσουμε...

Ο στρατηγικός συνδυασμός. (ποίημα).


Ο Ελληνισμός ως στρατηγική
Αντί να προσέχουμε κάθε κίνηση της διπλωματίας και κάθε λέξη της πολιτικής, θα ήταν καλό να επικεντρωθούμε στις πράξεις της στρατηγικής. Η διπλωματία θέλει να διαχειριστεί την πραγματικότητα αλλά φτάνει γρήγορα στα όριά της και συχνά αποτυγχάνει...

Από τη Γενοκτονία στα Δικαιώματα της Ανθρωπότητας
Χάρη στην έννοια της γενοκτονίας που επινόησε ο Raphael Lemkin, αποκτήσαμε ένα εργαλείο για την αντιμετώπιση των θεμάτων που αφορούν ακραία εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας. Με άλλα λόγια έγινε κατανοητό μετά τη Χάρτα των Ηνωμένων...

Ο Ελληνισμός ως ανθρωπιά της Ανθρωπότητας
Για την Ανθρωπότητα, ο Ελληνισμός λόγω της εξωστρέφειάς του στον τομέα των γνώσεων και των επιστημών, είναι μια θετική έννοια από την εποχή της Αρχαιότητας και μπορούμε μάλιστα να δηλώσουμε ότι ο φιλελληνισμός γεννήθηκε λόγω...

Οι ανιστόρητοι πολιτικοί
Όταν βλέπουμε πολιτικούς να μας εξηγούν ότι λύσεις του ραγιαδισμού αποτελούν και επιτυχίες, καταλαβαίνουμε πόσο ανιστόρητοι είναι αλλά και πόσο ιδεολογικά κινούνται. Δεν ακολουθούν την πορεία της ιστορίας και βλέπουν...

Από την αδιέξοδο στα Μακεδονικά Συλλαλητήρια
Μέσω των επίσημων δηλώσεων του διαπραγματευτή έγινε κατανοητό απ' όλους το γεγονός ότι οι επικοινωνιακές τακτικές των δύο πλευρών δεν αντιπροσωπεύουν την πραγματικότητα. Κάθε πλευρά θέλει να φανεί ότι είναι διαλλακτική...

Ενωμένοι ενάντια στη λήθη
Με τα Συλλαλητήρια της Μακεδονίας αλλά και της Ηπείρου, βλέπουμε έμπρακτα τι σημαίνει να είμαστε ενωμένοι ενάντια στη λήθη. Διότι το Σκοπιανό είναι και αυτό ένα πρόβλημα σε εθνικό επίπεδο, που μας έφερε πιο κοντά...

Η Μακεδονία και οι κυβερνήσεις
Επειδή ο ΥπΕξ δεν τα βγάζει πέρα και προσπαθεί από τώρα να αποφύγει κριτικές και επιθέσεις λόγω της καθυστέρησης, βλέπουμε όλο και περισσότερο να κάνει αναφορές στο τι συμφώνησαν προηγούμενες κυβερνήσεις. Προσπαθεί να κάνει κινήσεις...

Από τις κρυφές διαπραγματεύσεις στην απαράδεκτη Συμφωνία
Όταν διαβάζουμε αυτή την απαράδεκτη Συμφωνία, καταλαβαίνουμε γιατί ήταν τόσο κρυφές οι διαπραγματεύσεις όλους αυτούς τους μήνες. Μερικά άρθρα είναι τόσο τρομερά για τον Ελληνισμό και την Ελλάδα που οι αντιδράσεις του Ελληνισμού...

Αναφορά στην Ιστορία
Το Συλλαλητήριο στο Σύνταγμα είναι μία αναφορά στην Ιστορία δηλαδή η κατάθεση ενός λαού μιας εποχής που πρέπει να γίνει για να μείνει στη μνήμη του Ελληνισμού. Διότι χρωστάμε και στο παρελθόν και στο μέλλον για το παρόν που γράφουμε τώρα...

Το φως του Ελληνισμού. (ποίημα).


Αν δεν ξεσηκωθείς. (ποίημα).


Το μίσος, η άγνοια και η ανικανότητα
Η κόκκινη βαρβαρότητα θεωρεί ότι πέθανε η ιστορία και κατά συνέπεια μπορεί να γράψει τη δική της. Όταν αντιμετωπίζει το θέμα του Ελληνισμού μέσω της κυριαρχίας του χώρου προσπαθεί να σβήσει τα στοιχεία του παρελθόντος έτσι ώστε να γράψει το δικό της μέλλον...

Ένα κράτος δεν μπορεί να τα βάζει με το λαό
Όσο ισχυρό και να είναι το κρατικό σύστημα από τη στιγμή που επίσημα βρισκόμαστε σε δημοκρατικό πλαίσιο, δεν μπορεί να τα βάζει με τον λαό που εκπροσωπεί. Είναι απαράδεκτο να ακούμε πολιτικούς να μας εξηγούν ότι είναι...

Ο Ελληνισμός δεν είναι ιδεολογία
Επειδή μερικά άτομα δεν μπορούν να σκεφτούν εκτός κόμματος και δεν έχουν καμιά κριτική σκέψη, εξετάζουν ακόμα και τον Ελληνισμό σαν μια ιδεολογία. Κάνουν το λάθος που θα έκανε ένας φανατικός ενός αθλήματος για την ομάδα του...

Ελληνισμός ενάντια στη βάρβαρη ιδεολογία
Κάθε Συλλαλητήριο στην Ελλάδα είναι μία επιπλέον απόδειξη ότι ο ελληνικός λαός δεν θέλει την Συμφωνία των ΥπΕξ και δεν πρόκειται να κάνει ούτε βήμα πίσω σε αυτήν την αντιπαράθεση με την εξουσία. Διότι βλέπει ότι πέρα από το όνομα της Μακεδονίας...

Η δύναμη του Ελληνικού λαού
Η δύναμη του Ελληνικού λαού δεν προέρχεται μόνο από την αντίστασή του αλλά και από την ανθεκτικότητά του και αυτή εξαρτάται από τις γνώσεις που έχει αποκτήσει. Κάθε μέρα που περνά, μαθαίνουν όλο και...

Καμένο χαρτί και νεκρές ψυχές
Όλο και περισσότεροι κατανοούν ότι αυτή η εξουσία είναι ένα καμένο χαρτί κι ότι η ελπίδα που είχε δημιουργήσει τεχνητά στους ψηφοφόρους κάηκε και αυτή με τις τραγικές πυρκαγιές αλλά και με τη διαχείριση του Σκοπιανού...

Καμένο χαρτί και νεκρές ψυχές
Όλο και περισσότεροι κατανοούν ότι αυτή η εξουσία είναι ένα καμένο χαρτί κι ότι η ελπίδα που είχε δημιουργήσει τεχνητά στους ψηφοφόρους κάηκε και αυτή με τις τραγικές πυρκαγιές αλλά και με τη διαχείριση του Σκοπιανού...

Το Σκοπιανό έχει κόστος
Το Σκοπιανό έχει κόστος όχι μόνο για τον Ελληνισμό, αλλά και για την εξουσία που νόμιζε ότι θα μπορούσε να χειραγωγήσει έναν ολόκληρο λαό μόνο και μόνο για να υλοποιήσει ένα παλιό και απαράδεκτο όνειρο. Όμως τώρα είναι πια δύσκολο...

Ψέμα χωρίς μέτρο
Δεν είναι αλλάζοντας το λεξιλόγιο που μπορούμε ν’ αλλάξουμε την πραγματικότητα των μνημονίων και της τρόικας. Όλα αυτά δεν φτάνουν πια για να πείσουν ακόμα και ψηφοφόρους. Έτσι όσοι λένε ψέματα χωρίς μέτρο, θα...

Ούτε δεξιοί, ούτε αριστεροί αλλά Έλληνες
Όσοι προσπαθούν να διχάσουν τον ελληνικό λαό με συνθήματα της δεξιάς και της αριστεράς όχι μόνο δεν βοηθούν τον αγώνα για την Μακεδονία αλλά στην ουσία τον υποσκάπτουν με τον δικό τους τρόπο. Για το όνομα της Μακεδονίας πρέπει να είμαστε ενωμένοι γιατί είναι το μόνο που μετρά στο εξωτερικό...

Η Μακεδονία ως ιστορική αξιολογία
Η προστασία του ονόματος της Μακεδονίας δεν είναι θέμα τοπικισμού όπως προσπαθούν να μας πείσουν μερικά κομματόσκυλα αλλά ιστορικής αξιολογίας. Διότι αν ο Ελληνισμός δεν είναι ικανός να προστατέψει πολιτισμό και ιστορία...

Ο Απόδημος Ελληνισμός και η Μακεδονία
Όσο και να θέλουν μερικοί να εξαφανίσουν το ενδιαφέρον των Ελλήνων της Ελλάδας για τον νέο Μακεδονικό Αγώνα, δεν μπορούν να επηρεάσουν πραγματικά τον Απόδημο Ελληνισμό γιατί αυτός είναι εντελώς ανεξάρτητος από...

