Αλτρουισμός
ΕΔΑΔ
Κ4
Έργα Ιδρύματος
Εκδηλώσεις Ιδρύματος
Τύπος-ΜΜΕ
Aρθρα
Ποιήματα
Διάλογοι
Αποφάσεις
Σύνδεσμοι
Ανθρώπινα Δικαιώματα
Επικοινωνήστε μαζί μας
Συνεντέυξεις
Η ιδεολογία και η δομή των ομόκεντρων κύκλων

Η ιδεολογία και η δομή των ομόκεντρων κύκλων

 

Νίκος Λυγερός

 

Αν και βέβαια μπορούμε να αναλύσουμε τη δομή των ομόκεντρων κύκλων σ’ένα πλαίσιο αποκλειστικά στρατηγικό, θα ήταν ένα τρομερό λάθος να μην τη συνδέσουμε με την ιδεολογική νοόσφαιρα. Η πολλαπλή χρήση της δομής των ομόκεντρων κύκλων ως σύστημα δε διευκολύνει μια επιφανειακή νάλυση αλλά βοηθάει σημαντικά στην κατανόηση της ουσίας της. Διότι το κεντρικό μας πρόβλημα είναι πως να ερμηνεύουμε αυτή την πλατφόρμα εξουσίας.

Ένα από τα ιδεολογικά στοιχεία της δομής των ομόκεντρων κύκλων είναι η έννοια της διαφοράς, η οποία δημιουργεί της ιδέα της ιεραρχίας εφόσον ενσωματωθεί σε ένα θεσμικό πλαίσιο. Η διαφορά όμως αν και μπορεί να είναι αντικειμενική ως φυσική έννοια, γίνεται ιδεολογική ως ανθρώπινη έννοια. Οι διαφορές υπάρχου όντως όμως η οντολογία των ερμηνειών τους είναι προβληματική. Η χρήση της δομής των ομόκεντρων κύκλων υπονοεί ότι υπάρχει μια διαφορά και ότι η διαφορά αναδεικνύει τη σημασία του κεντρικού κύκλου. Διότι αν ο κύκλος εμπεριέχει την ιδέα της ισότητας των πραγματικών του σημείων, η δομή των ομόκεντρων κύκλων δημιουργεί μια γραμμική αλυσίδα, η οποία δείχνει δίχως αμφιβολία το κυριότερο σημείο. Έτσι η στρατηγική χρήση της δομής των ομόκεντρων κύκλων συσχετίζεται με μια συγκεκριμένη ιδεολογία ανωτερότητας.

Η ιδέα της ανωτερότητας του κεντρικού κύκλου των ομόκεντρων κύκλων αποτελεί ίσως ένα από τα πιο επικίνδυνα σημεία της ιδεολογίας. Επιτρέπει μεν την εξήγηση μιας δικτατορικής επιλογής και δε την αν΄παλυση τοτ φάμσατος του συστήματος. Διότι η δικτατορία βασίζεται πάντα στην ιδέα της ανωτερότητας, φυλςετικής, πολιτικής, θεσμικής ή ακόμα και νομικής. Το τελευτ6ασίο σημείο μπορεί να φανεί παράλογο όχι όμως αν το εξετάσουμε μέσα στο χρονικό πλαίσιο γιατί τότε και το παράνομο παράγει νόμους. Τελικά βλέπουμε ότι η δομή των ομόκεντρων κύκλων δεν είναι ανεξάρτητη από την ιδεολογία της ανωτερότητας όποια και αν είναι η μορφή της, άρα προσφέρει ένα ιδανικό πλαίσιο για τις εξουσίες από τις πιο ακραίες εως τις πιο δημοκρατικές.

[ Back ]