Εφημερίδα Χρόνος Καθημερινή Εφημερίδα της Κομοτηνής

Ο ΧΡΟΝΟΣ

43 χρόνια στη υπηρεσία των συμφερόντων του λαού μας
Ράδιο Χρόνος 87,5 FM
2 Σεπ 2008, Τρίτη Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Σελίδα » Ρεπορτάζ Αρχική ΣελίδαΠροσθήκη στα ΑγαπημέναΕπικοινωνίαΧάρτης του site


Ταυτότητα
Ιστορία
Ξενάγηση
Φωτογραφίες
Διαφήμιση

Στους 87,5 FM
24 Ώρες Μουσική
και Ενημέρωση
Νέα Συχνότητα
στην Ζωή Σας
radio.xronos.gr


Περιοδικό Ματιές
Κάθε μήνα
Προσφορά
στους χιλιάδες
αναγνώστες
του Χρόνου

Αναζήτηση στο Αρχείο
Τροποποίηση εγγραφήςΔιαφημιστείτε εδώ

Χρήσιμα Links
Χρήσιμοι σύνδεσμοι του Ελληνικού Internet

Komotini Blogs
Από το Σεπτέμβριο 1999
Σελίδες 5599510
6307
Hosts 1083517
1535
Επισκέπτες 983311
1831

13
Υπήρχε στενή σχέση Βενιζέλου-Καραθεοδωρή

02.09.2008
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Υπήρχε στενή σχέση Βενιζέλου-Καραθεοδωρή

Υπήρχε στενή σχέση του εθνάρχη Ελευθέριου Βενιζέλου με τον ιδιοφυή μαθηματικό Κων. Καραθεοδωρή και μάλιστα η εφημερίδα μας έχει την χαρά να φιλοξενεί μια ανέκδοτη επιστολή για πρώτη φορά που είναι χειρόγραφη και καλεί ο Βενιζέλος τον Καραθεοδωρή στην κατοικία του.