Η αντίσταση των ομογενών της Νέας Υόρκης
Όσο και να ήθελαν να παραστήσουν τους συμβιβασμούς τους ως επιτεύγματα, ο Πρωθυπουργός και ο ΥπΕξ δεν μπορούν να κοροϊδέψουν τους Έλληνες ομογενείς της Νέας Υόρκης διότι πολλοί από αυτούς είναι και μακεδονικής καταγωγής...

Όταν μιλάς στους Ομογενείς της Αμερικής
Όταν μιλάς στους Ομογενείς της Αμερικής και είσαι ανίκανος να αναφερθείς στον Ελληνισμό, αλλά περιορίζεσαι στο πλαίσιο της Ελλάδας, σημαίνει ότι δεν μπορείς να σκεφτείς πέρα από το πεδίο δράσης σου. Το χειρότερο όμως είναι να...

Το δίκαιο ενάντια στην προπαγάνδα
Προσπαθούν με κάθε τρόπο που διαθέτει η προπαγάνδα να μας επιβάλλουν την ονομασία Βόρεια Μακεδονία όπως κάνει η Τουρκία με το Βόρεια Κύπρος για τα Κατεχόμενα και ταυτόχρονα επιχειρούν να μας αρπάξουν το ιστορικό...

Η Ελλάδα δεν είναι μόνο χώρος
Η Ελλάδα δεν είναι μόνο μία χώρα κατοίκων. Στην Ελλάδα υπάρχει ένας λαός που έχει βαθύ παρελθόν και δεν λειτουργεί με την έννοια της γεωγραφίας αλλά και της ιστορίας. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι μιλούμε για πατρίδα και μιλάμε για πάτρια εδάφη και όχι...

Οι εικονοκλάστες του Ελληνισμού
Στο πλαίσιο του σκοπιανού πολλοί πιστεύουν ότι υπάρχει μία αντιπαράθεση μεταξύ λαών. Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε κάτι το διαφορετικό, δεν έχουμε μία αντιπαράθεση πάνω σε ένα θέμα ιστορικό αντιθέτως...

Η στρατηγική του Ελληνισμού


Και τα εγκλήματα κατά του Ελληνισμού τιμωρούνται
Δεν φτάνει στον Πρώην ΥπΕξ να έχει κάνει όλα όσα έκανε στη θέση του. Δεν επαρκεί που τον έδιωξε ο Πρωθυπουργός, θέλει να μας πει ότι αδικήθηκε κι ότι ήταν πάντα πατριώτης. Όμως κανένας δεν του ζήτησε να προσπαθήσει...

Η προπαγάνδα του Πρωθυπουργού
Η προπαγάνδα του Πρωθυπουργού συνεχίζεται σαν να είναι ήδη αντιπολίτευση και να διεκδικεί μια εξουσία που υποτίθεται έχει ήδη. Το παράλογο της υπόθεσης είναι ότι προσπαθεί να είναι πειστικός ενώ κανείς πια δεν πιστεύει στα εθνικά του ψέματα...

Η γενίκευση του αγώνα στην Αμερική
Τώρα δεν ασχολούνται μόνο οι Μακεδόνες με το Σκοπιανό, στην Αμερική ο αγώνας έχει γενικευτεί και αγγίζει πλέον όλους τους Έλληνες ανεξαρτήτως καταγωγής. Έτσι στις εκδηλώσεις και στις διαλέξεις που έχουν οργανωθεί για ν' αποκαλυφθούν...

Η ελληνοαμερικανική αντίσταση
Από την αρχή, η προπαγάνδα της κυβέρνησης προσπάθησε να αφοπλίσει τη βοήθεια που θα μπορούσε να προσφέρει η ομογένεια της Αμερικής στην Ελλάδα αλλά βέβαια δεν κατάφερε τίποτα διότι λειτούργησε αποτελεσματικά η ελληνοαμερικανική...

Μεγάλο Συλλαλητήριο στο Ελσίνκι
Μετά το Συλλαλητήριο της Σουηδίας στην Στοκχόλμη, ήρθε η ώρα του Συλλαλητηρίου στη Φιλανδία στο Ελσίνκι. Έτσι με την αρχή του 2019, οι Έλληνες του Ελσίνκι δίνουν το παράδειγμα της αντίστασης. Διότι η ομογένεια όπου κι αν βρίσκεται δεν μπορεί να παραμείνει ουδέτερη την ώρα που...

Η Μακεδονία και ο Ελληνισμός
Εξαιτίας του συστήματος σε πολιτικό επίπεδο η Μακεδονία κινδυνεύει αν δεν δώσουμε την αναγκαία μάχη έως το τέλος. Η βαρβαρότητα της λήθης προσπαθεί να καλύψει όλα τα κενά της απραξίας και να επιβάλλει, με τον δικό της τρόπο, το απαράδεκτο Προσύμφωνο των...

Κυριακή, θα δώσουμε νέα μάχη
Την Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019 θα γράψουμε και πάλι ιστορία ως Ελληνικός λαός, διότι θα δώσουμε μία νέα μάχη για αυτόν τον Μακεδονικό Αγώνα που δεν είχε υπολογίσει η κυβέρνηση, διότι πολύ απλά δεν σκέφτηκε ότι...

Μακεδονία και Πόντος
Επειδή το Έτος 2019 είναι πολιτικό λόγω των τριπλών εκλογών που θα διεξαχθούν σε τρία επίπεδα, θα πρέπει να το αξιοποιήσουμε στο έπακρον για τα εθνικά θέματα του Σκοπιανού δηλαδή του Νέου Μακεδονικού Αγώνα...

Οι Ειδικές Δυνάμεις της Ελλάδας
Σε αυτή τη φάση είναι καλό να ξέρει ο Ελληνικός λαός ότι οι Ειδικές Δυνάμεις είναι μαζί μας, διότι ξέρουν ακριβώς τι εμπεριέχει αναλυτικά το Προσύμφωνο των Πρεσπών. Έτσι θα βρίσκονται και στο Συλλαλητήριο της Αθήνας, διότι θέλουν να...

Συλλαλητήριο για την Μακεδονία
Λοιπόν, θα τα πούμε απλά, λαϊκά, ντόμπρα και σταράτα για να καταλάβουν όλοι, ακόμα και αυτοί που μιλάνε την ώρα που μιλάμε. Για το θέμα της Μακεδονίας όπως ξέρετε είναι ένα τέχνασμα, το οποίο δεν υπήρχε ποτέ ως χώρα...

Για όσους ψηφίσουν ενάντια στον Ελληνισμό
Για όσους ψηφίσουν ενάντια στον Ελληνισμό, με αφορμή την ψηφοφορία στη Βουλή των Ελλήνων για το θέμα του Προσυμφώνου των Πρεσπών, θέλουμε να είμαστε ξεκάθαροι ως ελληνικός λαός. Δεν πρόκειται να ανεχθούμε καμία...

Η ώρα του αγώνα
Τώρα αρχίζει η τελική φάση του αγώνα, διότι δεν πρέπει και δεν είναι το πρέπον να αποδεχτούμε την ψήφιση του Προσυμφώνου των Πρεσπών αφού αυτό πλήττει τον Ελληνισμό, το γεγονός ότι βρέθηκε μία κυβέρνηση που δεν έχει...

Το κυβερνητικό μένος ενάντια στον Ελληνισμό
Μπορεί να είναι δύσκολο να το παραδεχθούν προηγούμενοι ψηφοφόροι της κυβέρνησης, αλλά το κυβερνητικό μένος ενάντια στον Ελληνισμό είναι όλο και πιο εμφανές. Φαίνεται επίσης με ξεκάθαρο τρόπο ότι το Προσύμφωνο των Πρεσπών δεν είχε σκοπό να...

Το κυβερνητικό μένος ενάντια στον Ελληνισμό
Μπορεί να είναι δύσκολο να το παραδεχθούν προηγούμενοι ψηφοφόροι της κυβέρνησης, αλλά το κυβερνητικό μένος ενάντια στον Ελληνισμό είναι όλο και πιο εμφανές. Φαίνεται επίσης με ξεκάθαρο τρόπο ότι το Προσύμφωνο...

Η αντίσταση του Ελληνισμού
Η αντίσταση του Ελληνισμού πρέπει να φανεί σε κάθε επίπεδο. Κάθε σύλλογος πρέπει να απορρίψει το Προσύμφωνο των Πρεσπών, για να βοηθήσει και στη διαδικασία ακύρωσης του. Οι καταλήψεις στα σχολεία είναι και αυτές ενδεικτικές...

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να πέσει λόγω δουλοπρέπειας
Μπορεί η δουλεία να πηγαίνει σύννεφο στην βουλή των Ελλήνων, διότι είναι πολλοί οι βουλευτές που έχουν συμπεριφορά δούλων μιας βάρβαρης κυβέρνησης. Μπορεί όσοι έχουν προσωρινά την εξουσία να έχουν ξεχάσει τι σημαίνει Ελληνισμός...

