1058 - Ημερομηνία έναρξης και ημερομηνία λήξης

Ν. Λυγερός

Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι όλοι κοιτάζουν αυτά που κατάφερε η αδράνεια του πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης απασχολούμενη μόνο και μόνο από το ευρωπαϊκό σύνταγμα, και η κινητικότητα της Αγγλίας σε σχέση με την ημερομηνία έναρξης πρέπει να αντιληφθεί ο κυπριακός λαός ότι συνεπάγεται και ημερομηνία λήξης του κυπριακού. Και αν ακόμα μερικοί δεν το έχουν συνειδητοποιήσει, οι πρόσφατες κινήσεις της αγγλικής κυβέρνησης θα τους το εξηγήσουν.

Όπως το απέδειξε η ιστορία το σχέδιο Ανάν δεν αφορά μόνο τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους αλλά και τους Άγγλους και τους Τούρκους για έμμεσους και άμεσους λόγους οι μεν για το πρωτόκολλο συμμαχίας, οι δε για την εξασφάλιση της ύπαρξης του ψευδοκράτους ως πρόσβαση. Συνεπώς είναι και φυσιολογικό και λογικό να κινητοποιηθούν και οι δύο εφόσον η Κύπρος αποτελεί το μοναδικό εμπόδιο για ένα κοινό συμφέρον. Οι Άγγλοι έχουν την πείρα της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βόρεια Ιρλανδία δίχως να τους ενοχλεί η Ευρωπαϊκή Ένωση που θεωρεί αυτό το πρόβλημα ως τοπικό διότι διεξάγεται στο εσωτερικό του Ηνωμένου Βασιλείου. Δεν είναι λοιπόν αδιανόητο να προσδοκούν το ίδιο πράγμα οι Τούρκοι με την ένταξή τους σχετικά με τα κατεχόμενα. Επιπλέον όπως έπραξαν θετικά στις πρώτες διαπραγματεύσεις ακόμα και αν ήταν μόνο ένα εικονικό πλαίσιο, η θέση των Τούρκων είναι μεν πιο πιεστική αλλά όχι πιο δύσκολη. Με τη βοήθεια της Αγγλίας, η Τουρκία θα κάνει το παν όχι για την επίλυση του κυπριακού όπως νομίζουν μερικοί αλλά για να βάλει μια ημερομηνία λήξης στις διεκδικήσεις της Κύπρου. Σε αυτό το καινούργιο παίγνιο η θέση μας είναι δυναμική διότι είμαστε πια ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά είναι και ριψοκίνδυνη αν δεν αξιοποιήσουμε σωστά αυτό το δυναμικό πλαίσιο.

Ήδη οι πρώτες κινήσεις αποδεικνύουν τις αμφιλεγόμενες τάσεις μερικών διπλωματών εφόσον προσπαθούν να πείσουν τους άλλους ότι το σχέδιο Ανάν έγινε αποδεκτό ως βασικός κορμός δίχως να επισημαίνουν το γεγονός ότι το ίδιο το σχέδιο προέβλεπε τη λήξη του με την απόρριψη του δημοψηφίσματος. Αυτή η μεθοδολογία προσπαθεί να επαναφέρει ένα δόγμα το οποίο είναι πολύ θετικό και για την Αγγλία και για την Τουρκία. Έτσι είναι αναγκαίο και επείγον να επισημάνουμε ότι με την ένταξή μας, μόνο το ευρωπαϊκό κεκτημένο μπορεί να λειτουργήσει πια ως βάση κάθε σχεδίου και πρέπει να κρατήσουμε σταθερά αυτήν τη γραμμή για να μη σπάσει το μέτωπο του κυπριακού λαού σε σχέση με την επίλυση του κυπριακού. Πρέπει επιπλέον να προσέξουμε ότι όπως η Τουρκία έχει ανάγκη να υλοποιήσει την ημερομηνία έναρξης,

δεν θα διστάξει πολύ να δώσει υποσχέσεις ειδικά αν είναι προφορικές για να πετύχει το στόχο της ειδικά με τη βοήθεια της αγγλικής προεδρίας, συνεπώς θα δούμε γρήγορα την προετοιμασία του εδάφους και το ίδιο πρέπει να γίνει και για την Κύπρο μας.