Αλτρουισμός
ΕΔΑΔ
Κ4
Έργα Ιδρύματος
Εκδηλώσεις Ιδρύματος
Τύπος-ΜΜΕ
Aρθρα
Ποιήματα
Διάλογοι
Αποφάσεις
Σύνδεσμοι
Ανθρώπινα Δικαιώματα
Επικοινωνήστε μαζί μας
Συνεντέυξεις
Πρόσφυγες και προσφυγές, θέμα ηθικής και στρατηγικής

Πρόσφυγες και προσφυγές, θέμα ηθικής και στρατηγικής

N. Λυγερός

Μια από τις πιο συνηθισμένες κριτικές που ασκούν εναντίον μας ξένοι που δεν γνωρίζουν το Κυπριακό αφορά στην ευημερία του τόπου μας. Η βάση της κριτικής τους είναι ο δήθεν συσχετισμός που υπάρχει μεταξύ επιτυχίας και ευτυχίας. Και όντως μερικοί από μας και ειδικά οι πρόσφυγες νιώθουν ένοχοι όταν τους κατηγορούν για την επιτυχία τους. Λες και χάνεις τα ηθικά σου δικαιώματα όταν καταφέρεις να ξεπεράσεις τη δυστυχία του πεπρωμένου σου. Πόσοι είναι οι κύπριοι που έχασαν κυριολεκτικά όλη τους την περιουσία με την βίαια εισβολή των τούρκων στο νησί μας και άρχισαν τη ζωή τους πάλι από την αρχή; Όλοι μας ξέρουμε ότι αποτελούν ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού. Πόσοι όμως αντιλαμβάνονται ότι το δυναμικό αυτών των ανθρώπων που δεν είχαν τίποτα άλλο να χάσουν είναι ένας από τους λόγους της ένταξής μας στην Ευρώπη. Δίχως το βιοτικό της επίπεδο η Κύπρος δεν θα μπορούσε να διεκδικήσει τίποτα. Κι αν η ένταξη μας αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τη λύση οφείλεται όντως στο δυναμικό στοιχείο της οικονομίας μας. Βλέπουμε λοιπόν ότι η ευημερία μας δεν είναι ένα στίγμα.

Η ουσία είναι ότι ένα οικονομικό στοιχείο αν χειριστεί στρατηγικά μπορεί να γίνει ακόμα κι ένα επιχείρημα ηθικής. Η ευημερία μας σ'ένα τόπο που βασανίζεται ακόμα από το κατοχικό σύστημα με όλες τις ουδέτερες επεκτάσεις του αποδεικνύει ότι ο λαός μας μπορεί να ξεπεράσει και τις πιο δύσκολες συνθήκες. Κι εφόσον τώρα αλλάξαμε το πλαίσιο του κυπριακού διότι δεν είμαστε πια μια Κύπρος στην Ευρώπη αλλά μια Ευρώπη που έχει την ιδιότητα της Κύπρου πρέπει να χειριστούμε ακόμα πιο δυναμικά τις ικανότητές μας για να προωθήσουμε τα δικαιώματά μας. Η ιστορία μας έμαθε ότι η οικονομία είναι μια στρατηγική έννοια. Τα ανθρώπινα δικαιώματα ανήκουν δυστυχώς σ'ένα ενεργητικό τομέα και όντως εξετάζονται παθητικά. Όμως η δικαιοσύνη δεν έρχεται από μόνη της, χρειάζεται πάλη. Τα καθεστώτα αλλάζουν μόνο με τις πιέσεις. Η στάση μας πρέπει να είναι δυναμική.

Οι προσφυγές προσφέρουν όχι μόνο ένα θετικό πλαίσιο για την Κύπρο αλλά και μια δυναμική πίεση εναντίον της Τουρκίας. Οι προσφυγές αποτελούν μια δίκαια διαδικασία, η οποία είναι ακόμα πιο δυναμική στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Διότι για να ενταχθεί η Τουρκία πρέπει να συμπληρώσει όλα τα ενταξιακά κριτήρια. Άρα η μαζικοποίηση των προσφυγών παίζει ένα σημαντικό ρόλο διότι τώρα δεν είναι απλώς μια αναμέτρηση μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας αλλά Ευρώπης και Τουρκίας. Για να επιτευχθεί αυτός ο κοινός στόχος πρέπει να υπάρχει ένας συντονισμός ο οποίος θα αρχίσει με την ενημέρωση της διαδικασίας. Κάθε πολίτης της Κύπρου πρέπει να ξέρει ότι η κυβέρνηση θα τον βοηθήσει σ'αυτή την διαδικασία, ότι υπάρχουν δικηγόροι που είναι έτοιμοι να χειριστούν την υπόθεση του μ'ένα ελάχιστο κόστος, ότι υπάρχουν ανεξάρτητες οργανώσεις και επιχειρήσεις που θα συμπληρώσουν τα αναγκαία έξοδα.

Το δίκαιο είναι μαζί μας αλλά δεν πρέπει να το περιμένουμε. Η αναμονή είναι ένας μικρός θάνατος. Τώρα δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε μόνο να κερδίσουμε τα δικαιώματα μας παλεύοντας μαζικά, χρησιμοποιώντας τα οικονομικά μας όπλα και αντιμετωπίζοντας δυναμικά το Κυπριακό. Μας έκλεψαν το παρελθόν μας όμως το μέλλον μας ανήκει.

 

[ Back ]