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να πέσει λόγω δουλοπρέπειας
Μπορεί η δουλεία να πηγαίνει σύννεφο στην βουλή των Ελλήνων, διότι είναι πολλοί οι βουλευτές που έχουν συμπεριφορά δούλων μιας βάρβαρης κυβέρνησης. Μπορεί όσοι έχουν προσωρινά την εξουσία να έχουν ξεχάσει τι σημαίνει...

Τα Συλλαλητήρια ενάντια στην κυβέρνηση
Τα Συλλαλητήρια για την Μακεδονία δεν σταματούν ό,τι και να λέει η κυβέρνηση, διότι όλοι έχουν καταλάβει ότι ακόμα και η προπαγάνδα της δεν μπορεί ν' αλλάξει τίποτα κι ότι η πτώση της είναι προγραμματισμένη. Κι ένας από τους κυρίαρχους λόγους είναι ο...

Ετοιμάζονται οι προδότες της πατρίδας
Ετοιμάζονται οι προδότες της πατρίδας να υπερψηφίσουν το Πρωτόκολλο Εισδοχής των Σκοπίων, για να συνεχιστεί η όλη διαδικασία που άρχισε με το Προσύμφωνο των Πρεσπών. Είναι διατεθειμένοι για τα πάντα αρκεί να περάσει η σταλινική...

Όταν θα φύγουν οι εφιάλτες της Ελλάδας
Όσο πιο γρήγορα γίνουν οι εθνικές εκλογές τόσο πιο γρήγορα θα φύγουν οι εφιάλτες της Ελλάδας. Αλλά θα πρέπει να τους διώξουμε απ’ όλα τα επίπεδα, διότι όπου και να μείνουν θα συνεχίσουν το ύπουλο έργο τους ενάντια στην Ελλάδα και στον Ελληνισμό...

Κανένας δεν μπορεί να κρυφτεί με το Σκοπιανό
Ό,τι και να λένε οι φανατικοί βουλευτές και οι πρόθυμοι, κανένας δεν μπορεί να κρυφτεί με το Σκοπιανό, διότι ο νέος Μακεδονικός Αγώνας λειτουργεί καταλυτικά για τους μεν και καθαρτικά για τους δε. Πρέπει τώρα να ξεσκεπαστούν...

Η δύναμη του Απόδημου Ελληνισμού
Η δυναμική του Απόδημου Ελληνισμού δεν φαίνεται μόνο σ΄ ένα τομέα, διότι λειτουργεί σε πολλαπλό επίπεδο. Σίγουρα φάνηκε και με έμπρακτο τρόπο στον νέο Μακεδονικό αγώνα που ακόμα συνεχίζεται, παίζει όμως και ένα...

Οι ελληνικές προοπτικές
Οι ελληνικές προοπτικές θα υλοποιηθούν μόνο με το τέλος αυτής της κυβέρνησης της μειοψηφίας, που απέδειξε και με το Προσύμφωνο των Πρεσπών και με το Πρωτόκολλο Εισδοχής των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, πόσο ανθελληνική...

Ο αγώνας για τη Μακεδονία
Θα χρειαστεί έργο για την Μακεδονία, διότι είναι ο μόνος τρόπος να ξεπεράσουμε τα εμπόδια που έβαλε στον Ελληνισμό η κυβέρνηση. Δεν υπάρχει πλαίσιο για κανέναν συμβιβασμό και θα πρέπει να καταπολεμήσουμε τον καθέναν...

Ενάντια στην ηττοπάθεια
Ό,τι και να πετυχαίνει ο Ελληνισμός, πάντα υπάρχουν κάτοικοι της Ελλάδας και της Κύπρου που θα μας εξηγήσουν ότι όλα αυτά είναι προσωρινά κι ότι τίποτα δεν είναι σίγουρο. Βέβαια όταν αντιμετωπίζουμε προβλήματα λένε...

Το θέατρο του Ελληνισμού
Εδώ πρέπει να είμαστε στα σαράντα συν αυτό πενήντα. Και το φάρδος πενήντα. Νικολέτα, άμα δεν μετρήσεις καλά το φάρδος οι γωνίες που έχεις, είναι ότι άμα κάνεις πόσα σκαλοπάτια βλέπεις σε σχέση με το πόσα...

The enemies of Hellenism
If one could contemplate that there are political parties in Greece who consider that Skopje should have as their name, solely Macedonia and not Northern Macedonia, then it becomes understood that the enemies of Greece are not merely...

Το στρατηγικό μέλλον του Ελληνισμού
Το στρατηγικό μέλλον του Ελληνισμού αφορά τόσο την Ελλάδα και την Κύπρο όσο και την ομογένεια όπου κι αν βρίσκεται πάνω στον πλανήτη. Αν θυμηθούμε ότι ο Ελληνισμός είναι δώρο του Χρόνου στην Ανθρωπότητα, τότε θα καταλάβουμε γιατί είναι τόσο...

Καμία ιδεολογία δεν νίκησε τον Ελληνισμό
Όσο ισχυρές κι αν ήταν οι αυταρχικές ιδεολογίες που τα έβαλαν με τον Ελληνισμό δεν μπόρεσαν ποτέ να τον νικήσουν. Μπορεί να νίκησαν διάφορες μάχες, αλλά ποτέ τον πόλεμο. Διότι δεν ήξεραν ότι ο Ελληνισμός συνεχίζει να αντιστέκεται και μετά από μία ήττα...

Η φθορά της κυβέρνησης
Η ίδια η κυβέρνηση δεν περίμενε να ζήσει τέτοια φθορά λόγω του νέου Μακεδονικού Αγώνα, επειδή θεωρούσε με την αντίληψή της ότι δεν επρόκειτο να ξεσηκωθεί ο ελληνικός λαός. Είχε ξεχάσει βέβαια ότι ενσαρκώνει τον Ελληνισμό...

Οι εθνικές εκλογές
Οι εθνικές εκλογές θα είναι όντως εθνικές με όλη τη σημασία της έννοιας, και δεν θα πρέπει να κάνουμε το στρατηγικό λάθος να τις θεωρήσουμε μόνο ως βουλευτικές εκλογές. Σε αυτές τις εκλογές θα εκφραστεί ο Ελληνισμός και κανένας άλλος...

Οι Έλληνες του εξωτερικού
Σιγά σιγά οι Έλληνες του εξωτερικού ενώνονται δικτυωτά, από την Αμερική έως τη Γερμανία μέσω Φινλανδίας, Αγγλίας, Ελβετίας για ν’ ακολουθήσει η Αυστραλία και ο Καναδάς, διότι όλοι βλέπουν ότι η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια...

Τα λάθη της κυβέρνησης
Τα λάθη του κυβερνώντος κόμματος συνεχίζονται και πολλαπλασιάζονται για το Σκοπιανό. Με το θέμα του Προσυμφώνου των Πρεσπών η κυβέρνηση της μειοψηφίας, άρχισε να υλοποιεί σοβαρά λάθη πρώτα με το όνομα της FYROM,...

Η μειονοτική κυβέρνηση
Είναι τόσο μεγάλο το μίσος της κυβέρνησης για τον Ελληνισμό, που κατάντησε να είναι ακόμα και μειονοτική με το θέμα του Σκοπιανού. Η αλλαγή του ονόματος που προωθεί, η αλλαγή της ονομασίας της γλώσσας, η αλλαγή της εθνότητας...

Η αγραμματοσύνη της κυβέρνησης
Δεν μας φτάνει που η κυβέρνηση της μειοψηφίας προσπαθεί να καταστρέψει την έννοια του Έθνους με τα χτυπήματά της ενάντια στον Ελληνισμό, θέλει τώρα το Υπουργείο Παιδείας να σβήσει τα λατινικά και να τα αντικαταστήσει με την...

Το ψευδοάνοιγμα της κυβέρνησης
Η κυβέρνηση φοβάται τόσο πολύ την ήττα της στις ευρωπαϊκές εκλογές που προσπαθεί απεγνωσμένα να συσπειρώσει τις προοδευτικές δυνάμεις, αλλά αυτό είναι βέβαια ένα τέχνασμα. Καμία προοδευτική δύναμη δεν θα ήθελε να...

Είμαστε υπεύθυνοι για την Ελλάδα
Στην κατάσταση που βρισκόμαστε με αυτήν την κυβέρνηση, είμαστε υπεύθυνοι για την Ελλάδα. Εμείς και μόνο, είμαστε υπεύθυνοι και δεν υπάρχουν πια δικαιολογίες. Οι επόμενες εκλογές και σε όλα τα επίπεδα θα είναι σημαδιακές. Με αυτές...

Όταν αρχίζει το ξερίζωμα
Αν κάποιος αναρωτιέται πώς ήταν η Σοβιετική Ένωση προς το τέλος, λίγο πριν καταρρεύσει, αρκεί να κοιτάξει πώς λειτουργεί η κυβέρνηση τώρα που ετοιμάζεται για τη μεγάλη της ήττα. Διότι κανένας πια δεν πιστεύει σε όλα αυτά που είχε δηλώσει στην αρχή...