Υπήρχε στενή σχέση Βενιζέλου-Καραθεοδωρή

Με αφορμή και την απόκτηση από τον Δήμο Κομοτηνής των αυθεντικών επιστολών που κόμισε στην γενέτειρά του ο υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Ευριπίδης Στυλιανίδης, μιλήσαμε με τον Αθανάσιο Λιπορδέζη πρόεδρο του ιδρύματος Φίλων Καραθεοδωρή και διευθυντή του μουσείου, που είναι πανέτοιμο να λειτουργήσει μόλις τοποθετηθούν οι επεξηγηματικές πινακίδες.
Μια και μετά την δημοπρασία την οποία την είχαμε παρακολουθήσει εναγωνίως για την κατοχή των χειρόγραφων επιστολών και των υπόλοιπων στοιχείων του Κων. Καραθεοδωρή, παραδίδονται πλέον στον δήμο Κομοτηνής με κατάληξη στο μουσείο. Ήθελα να στα πλαίσια της καταγραφής συναισθημάτων να μιλήσουμε και για τις νέες εξελίξεις που υπάρχουν κ. Λιπορδέζη.
-Ναι, όντως είναι μία μεγάλη στιγμή γιατί σήμερα μοσχεύονται στο μουσείο Καραθεοδωρή ζωτικά όργανα. Δηλαδή πρόκειται περί αυθεντικών αυτόγραφων χειρογράφων μιας πολύ σημαντικής θεωρίας του Καραθεοδωρή που από συρτάρια Αμερικανού ιδιώτη φτάνουν στην Ελλάδα μας και μάλιστα στο μουσείο Καραθεοδωρή με την δυναμική παρέμβαση του υπουργείου Παιδείας, του υπουργού του συμπολίτη μας κ. Στυλιανίδη, γιατί αλλιώς θα μπορούσαμε να θρηνούσαμε την υπαγωγή τους σε χέρια γερμανικά κατά πάσα πιθανότητα, ιαπωνικά από ό,τι είχα πληροφορηθεί και παρότι μας κόστισε αρκετά στο ελληνικό κράτος αυτή η υπόθεση, αλλά μας έκανε περήφανους και εμάς ως Θρακιώτες και ως συμπολίτες και επίσης σας γνωρίζω ότι είχε και συνέχεια γιατί υπήρξε και επόμενη δημοπρασία χειρογράφων και αλληλογραφίας του Καραθεοδωρή την οποία σε δημοπρασία του ίδιοι οίκου πήρε ο δήμος Κομοτηνής.
Πλέον σε ποια φάση βρίσκεται το μουσείο;
-Το μουσείο είναι ολοκληρωμένο, είναι έτοιμο να δεχθεί επισκέπτες και ήδη δέχεται κάποιους επισκέπτες. Ήδη έχουμε μηνύματα από πάρα πολλά σχολεία. Χθες συγκεκριμένα μας τηλεφώνησαν από την ελληνογαλλική σχολή της Καλαμαριάς για να το επισκεφθούν. Είναι μόνο τώρα να μπουν οι επιγραφές που εξηγούν τι είναι το κάθε έγγραφο. Είμαστε πανέτοιμοι να προγραμματίσουμε τα εγκαίνια.
Και μάλιστα είστε σε επαφή και με το ίδρυμα Βενιζέλου όπου εκεί αποδεικνύεται όπως μας λέγατε προηγουμένως μία ιδιαίτερη σχέση του εθνάρχη με τον Κων. Καραθεοδωρή.
-Ναι, είχαμε μία επαφή χθες με το ίδρυμα Βενιζέλου, όπου δεν γνώριζαν αν υπάρχουν ντοκουμέντα της γνωριμίας και της σχέσεως του Βενιζέλου με τον Καραθεοδωρή, όπου τους πληροφόρησα ότι εμείς έχουμε στα χέρια μας την αλληλογραφία, τα γράμματα Βενιζέλου – Καραθεοδωρή. Και έτσι ξεκινά και με το ίδρυμα Βενιζέλου στα Χανιά μια συνεργασία για να δώσουμε έκταση και σε αυτή την πτυχή των δύο μεγάλων ανδρών, του πολιτικού Βενιζέλου και του μαθηματικού επιστήμονα Καραθεοδωρή.
Καταλυτικό όμως ρόλο σε όλη αυτή την εξέλιξη που είναι ιδιαίτερα θετική και μάλιστα κάποιοι την βλέπουν και με μισό μάτι, άλλες πόλεις, άλλοι οργανισμοί, δεχθήκαμε έτσι και ένα πόλεμο εντός των χαρακωμάτων κάποια στιγμή κ. Λιπορδέζη, το βιώσαμε όλοι, έπαιξε και παίζει ο στρατηγικός σύμβουλος και καθηγητής της Λυών και καθηγητής πλέον του ΔΠΘ επισκέπτης καθηγητής ο κ. Νίκος Λυγερός ο οποίος συνέθεσε καταλυτικά την προσωπικότητά του με τον χώρο της Θράκης αλλά και με αυτό το ίδρυμα αλλά και με φορείς και συλλόγους της περιοχής.
-Ο Νίκος Λυγερός είναι το δώρο του Θεού προς την Θράκη. Είναι ο άνθρωπός μας, είναι ο άνθρωπος που άναψε τον προβολέα στην υπόθεση Καραθεοδωρή. Εκεί που άρχισαν να με απελπίζουν οι πανεπιστημιακοί για το πολύ υψηλό επίπεδο γραφής του Καραθεοδωρή και των δυσανάγνωστων της γραφής του και ότι εγώ δεν θα μπορούσα να τον ακουμπήσω αυτό τον τομέα, έρχεται ο Νίκος Λυγερός και σε ευχαριστώ που μου δίνεις και την ευκαιρία και πάντα θα σε ευχαριστώ γιατί εσύ μου τον γνώρισες τον άνθρωπο αυτό, ρίχνει λοιπόν άπλετο φως στην υπόθεση. Ξαφνικά μας τα κάνει όλα απλά, τα καταλαβαίνουμε όλα, μπορούμε τώρα να διαβάζουμε και γραφή Καραθεοδωρή και να δούμε ότι όχι μόνο μας τα κάνει απλά, αλλά μας δείχνει και πόσο σημαντικά είναι. Δηλαδή μπορούμε να καταλάβουμε και την σπουδαιότητα των γραφομένων του Καραθεοδωρή. Η Θράκη χρωστά πάρα πολλά στο Νίκο Λυγερό, εγώ τον θεωρώ το παιδί της Θράκης και κάτι που αναφέρατε προηγουμένως είναι αληθές, ότι ο Νίκος Λυγερός δέχθηκε σημαντικές προτάσεις από άλλες πόλεις για να αναλάβει ιδρύματα που θα έφτιαχναν εκεί για Καραθεοδωρή και επ’ αμοιβή μάλιστα ουκ αμελητέα, αλλά ο Νίκος Λυγερός συνεχίζει να δουλεύει για την Θράκη ανιδιοτελώς. Ακόμα και το καλοκαίρι που όλοι ήμασταν διακοπές, ο ίδιος έκανε διακοπές στον χώρο όπου υπήρχαν τα αρχαία του Αλεξάνδρου Καραθεοδωρή και με την ομάδα του φωτογράφιζε, ψηφοποιούσε για το μουσείο Καραθεοδωρή 6.000 έντυπα του Αλ. Καραθεοδωρή σε χώρο με 40 βαθμούς Κελσίου χωρίς κλιματισμό πέρασε εκεί τις διακοπές του. Εμείς αυτό δεν μπορούμε να το αφήσουμε απαρατήρητο και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει ως Θρακιώτες φιλόξενοι άνθρωποι να μείνουμε αγνώμονες. Πάντα θα τον ευγνωμονούμε…»
Το Ίδρυμα Ελευθέριος Βενιζέλος ενδιαφέρθηκε να έρθει στην Θράκη και να έχει τους απαιτούμενος δεσμούς με τον ίδρυμα Κων. Καραθεοδωρή, όπως και πάρα πολλοί άλλοι φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, έτσι ώστε τουλάχιστον στα εγκαίνια του μουσείου που αναμένονται να είναι περίλαμπρα θα συνδυαστούν και με ένα μαθηματικό συμπόσιο στην μνήμη του Κων. Καραθεοδωρή κι άλλες εκπλήξεις.
Μελαχροινή Μαρτίδου