Η αντεπίθεση του Ελληνισμού για την Μακεδονία
Κανένας Έλληνας δεν έχει το δικαίωμα να προδώσει τη Μακεδονία, κανένας Έλληνας δεν έχει το δικαίωμα να παραχωρήσει το όνομά της. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Έχουμε κυρίαρχη στρατηγική και κανένας δεν μπορεί να μας επιβάλλει αυτήν την πράξη προδοσίας...

Μακεδονικός Λόγος


Η προστασία της Μακεδονίας
Η Μακεδονία είναι θέμα προστασίας για την Ελλάδα. Η Μακεδονία είναι ασπίδα του Ελληνισμού στα Βαλκάνια και ουσιαστικά είναι αυτή που υποστηρίζει την Ήπειρο και τη Θράκη, διότι από μόνες τους δεν είναι τόσο ισχυρές...

Οι ριζοσπαστικοί ραγιάδες
Δεν μας έφταναν οι καταστροφές που προκαλούν οι ριζοσπάστες με το Σκοπιανό, έπρεπε ν’ ακούσουμε και τους ριζοσπαστικούς ραγιάδες να μας μιλούν για το Αιγαίο και την Κύπρο. Μπορεί μερικοί που βρίσκονται στο Αιγαίο...

Διαδικασία Ακύρωσης του Προσυμφώνου
Η ακύρωση του Προσυμφώνου των Πρεσπών μπορεί να γίνει από την επόμενη Βουλή των Ελλήνων που θα αντιπροσωπεύει όντως την πλειοψηφία των Ελλήνων, με μια άμεση ψηφοφορία αφού η προηγούμενη έχει καταπατήσει τόσα σημεία για να περάσει...

Ο ελληνικός λαός ενάντια στη κυβέρνηση
Στις επόμενες εκλογές δεν θα έχουμε μια κλασική κομματική αναμέτρηση αλλά τον ίδιο τον ελληνικό λαό που θα πάει μετωπικά ενάντια στην κυβέρνηση και σε όσους την υποστηρίζουν ακόμα λόγω φανατισμού και μίσους κατά του Ελληνισμού...

Στις εκλογές δεν ξεχνάμε
Στις εκλογές όσο και να το θέλει η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ξεχάσουμε τη Μακεδονία και το απαράδεκτο Προσύμφωνο των Πρεσπών. Όμως δεν το θυμόμαστε μόνο ως ένα έγκλημα κατά του Ελληνισμού αλλά και ως μία αποστολή που...

Αν αρνείσαι. (ποίημα).


Ο Αγώνας της Παμμακεδονικής Αμερικής συνεχίζεται
Για όσους αναρωτιούνται τι πρέπει να κάνουν τώρα μετά από τόσα γεγονότα σε σχέση με το Σκοπιανό, τα πράγματα είναι απλά αφού αρκεί στον καθένα να δει πως η Παμμακεδονική Αμερικής συνεχίζει ακάθεκτη τον αγώνα ενάντια στο Προσύμφωνο των Πρεσπών, διότι ξέρει πια ότι...

Η Μακεδονία ως όραμα αντίστασης του Ελληνισμού
Το όνομα της χώρας, η ταυτότητα και γλώσσα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα και δεν πρέπει να αποδεχόμαστε διαφοροποιήσεις μόνο και μόνο επειδή βολεύει μερικούς πολιτικούς. Δεν ξεχνάμε βέβαια και τους υποστηριχτές μιας μοναδικής λέξης για τα Σκόπια...

Από την άρνηση στην ακύρωση του Προσυμφώνου
Όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται ότι το Προσύμφωνο των Πρεσπών είναι εγκληματικό για τον Ελληνισμό, αλλά κι άλλοι που είναι ενημερωμένοι και βλέπουν τις αντιδράσεις της κυβέρνησης, καταλαβαίνουν πλέον ότι η άρνηση...

Οι ΑΟΖ της Ελλάδας και της Κύπρου δεν είναι για πούλημα
Πρέπει να δώσουμε να καταλάβει στο κυβερνών κόμμα ότι οι ΑΟΖ της Ελλάδας και της Κύπρου δεν είναι για πούλημα, ακόμα κι αν έχει τα χαρακτηριστικά του ραγιαδισμού μέσω της ιδεολογίας που δεν σέβεται τον Ελληνισμό...

Δεν υπάρχει λόγος να μην αντισταθούμε
Ο καθένας στο επίπεδό του με τις προσβάσεις του μπορεί να παράγει ένα έργο για την απελευθέρωση της πατρίδας μας. Δεν υπάρχει λόγος να μην αντισταθούμε. Δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε την Μακεδονία μας επειδή η κυβέρνηση θα...

Το μήνυμα των ευρωπαϊκών εκλογών
Το μήνυμα των ευρωπαϊκών εκλογών πρέπει να είναι ξεκάθαρο και να δείχνει σε όσους υποστήριξαν, ψήφισαν και υποστηρίζουν ακόμα και τώρα το Προσύμφωνο των Πρεσπών ότι δεν έχουν τη θέση τους στην Ευρωβουλή. Κι ότι είναι απαράδεκτο όταν...

Η αποτυχημένη απόπειρα στη Μακεδονία
Με τα προβλήματα που έχουν οι υποψήφιοι του κυβερνώντος κόμματος στη βόρεια περιοχή του πρώτου μέρους, όπως λέει το Προσύμφωνο των Πρεσπών, έγινε μια απόπειρα στη Μακεδονία για να υποστηριχθούν από το βαρύ...

Η Εθνική Επέτειος ενάντια στην κυβέρνηση
Ό,τι και να λέει η κυβέρνηση, όποια μέτρα και να παίρνει, όποιες απαγορεύσεις και να εκδίδει με άμεσο ή έμμεσο τρόπο, δεν αλλάζει τίποτα γιατί ο Ελληνισμός δεν την φοβάται. Ο ελληνικός λαός έχει καταλάβει πλέον σε όλο του...

Η ευρωπαϊκή αναμέτρηση
Ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζεται για μία μεγάλη ήττα στις βουλευτικές εκλογές, προσπαθεί να σώσει την κατάσταση στις ευρωεκλογές θεωρώντας ότι θα υπάρχει η κλασική αποχή. Δεν έχει υπολογίσει όμως την αγανάκτηση και...

Η κυβέρνηση τρομοκρατεί την ασφάλεια
Η κυβέρνηση τρομοκρατεί την ασφάλεια και την αναγκάζει να παίρνει μέτρα ενάντια στον ελληνικό λαό. Στη μαθητική παρέλαση η κυβέρνηση έκοψε το εμβατήριο Μακεδονία Ξακουστή. Και η αστυνομία έκανε προσαγωγές κατά Ελλήνων...

Η δειλία της κυβέρνησης
Αν η κυβέρνηση έκανε πίσω δεν είναι μόνο λόγω 25ης Μαρτίου, αλλά και λόγω δειλίας διότι φοβάται για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και των δημοτικών εκλογών. Έτσι δεν ήθελε να ρίξει λάδι στη φωτιά με τις κλασικές απαράδεκτες δηλώσεις...

Η σταλινική κυβέρνηση
Η σταλινική κυβέρνηση έχει την τάση λόγω προπαγάνδας να μιλά για αντιδημοκρατικά χτυπήματα που δέχεται. Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι αυτή η ερμηνεία των πραγμάτων προέρχεται από το γεγονός ότι η δημοκρατία πρέπει να είναι σταλινική για να είναι ορθή...

Ο Ελληνισμός κατά της κυβέρνησης
Η κυβέρνηση μισεί τον Ελληνισμό, διότι η ύπαρξή του αποτελεί αντιπαράδειγμα για την ίδια τη δομή της ιδεολογίας της. Κρύβεται πίσω από τις ιδεοληψίες της διότι φοβάται τη θεμελιακή έννοια του ήρωα. Η κυβέρνηση πιστεύει μόνο στο κόμμα...

Ο αγώνας της Εκκλησίας της Κρήτης για τον Ελληνισμό
Η Εκκλησία της Κρήτης για τον Ελληνισμό δίνει αγώνα σε καθημερινή βάση και το παράδειγμά της είναι εντυπωσιακό αυτές τις ημέρες όπου όλοι περιμένουν από όλους για να δουν μια εξέλιξη στην κατάστασή τους. Σε αυτό το πλαίσιο, πρωτοστατεί ο ίδιος...

Ανθρώπινες Μακεδονικές Σχέσεις
Η εκστρατεία στην Αμερική και στον Καναδά λόγω του νέου Μακεδονικού Αγώνα απέδειξε άλλη μια φορά πόσο ισχυρές γίνονται οι ανθρώπινες μακεδονικές σχέσεις. Διότι η αγωνιστικότητα των ανθρώπων μας τόσο στις ΗΠΑ όσο και στον Καναδά μας...

Οι Ελληνοκαναδοί της Οττάβας και του Τορόντο
Τόσο στην Οττάβα όσο και στο Τορόντο είδαμε Ελληνοκαναδούς που αγαπούν με γνήσιο τρόπο την Ελλάδα και δεν φοβούνται να μπουν σε αντιπαράθεση ακόμα και με κυβερνητικά στελέχη που προωθούν μια βάρβαρη ιδεολογία...

Οι φανατικοί της κυβέρνησης
Όταν οι φανατικοί της κυβέρνησης μας εξηγούν ότι πρέπει να παραμείνουμε ουδέτεροι πάνω στις κυβερνητικές αποφάσεις είναι γελοίο, διότι βρίζουν την ίδια τους τη νοημοσύνη. Κι αν δεν ξέρουν ακόμα ότι ένα προσύμφωνο...

Δήλωση στη λίμνη Πρεσπών, Ψαράδες, 05/05/2019


Οι επόμενες εκλογές είναι η αρχή της απελευθέρωσης
Οι επόμενες εκλογές σε όλα τα επίπεδα, τόσο δημοτικά και περιφερειακά όσο και ευρωπαϊκά, δεν είναι μόνο μια άλλη μορφή δημοσκοπήσεων, αλλά πραγματικά η αρχή της απελευθέρωσης από τον ζυγό της βαρβαρότητας, που προσπάθησε...

Σιγά σιγά πληθαίνουν οι φωνές για την ακύρωση του Προσυμφώνου των Πρεσπών
Ενώ στην αρχή η προπαγάνδα μας εξηγούσε ότι όλα είναι δεδομένα κι ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα διότι η αποδοχή είναι μεγάλη, όταν άρχισαν οι πρώτες τριβές μεταξύ των χωρών, επιβεβαιώθηκαν οι φωνές που μιλούσαν...

Η Νίκη του Ελληνισμού
Όσοι αμφισβητούσαν τόσα χρόνια τη δυναμική, αλλά και την ύπαρξη του Ελληνισμού, τώρα πρέπει να αποδεχθούν τη νίκη του ενάντια στη βαρβαρότητα του συστήματος της λήθης. Το γαλάζιο χρώμα που εμφανίστηκε...

Τελειώνει η βαρβαρότητα
Από σήμερα τελειώνει η δράση της βαρβαρότητας σε όλα τα επίπεδα, διότι η προπαγάνδα της δεν κατάφερε να νικήσει την πραγματικότητα. Κατάρρευσε όλο το σύστημα που έλεγε ότι θα κερδίσει τα πάντα, ενώ καταπατούσε τους πάντες...Conférences/Talks


· Κύπρος: λαβωμένος ελληνισμός και ευρωπαϊκό όραμα. Chypre : hellénisme blessé et vision européenne.
Athènes, Grèce 15 novembre 2002.
· Ελληνισμός και Ουμανισμός. Hellénisme et Humanisme
Paralimni, Chypre 11 décembre 2002.
· Η Χάρτα του Ρήγα: Τα δώδεκα φύλλα του Ελληνισμου. La Carte de Rigas : les douze feuilles de l'hellénisme.
Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αίγιου. Musée historique et populaire de Aigio, Grèce 14/04/2006.
· Εκπαίδευση και στρατηγική του ποντιακού ελληνισμού.
Χρυσούπολη 09/09/2006.
· Η συμβολή του ποντιακού ελληνισμού στον ελληνικό πολιτισμό.
4ο επιστημονικό συνέδριο. Ο ποντιακός ελληνισμός και η παιδεία του. Παρελθόν, παρόν και μέλλον.
Θεσσαλονίκη. 9 Δεκεμβρίου 2006.