Εκτυπώστε το άρθρο Εκτυπώστε το άρθρο Προσθέστε στα Αγαπημένα Προσθέστε στα Αγαπημένα
Στείλτε τη σελίδα σε φίλους Στείλτε τη σελίδα σε φίλους Σχολιάστε το άρθρο Σχολιάστε το άρθρο

Αναζήτηση στο Αρχείο
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΠερισσότερα »
ΜΙΚΡΟ
ΚΟΜΟΤΗΝΑΙΪΚΑ
ΜικροΚομοτηναίϊκα!
Τα αγαπημένα σας
Μικρο-Κομοτηναίϊκα
από τον Δήμο Μπακιρτζάκη κ.α.


ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ


Διαφημιστείτε εδώ
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

Προηγούμενες Δημοσκοπήσεις

Απομνημόνευση κωδικού πρόσβασης;
  Ξεχάσατε το password σας;

Διαφήμιση
Web site ΜΟΝΟ με 5 ευρώ!

Εφημερίδα «Ο Χρόνος»
Νικ. Ζωίδου 22-24, 69100 Κομοτηνή
Τηλ: 25310 33255, 22791, 81973 -5
Fax: 25310 31302
Email: xronos@xronos.gr
Top
© Xronos.gr 1999 - 2006
Όροι χρήσης | Δήλωση απορρήτου | Διαφήμιση | Επικοινωνία
Αναδημοσίευση μέρους ή ολόκληρων των άρθρων
επιτρέπεται μόνο με παραπομπή στην πηγή
και με τη γραπτή άδεια της Εφημερίδας «Ο Χρόνος».
Top
Komotini On-Line ®
Komotini On-Line Ανάπτυξη: Komotini On-Line
Φιλοξενία: MyHost
Powered by Bitrix Site Manager
Πληροφορίες για το site