· Η συμβολή της Γενοκτονίας των Ποντίων στο μέλλον του Ελληνισμού. Ορεστιάδα, 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ποντιακών Συλλόγων για την εθνική αυτογνωσία. 04/10/2008.
· Εισήγηση του Καθηγητή Νίκου Λυγερού στην ανοιχτή συζήτηση με θέμα:'Έχει μέλλον ο Ελληνισμός;'. Πολεμικό Μουσείο, 09/03/2009. Audio. - Video .
· "Ο απόδημος ελληνισμός ως μνήμη μέλλοντος της προσφυγιάς". 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ποντιακών Συλλόγων για την Εθνική Αυτογνωσία. Άρτα, 30-31/10-1/11/2009. - Πρόσκληση. - Programma. - Audio. - Text.
· Συνθήκη Βερολίνου 1878: " Η συμβολή του Αλέξανδρου Καραθεοδωρή στον ελληνισμό". Μουσείο Καραθεοδωρή με τη συνεργασία του Συνδέσμου Φίλων Καραθεοδωρή, του συλλόγου φίλων του ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης Κομοτηνής. Αίθουσα Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου. 09/11/2009. - Πρόσκληση. - Αφίσα. - Audio. - Video.
· Eκδήλωση μνήμης για τη γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. Η εκδήλωση περιλαμβάνει την θεατρική παράσταση "Πέντε κινήσεις για μια σιωπή" και εισήγηση του συγγραφέα Νίκου Λυγερού. Πινακοθήκη Κυκλάδων, Σύρος, 29/05/2010. - Πρόσκληση. - Αναγγελία. - Audio. - "Πέντε κινήσεις για μια σιωπή". - Video.
· Εισήγηση του Καθηγητή Νίκου Λυγερού με θέμα: "Το μέλλον του Ελληνισμού". Βιβλιοπωλείο "Το δέντρο", Ρόδος. Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010, ώρα: 20.00. - Πρόσκληση. - Audio. - Video.
· Εισήγηση του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Ελληνισμός και απέραντο γαλάζιο". Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Νομού Λάρισας. Στρατιωτική Λέσχη Φρουράς Λάρισας, Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011, ώρα: 19.00. - Πρόσκληση. - Video.
· Εισήγηση του Νίκου Λυγερού με θέμα:"Ο Πόντος ως ανθεκτικότητα του Ελληνισμού". Σύλλογος Ποντίων Ρόδου "Ο Διγενής". 1ο Δημοτικό Σχολείο Ρόδου. 24/09/2011. - Πρόσκληση. - Video.
· Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Η διαχρονικότητα του ελληνισμού ". Εταιρεία Ελλήνων Ευεργετών. Αθηναϊκή Λέσχη, 26/03/2012. -Video
· Διάλεξη του Νίκου Λυγερού στην εκδήλωση με θέμα: "559 χρόνια από την Άλωση: Προοπτικές και διέξοδοι του ελληνισμού σήμερα.". Πολεμικό Μουσείο. 29/05/2012. - Video.
· Εισήγηση του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Η διαχρονικότητα του Ελληνισμού". Τελετή καθομολόγησης των αποφοίτων του Διδασκαλείου 2011 - 2012. Αλεξανδρούπολη. 28/06/2012. - Video
· Εισήγηση του Νίκου Λυγερού στην εκδήλωση με θέμα: "38 χρόνια μετά... Προοπτικές και διέξοδοι της Ελλάδας και του ελληνισμού". Δημοτικό Θέατρο Αίγινας, 29/07/2012, ώρα: 11.00. - Video
· Εισήγηση του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Ο Ελληνισμός ως αντεπίθεση στην βαρβαρότητα". 1ο Διεθνές Συμπόσιο για τον Ελληνισμό με τίτλο: «Ας ξανασυστηθούμε: Είμαστε οι Έλληνες». Επιμελητηρίο Ηρακλείου Κρήτης, αίθουσα Καστελλάκη. 22/09/2012. - Αφίσα. - Πρόσκληση. -Video.
· Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Το στρατηγικό υπόβαθρο των Βαλκανικών Αγώνων και ο Ελληνισμός". "Οι Φίλοι του Μουσείου του Μακεδονικού Αγώνα". Κέντρο Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης. 11/10/2012. - Video
· Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Προμηθέας και Ελληνισμός". Πνευματικό Κέντρο Δροσιάς, Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012, ώρα: 19.00. -Αφίσα
· Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Η προσφορά του Ελληνισμού στην Ανθρωπότητα". Πνευματικό Κέντρο, Ι. Μ.Δημητριάδος & Αλμυρού, Κ. Καρτάλη με Α. Γαζή, Βόλος. Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012, ώρα: 12.00. - Video
· Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Δώρο Ελληνισμού, Πόντος". Αίθουσα Εκδηλώσεων, "Αλέξανδρος", Εθνικής Αμύνης 1, Θεσσαλονίκη. Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013, ώρα 21.00. - Αφίσα. - Video
· Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Η οικουμενικότητα του Ελληνισμού». «Η Κιβωτὸς της Δόμνας Βιζβίζη», Κομοτηνή. Παρασκευή 26 Απριλίου 2013, ώρα: 19.00. -Αφίσα - Video
· Βιβλιοπαρουσίαση: "Δώρο Ανθρωπότητας, Ελληνισμός". Μπουάτ “Η Αχάριστη”, Έκτορος 40, Λευκωσία. Παρασκευή 17 Μαΐου 2013, ώρα: 18.30. -Αφίσα - Video - Κείμενο
· Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: «Η περιπέτεια του Ποντιακού Ελληνισμού». Δημόσια Βιβλιοθήκη Σερρών, Σέρρες. Τρίτη 28 Μαΐου 2013, ώρα: 21.00 -Αφίσα - Video
· Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Αλησμόνητη Πόλη, Ακμή και Παρακμή του Ελληνισμού, 560 χρόνια από την Άλωση, Πραγματικότητα προοπτικές και διέξοδοι του Ελληνισμού σήμερα". Πνευματικό Κέντρο Εξαμιλίων, Κόρινθος. Σάββατο 13 Ιουλίου 2013, ώρα: 19:15 Αφίσα - Video
· Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: «Περί αξιών της Πολεμικής Αεροπορίας και του Ελληνισμού". 111 Πτέρυγα Μάχης, Μοίρα Συντήρησης Βάσης. Νέα Αγχίαλος, 29/07/2013.
· Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Η οικουμενικότητα του Ελληνισμού και ο Καραθεοδωρή" στην εκδήλωση για τα 140 χρόνια από την γέννηση του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή. Αίθουσα του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Κομοτηνή. Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013, ώρα: 19.00. - Πρόσκληση. - Αφίσα - Video
· Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Τα δώρα του Προμηθέα στην Ανθρωπότητα". 2ο Διεθνές Συμπόσιο για τον Ελληνισμό με τίτλο «Η τεχνολογία των Ελλήνων και η πορεία της στον χρόνο». Ηράκλειο Κρήτης, Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013, ώρα: 10.00. - Video
· Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Ο Ποντιακός Ελληνισμός ως παράδειγμα ανθρωπιάς ". Δ. Σολωμού - 21, Νέο-Φρούριο, Σπηλιά. Κέρκυρα. Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013, ώρα: 19:30. - Αφίσα - Video
· Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Η Θράκη ως Ιστορικός και Στρατηγικός Ελληνισμός". Πνευματικό Κέντρο Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού, Βόλος. Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013, ώρα 11.15 - Video
· Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Άθλος και Καινοτομία του Ελληνισμού". Γυμναστήριο Παγκρατίου Αθλήματος «ΑΣΠΑ Η ΑΡΤΕΜΙΔΑ», Υπαπαντής 7, Αρτέμιδα. Τρίτη 27 Μαΐου 2014, ώρα 19:00 - Αφίσα - Video
· Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Διαχρονική Στρατηγική Ελληνισμού". Ολυμπιακό Κέντρο Άνω Λιοσίων, Άνω Λιόσια Αρτάκης 1. Σάββατο 31 Μαΐου 2014, ώρα 11:00 - 13.00 - Αφίσα - Video
· Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Ελαιόλαδο, Ζεόλιθος, Ελληνισμός". Πολιτιστικό Κέντρο Μαρώνειας. Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014, ώρα 18:00. - Αφίσα - Video
· Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Η ΑΟΖ του Ελληνισμού". Κυπριακή Λέσχη, Sydney. 07/09/2014 - Video
· Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με τίτλο: "Σύμπλεγμα Καστελλόριζου και ΑΟΖ Ελληνισμού". Σύνδεσμος Καστελλοριζίων. Sydney, Australia. 11/09/2014 - Video
· Ελληνική ΑΟΖ και αξίες του Ελληνισμού. Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας. Αθήνα, 20/11/2014.
· Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Ο Ερωτόκριτος ως κληρονομιά Ελληνισμού". Αίθουσα Επιμελητηρίου Έβρου. Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014, ώρα: 19.30 - Αφίσα, Πρόσκληση -Video
· Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Ελληνικά γράμματα, παιδεία Ελληνισμού". Αίθουσα εκδηλώσεων Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου, Λεμεσός. Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015, ώρα 19:30. - Αφίσα - Video
· Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Το μέλλον του Ελληνισμού". Λύκειο Αγίου Γεωργίου, Λάρνακα, Κύπρος. Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015, ώρα: 11.00 - Video
· Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Τα Τσακάλια". Πολυχώρος "Αίτιον", Τζιραίων 10 - Μετρό Ακρόπολη. Αθήνα. Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015, ώρα: 19.30 - Αφίσα - Video
· Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Η Ελληνική Επανάσταση ως παράδειγμα αντίστασης". Μαρκίδειο Θέατρο, Πάφος. Τρίτη 24 Μαρτίου 2015, ώρα: 19.00 - Texte Gr - Traduction It - Video
· Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Ο Αγώνας της Εκκλησίας για το Έθνος". Αίθουσα Ιερού Ναού Αγίας Βαρβάρας, Αγλαντζιά, Λευκωσία. Τρίτη 31 Μαρτίου 2015, ώρα: 20.00 - Αφίσα - Video
· Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Η συμβολή του Διγενή Ακρίτα στον Ελληνισμό". Αίθουσα εκδηλώσεων του συλλόγου Καππαδοκών, Αλεξανδρούπολη. Πέμπτη 30 Απριλίου 2015, ώρα 20:00 - Αφίσα
· Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Ο Ελληνισμός του Ερωτόκριτου". Στέκι Φοιτητικής Ένωσης Κρητών Αττικής. Παπαδιαμαντοπούλου 33 Ιλίσια. Τετάρτη 06 Μαΐου 2015, ώρα: 19.00 - Αφίσα - Video
· Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Η στρατηγική της Γενοκτονίας του Ελληνισμού". Πολιτιστικός Πολυχώρος "Δημήτρης Χατζής". Ιωάννινα. Σάββατο 23 Μαΐου 2015, ώρα: 20.30 - Αφίσα - Video
· Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Ο Ελληνισμός ως πολιτισμός του Χρόνου". Οδός Κωστάκη Λοΐζου, δίπλα από την εκκλησία Αγίου Μηνά και Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Γερίου. Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015, ώρα: 19.00
· Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Η συνέχεια της Εθνικής Επανάστασης". Aίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Γυμνασίου - Λυκείου Χώρας, Αμοργός, 24/03/2016
· Ομιλία του Νίκου Λυγερού στην εκδήλωση με θέμα: "Ελεύθεροι Πολιορκημένοι". Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αχαρνών. Κυριακή 10 Απριλίου 2016, ώρα: 18.00 - Πρόσκληση
· Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "ΑΟΖ, Στρατηγική και Ελληνισμός". Αίθουσα Εμπορικού Επιμελητηρίου Καρδίτσας. Δευτέρα 9 Μαΐου 2016, ώρα: 19.30 - Αφίσα
· Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Το θαλάσσιο δίκτυο του Ελληνισμού". Λιμάνι Ηρακλείου, Παλιό ψυγείο, Ηράκλειο. Τρίτη 17 Μαΐου 2016, ώρα: 19.00 - Αφίσα
· Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "ΑΟΖ Ελληνισμού". Cyprus Club Sydney. Τρίτη 31 Μαΐου 2016 , ώρα: 19.00 - Αφίσα
· Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Γιατί είναι σημαντικό να συνεχιστεί η διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας". Greek Bilingual Bookshop, Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016, ώρα: 19.00
· 6ο Masterclass Τοποστρατηγικής και Χρονοστρατηγικής. Ψαρά, 29 Αυγούστου - 01 Σεπτεμβρίου 2016 - Αφίσα
· Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Ανασκόπηση Μέλλοντος Ελληνισμού". Πολιτιστικός σύλλογος Γαργαλιάνων, Αίθουσα του συλλόγου "Αποθήκη 186". Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016, ώρα 19:00 - Αφίσα
· Ομιλία του Νίκου Λυγερού: "Δεσμός Αρμενοσύνης και Ελληνισμού" στην εκδήλωση με θέμα: "Ελλάδα - Αρμενία: 25 χρόνια διπλωματικών σχέσεων". Αίθουσα Κωνσταντινουπολιτών. Σούτσου 42, στάση μετρό "Αμπελόκηποι". Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017, ώρα: 19.00 - Αφίσα
· Διάλεξη του Ν. Λυγερού με θέμα: "Ελληνισμός... το δώρο στην Ανθρωπότητα". ΕΠΑΛ Αγίου Αθανασίου Θεσσαλονίκης, 18/12/2017
· Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Σκοπιανός δεσμός και επίλυση Ελληνισμού". Καθεδρικός Ιερός Ναός Παναγίας Παντοβασίλισσας Ραφήνας, «Kεντρική Πλατεία Pαφήνας». Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018, ώρα: 18.00 - Αφίσα
· Ομιλία του Νίκου Λυγερού για τη Μακεδονία, Sergels Torg, Στοκχόλμη, Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018, ώρα: 10.00 - Αφίσα
· Ομιλία του Ν. Λυγερού με θέμα: "Η Μακεδονία είναι Ελλάδα". Ενοριακό κέντρο Αγίου Ανδρέα Düsseldorf. Γερμανία. Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018, ώρα: 20.30 - Αφίσα
· Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Από την Επανάσταση στην Απελευθέρωση του Έθνους". Πνευματικό Κέντρο Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, Πλατεία Αγίου Μηνά, Ηράκλειο. Κυριακή 25 Μαρτίου 2018 ώρα: 19.00 - Αφίσα
· Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Τα χαρακτηριστικά του Ελληνισμού ως αντίσταση στη βαρβαρότητα". Υπόγεια αίθουσα του Ιερού Ναού της Παναγίας Γλυκιώτισσας στην Εκάλη, πιο πάνω από την Αρχή Αδειών, Λεμεσός. Πέμπτη 26 Απριλίου 2018, ώρα: 19.00 - Αφίσα
· Ομιλία του Ν. Λυγερού με θέμα: "Άγραφα, ο πύργος του Ελληνισμού και η στρατηγική τους σημασία" στην εκδήλωση: "Οι δρόμοι των Αγράφων". Βελλίδειο, Θεσσαλονίκη. Κυριακή 29 Απριλίου 2018 - Αφίσα
· Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Το λευκό του γαλάζιου ή το Ξενοδοχείο του Ελληνισμού ή η αρχή της Φιλικής Εταιρείας". Συνεδριακός χώρος του KNOSSOS BEACH, Ηράκλειο. Δευτέρα 21 Μαΐου 2018, ώρα: 18.00 - Αφίσα
· Ν. Λυγερός - Πανβοιωτικό Συλλαλητήριο για την Μακεδονία. Κεντρική πλατεία της Θήβας. Δευτέρα 9 Ιουλίου 2018, ώρα: 20.30 - Αφίσα, Κείμενο
· Διάλεξη του Ν. Λυγερού με θέμα: "Εθνικός Αγώνας για την Μακεδονία". "Παυσίλυπο" Δημοτικό Άλσος. Τρίτη 10 Ιουλίου 2018, ώρα: 19.30 - Αφίσα
· Διάλεξη του Ν. Λυγερού με θέμα: "Η Επανάσταση της Μακεδονίας". Δημοτικό Ωδείο Δράμας. Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018, ώρα: 20.00 - Αφίσα
· Διάλεξη του Ν. Λυγερού με θέμα: "Στρατηγική ανάλυση συμφωνίας". Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Κατερίνης «ΕΚΑΒΗ». Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018, ώρα: 20.00 - Αφίσα
· Διάλεξη του Ν. Λυγερού με θέμα: "Σκοπιανό, Συμφωνία και Γεωπολιτικές επιπτώσεις". Αίθουσα Δήμου Αραδίππου, Κυριακή 22 Ιουλίου 2018, ώρα: 19.30 - Αφίσα
· Ν. Λυγερός - Συλλαλητήριο για την Μακεδονία. Αλεξάνδρεια. Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018, ώρα: 19.30 - Αφίσα
· Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Η ανάλυση της συμφωνίας των Πρεσπών". Ιερός Ναός Αγίου Κωνσταντίνου Αγρινίου. Τετάρτη 1 Αυγούστου 2018, ώρα: 20.30 - Αφίσα
· Ν. Λυγερός - Ο αγώνας για την Μακεδονία. Παμμακεδονική Ένωση Μελβούρνης, 15/09/2018
· Διάλεξη του Ν. Λυγερού με θέμα: "Στρατηγική ανάλυση του Προσυμφώνου των Πρεσπών" στο 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων. Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2018 - Αφίσα, Κείμενο
· N. Lygeros - Macedonia name issue and the Prespes pre-agreement: a strategic analysis. Friday October 12, 2018 - 7:00PM at the Hellenic Center, 6506 Bells Mill Rd, Bethesda, MD 20817 - Invitation
· Ν. Λυγερός: Ενημέρωση για το Σκοπιανό Ζήτημα και τις πρόσφατες εξελίξεις μετά τη συμφωνία των Πρεσπών: "Πρέσπες 'Ωρα Μηδέν". Παμμακεδονική Ενωση Αμερικής. Μακεδονικό Σπίτι στο Whitestone (Pan-Macedonian Studies Center) στη διεύθυνση 149-14 14th Ave. Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018, ώρα: 16:00
· Διάλεξη του Ν. Λυγερού στην εκδήλωση με θέμα: "Σκοπιανό: Ώρα ευθύνης και εθνικής αξιοπρέπειας". Πολυχώρος ΕΛΗΑΣ. Βέροια. Δευτέρα 15 Οκτωβρίου, ώρα: 18.30 - Αφίσα
· Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Η αναδίπλωση της ελληνικής στρατηγικής για το Σκοπιανό". Αίθουσα Εκδηλώσεων Νομαρχίας Π.Ε Πέλλας. Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018, ώρα: 19.00 - Αφίσα
· Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Ο μακεδονικός και κυπριακός αγώνας του Ελληνισμού". Δεξαμενή Σκέψης, Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου - Λεμεσός. Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018, ώρα: 19.30 - Αφίσα
· Ομίλία του Ν. Λυγερού με θέμα: "Η στρατηγική αναδίπλωση του Ελληνισμού" στο 10ο Ετήσιο Συμπόσιο Κερύνεια: «δε ζει χωρίς πατρίδες η ανθρώπινη ψυχή». Ξενοδοχείο Cleopatra, Αίθουσα «Μακεδονία» (Οδός Φλωρίνης 8, 1065 Λευκωσία). Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018 - Πρόγραμμα
· Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Στρατηγική Μακεδονικού Αγώνα". Memories, αίθουσα Πύρι Θηβών (Αγίου Αθανασίου & Ελ.Αλαμέιν). Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018, ώρα 18:30 - Πρόσκληση, Αφίσα
· N. Lygeros: "Strategic Analysis of the issue of Skopje". Maliotis Cultural Center, 50 Goddard Ave, Brookline, MA 02445. Sunday 9 December 2018, time: 15:00 - Poster
· Ν. Λυγερός - Στρατηγική Ανάλυση Σκοπιανού. St. George. Media, Philadelphia, 10/12/2018
· Ν. Λυγερός - Στρατηγικά δεδομένα Σκοπιανού. Αστόρια, New York, 13/12/2018
· Διάλεξη του Ν. Λυγερού με θέμα: "Στρατηγική Νέου Μακεδονικού Αγώνα". St. John the Baptist Greek Orthodox Church, 2350 east dempster street. Des plaines,Illinois 60016. December 15th 2018, 4 To 6 pm - Poster
· Ν. Λυγερός - Στρατηγική Νέου Μακεδονικού Αγώνα. Chicago. 15/12/2018
· N. Lygeros - The "Prespes" Pre-Agreement: Strategic Analysis of the FYROM naming dispute issue. Saint Nicholas Greek Orthodox Cathedral. Pittsburgh, Pennsylvania, 16/12/2018
· Διάλεξη του Ν. Λυγερού με θέμα: "Ανάλυση του Προσυμφώνου των Πρεσπών". Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Γρεβενών, Αίθουσα Κινηματογράφου. Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2019, ώρα: 12.15 - Αφίσα
· Διάλεξη του Ν. Λυγερού με θέμα: "Το προσύμφωνο των Πρεσπών και οι επιπτώσεις του". Αίθουσα δεξιώσεων στα Λουτρά Λαγκαδά. Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019, ώρα: 11.30 - Αφίσα
· Ν. Λυγερός - Συλλαλητήριο για την Μακεδονία. Ελνσίκι, Φινλανδία, 19/01/2019
· Διάλεξη του Ν. Λυγερού με θέμα: "Στρατηγική Νέου Μακεδονικού Αγώνα". Galerie Δημιουργών, Ελαιών 1α Νέα Κηφισιά (είσοδος από Χελιδονούς 28), Κηφισιά, Αθήνα. Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019, ώρα: 19.00 - Αφίσα
· Διάλεξη του Ν. Λυγερού με θέμα: "Ο Ελληνισμός ενάντια στο Προσύμφωνο". Ξενοδοχείο Radisson Blu Park hotel Athens, (πρώην Park Λεωφόρος Αλεξάνδρας 10) στην Αθήνα. Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019, ώρα 18:00.
· Διάλεξη του Ν. Λυγερού με θέμα: "Το Προσύμφωνο των Πρεσπών και οι στρατηγικές κινήσεις προς την κατάργησή του". "Ει ο Θεός μεθ' ημών ουδείς καθ' ημών". Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Γνησίων Ορθοδόξων Χριστιανών Γ.Ο.Χ Μάρκου Μπότσαρη 8, Περιστέρι (πλησίον ΜΕΤΡΟ Αγίου Αντωνίου). Αθήνα. Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019, ώρα: 18.00 - Αφίσα
· Διάλεξη του Ν. Λυγερού με θέμα: "Μετά την ακύρωση του Προσυμφωνου". Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Λειβαδιάς. Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019, ώρα: 11.30
· Διάλεξη του Ν. Λυγερού με θέμα: "Ἡ ἐθνικὴ ὑπόθεση τοῦ Προσυμφώνου τῶν Πρεσπῶν". Αίθουσα ἐκδηλώσεων τοῦ Πολιτιστικοῦ Ὀργανισμοῦ τοῦ Δήμου Ἐλευσινίων (Παγκάλου καὶ Κίμωνος). Δευτέρα 28 Ἰανουαρίου 2019 , ὥρα: 19.30 - Αφίσα
· Βοιωτικό Συλλαλητήριο. Άγαλμα Επαμεινώνδα, Θήβα. Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019, ώρα: 12.00 - Αφίσα
· Διάλεξη του Ν. Λυγερού με θέμα: "ΑΟΖ Ελλάδας & Κύπρου και Ελληνοτουρκικές σχέσεις". Lecture Theatre B304, Basement, Cruciform Building, WC1E 6BT London, United Kingdom. Κυριακή 10 Φεβρουαρίου, ώρα: 16.45
· Διάλεξη του Ν. Λυγερού με θέμα: "Νέος Μακεδονικός Αγώνας". Αίθουσα Εκδηλώσεων Δημοτικού Σχολείου Κοιλάδας. Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019, ώρα: 19:00 - Αφίσα
· Διάλεξη του Ν. Λυγερού με θέμα: "Μακεδονική στρατηγική". Fotonio Events & more. Μεγαλόφωνο Άριας, Ναύπλιο 21100. Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019, ώρα: 19.00 - Αφίσα
· Διάλεξη του Ν. Λυγερού με θέμα: "Στρατηγική αντιμετώπιση του Πρωτοκόλλου Εισδοχής Σκοπίων". Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο Ι.Π.Μεσολογγίου. Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019, ώρα: 19.00 - Αφίσα
· Ομιλία του Ν. Λυγερού με θέμα: "Ο Ελληνισμός ενάντια στο Προσύμφωνο των Πρεσπών". Ελβετία, Λωζάννη, Hotel Continental, Place de la Gare 2. Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019, ώρα: 19.30 - Αφίσα
· Διάλεξη του Ν. Λυγερού με θέμα: "Στρατηγική Ανάλυση για την Ακύρωση του Προσυμφώνου". Bürgerzentrum - WN - Studio, An der Talaue 4, 71334 Waiblingen. Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019, ώρα: 18.00 - Αφίσα
· Διάλεξη του Ν. Λυγερού με θέμα: "Σκοπιανό, Κυπριακό και ΑΟΖ". Αίθουσα εκδηλώσεων Δημοτικού Σχολείου Αργάκας. Πάφος. Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019, ώρα: 19.00 - Αφίσα
· Διάλεξη του Ν. Λυγερού με θέμα: "Στρατηγική ακύρωσης Προσυμφώνου". Αμφιθέατρο 4ου Δημοτικού Σχολείου, οδός Ανθίμου Γαζή και Κουμουνδούρου γωνία. Λάρισα. Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019, ώρα από 18.00 - Αφίσα
· Διάλεξη του Ν. Λυγερού με θέμα: "Η ανάλυση του προσυμφώνου των Πρεσπών και του Πρωτοκόλλου εισδοχής". Αίθουσα εκδηλώσεων Δήμου Αναβύσσου. Μεγάλου Αλεξάνδρου και Βασιλίσης Φρειδερίκης, Δημοτική Κοινότητα Αναβύσσου, Δήμος Σαρωνικού. Σάββατο 16 Μαρτίου 2019, ώρα: 19.00 - Αφίσα
· Ομιλία του Ν.Λυγερού με θέμα: "Ο Διαχρονικός Απελευθερωτικός Αγώνας του Ελληνισμού". Πνευματική Εστία Μητροπόλεως Κώου και Νισύρου. Κυριακή 17 Μαρτίου 2019, ώρα: 18.30
· Ν. Λυγερός - Η νοημοσύνη του Καποδίστρια. 60ο Γυμνάσιο Αθηνών, 19/03/2019
· Διάλεξη του Ν. Λυγερού με θέμα: "Η αγωνιστικότητα της Μακεδονίας". Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Νεμέας. Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019, ώρα: 19.00 - Αφίσα
· Ομιλία του Ν. Λυγερού στην ημερίδα με θέμα: "Η Μακεδονία και το Προσύμφωνο των Πρεσπών". Πνευματικό κέντρο Αγίου Μηνά. Ηράκλειο Κρήτης. Δευτέρα 1 Απριλίου 2019, ώρα: 19.00 - Αφίσα
· Ν. Λυγερός, Ε. Μαρούπα: "Βαλκάνια, Ανατολική Μεσόγειος και το στρατηγικό μέλλον του Ελληνισμού". Αίθουσα συνεδριάσεων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων, Ελ. Βενιζέλου 28-32, Χανιά. Τρίτη 2 Απριλίου 2019, ώρα: 19.00 - Αφίσα
· Ν. Λυγερός, Ε. Μαρούπα: "Βαλκάνια, Ανατολική Μεσόγειος και το στρατηγικό μέλλον του Ελληνισμού". Επιμελητήριο Ρεθύμνης, οδός Εμμανουήλ Πορτάλιου 23. Τετάρτη 3 Απριλίου 2019, ώρα: 18.30 - Αφίσα
· N. Lygeros: "The future of Hellenism, the Balkans, Eastern Mediterranean". Maliotis center 50 Goddard Ave, Brookline MA. Monday, April 8, 2019 at 7:00pm. - Poster
· N. Lygeros: " The future of Hellenism, the Balkans, Eastern Mediterranean ". Hellenic Center, 6506 Bells Mill Rd, Bethesda, MD 20817, Wednesday April 10, 2019 at 7:30pm. - Poster
· Διάλεξη του Ν. Λυγερού με θέμα: "Μακεδονία, το πρόβλημα ονοματολογία - Στρατηγική Ακύρωσης του Προσυμφώνου των Πρεσπών". Ελληνική Κοινότητα Οττάβας. Τρίτη 16 Απριλίου 2019, ώρα: 19.00 - Αφίσα
· Διάλεξη του Ν. Λυγερού με θέμα: "Στρατηγική ακύρωση του Προσυμφώνου των Πρεσπών". Iερός Ναός Ἁγίου Δημητρίου, St. Demetrios Greek Orthodox Church. 30 Thorncliffe Park Drive. Toronto, Ontario. Τετάρτη 17 Απριλίου 2019, ώρα: 19.00 - Αφίσα
· Σ. Καλεντερίδης, Ν. Λυγερός, Δ. Νάτσιος: "Η συμφωνία των Πρεσπών - Στρατηγική Ακύρωσης". Ολυμπιακό μουσείο Θεσσαλονίκης. Δευτέρα 6 Μαΐου 2019, ώρα: 19.00 - Αφίσα - Text
· Διάλεξη του Ν. Λυγερού με θέμα: "Το μέλλον των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου". Αμφιθέατρο 4ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας, Ανθίμου Γαζή και Κουμουνδούρου. Τετάρτη 8 Μαΐου, ώρα: 18.00 - Αφίσα
· Ν. Λυγερός: "Το στρατηγικό μέλλον του Ελληνισμού. Σκοπιανό - Κυπριακό - ΑΟΖ". Grafton Primary School, Eburne Road, London N7 6AR. Κυριακή 12 Μαίου 2019, ώρα: 17.00 - Αφίσα
· Διάλεξη του Ν. Λυγερού με θέμα: "Μακεδονίας Αντεπίθεση". Βιβλιοπωλείο ΑΙΓΗΙΣ. Βασ. Γεωργίου 11, Πειραιά. Τρίτη 14 Μαΐου 2019, ώρα: 19.30 - Αφίσα
· Διάλεξη του Ν. Λυγερού με θέμα: "Ελληνισμού Αντίσταση". Galerie Δημιουργών, Ελαιών 1α Νέα Κηφισιά (είσοδος από Χελιδονούς 28), Κηφισιά, Αθήνα. Τρίτη 21 Μαΐου 2019, ώρα: 19.00 - Αφίσα
· Διάλεξη του Ν. Λυγερού με θέμα: "O ρόλος του Ελληνισμού". Fotonio Events & more. Μεγαλόφωνο Άριας, Ναύπλιο 21100. Πέμπτη 4 Ιουλίου 2019, ώρα: 19.30- Αφίσα
· Διάλεξη του Ν. Λυγερού με θέμα: "2021, 2 Αιώνες Μνήμης Μέλλοντος". Πολιτιστικός Σύλλογος Φορτέτσας. Αίθουσα Τιμίου Σταυρού Φορτέτσας. Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2019, ώρα: 20.00 Αφίσα
· Ν. Λυγερός: "Η Απελευθέρωση του Ελληνισμού". Galerie Δημιουργών, Ελαιών 1α Νέα Κηφισιά (είσοδος από Χελιδονούς 28), Κηφισιά, Αθήνα. Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019, ώρα: 19.30 - ΑφίσαOpus
top

Το όραμα του Ελληνισμού
Το δώρο του Ελληνισμού
Αποστολή στους τάφους των Καραθεοδωρή. Νεοχώρι - Κωνσταντινούπολη
Αποστολή - Θεία Λειτουργία στην Παναγία Κουμαριώτισσα. Νεοχώρι,01/12/13 (Φωτογραφίες Β)
free counters


Opus