Τρίτη 24 Ιουνίου 2008 - 11:18:43 - Έτος: 18o - Αρ. φύλλου: 4957
 
• Επικοινωνία
• Η δική μας άποψη • Η αλληλογραφία μας • Ημεροδείκτης • Επώνυμα • Ξένες πλάτες • Ελεύθερο βήμα • Δραμινά • Φορολογική ενημέρωση • Ελληνική Διασπορά • Περιβάλλον • Χωριό που φαίνεται... • Επιμελητηριακά • ΗΧΩΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ • Πρόσωπα και γεγονότα • Πολιτισμός - Ιστορία • Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας-Θράκης • Οικονομία • ΠΑΙΔΕΙΑ
• Ελλάδα • Βαλκάνια • Κόσμος
• Ένα βιβλίο την ημέρα
• Α1 ΕΠΣ Δράμας • Α2 ΕΠΣ Δράμας • Β ΕΠΣ Δράμας • Γ ΕΠΣ Δράμας • Μπάλα είναι... • ΚΑΟ Δράμας • ΔΟΞΑ Δράμας • Πανδραμαϊκός • Γ.Σ. Προσοτσάνη • Αθλοπαιδειές

«Ο κλέψας του κλέψαντα τον κλέψανε κλεψάµενο, ω παλιοκλέψαντες και παλιοκλεφταραίαιαιοι...»

Ντίνος Ηλιόπουλος

από την ταινία «Φωνάζει ο Κλέφτης»

Η ιστοσελίδα της "Ηχώ" ανανεώνεται καθημερινά στις 11 το πρωί ώρα Ελλάδας. Μη χάσετε στο φύλλο τηςΤρίτης 24 Ιουνίου, το αφιέρωμα στην ποδοσφαιρική ομάδα του Αστέρα Κουδουνίων. Κάθε ημέρα, για όλες τις υπόλοιπες ομάδες, θα υπάρχει αποτίμηση της σεζόν που πέρασε, αρχίζοντας απο την Α1 κατηγορία και συνεχίζοντας με βάση τη βαθμολογική θέση που κατέλαβαν οι σύλλογοι στα πρωταθλήματα τους.

e-ηχώ

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Πιστεύετε ότι η διαγραφή Σημίτη από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ήταν σωστή; Σύνολο ψήφων: 16

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ 2008

ΓΕΝΕΣΙΟΝ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΚΑΙ ΒΑΠΤΙΣΤΟΥ

TV SPOT

Συνέντευξη του κ. Νίκου Λυγερού στην Άννα Κιόρογλου
24/6/2008 - Προβλήθηκε: 2 φορές  Εκτύπωση 

Γράφει η Άννα Κιόρογλου

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη µε τον επιστηµονικό σύµβουλο του Μουσείου Καραθεοδωρή, Νίκο Λυγερό, εξασφάλισε η συνεργάτιδα µας Άννα Κιόρογλου. Ο κ. Νίκος Λυγερός παρευρέθηκε στις 18 Ιουνίου σε δηµοπρασία στην Αθήνα για µία αποστολή εθνικής σηµασίας.

Άννα Κιόρογλου: Κύριε Λυγερέ, χαιρόµαστε πολύ που είστε ξανά κοντά µας για να συζητήσουµε, αυτή τη φορά, για το νέο επίτευγµα του Μουσείου Καραθεοδωρή. Την απόκτηση, δηλαδή, δύο νέων επιστολών του µεγάλου Έλληνα µαθηµατικού Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή και το βιβλίο της βιογραφίας του διπλωµάτη της Οθωµανικής Αυτοκρατορίας Στέφανου Καραθεοδωρή. Προτού περάσουµε στις ερωτήσεις, θα ήθελα να ενηµερώσουµε τους αναγνώστες µας ότι η εφηµερίδα µας γνώριζε, όπως εσείς ξέρετε, για τη διεξαγωγή της δηµοπρασίας και την ύπαρξη αυτών των αντικειµένων αρκετές εβδοµάδες πριν. Ωστόσο, θεωρήσαµε σωστό να µη δώσουµε έκταση στο θέµα για να µη δυσκολέψουµε την αποστολή του Μουσείου Καραθεοδωρή και για να µην υπάρξει κίνδυνος οι επιστολές να φύγουν στο εξωτερικό. Θα θέλαµε λοιπόν να ακούσουµε από εσάς, τον επιστηµονικό σύµβουλο του Μουσείου Καραθεοδωρή, που βρισκόσασταν µέσα στο χώρο της δηµοπρασίας, τι ακριβώς συνέβη εκεί στις 18 Ιουνίου.

Νίκος Λυγερός: Θα ήθελα πρώτα από όλα να ευχαριστήσω την εφηµερίδα σας για τη διακριτικότητά της όσον αφορά αυτή τη σηµαντική υπόθεση για τον ελληνισµό. Στη δηµοπρασία παρευρέθηκα ως εκπρόσωπος του Μουσείου Καραθεοδωρή, σε συντονισµό µε το Δήµο Κοµοτηνής και το Υπουργείο Παιδείας. Είχαµε ως αποστολή την αγορά των δύο επιστολών στις οποίες αναφερθήκατε. Οι πληροφορίες µας ήταν ότι θα είχαµε σκληρούς ανταγωνιστές όσον αφορά τις επιστολές και κατά συνέπεια επιλέξαµε µία νέα στρατηγική πιο έντεχνη για να µην αναγνωριστεί άµεσα η παρουσία µας στο χώρο της δηµοπρασίας. Χρησιµοποιήσαµε µια συνεργάτιδά µας η οποία παρουσιάστηκε ως νέος αγοραστής και κατά συνέπεια µη σοβαρός για το πλαίσιο µιας δηµοπρασίας. Με αυτόν τον τρόπο, φάνηκε ότι δεν ενδιαφερόταν κάποιος ειδικός για τις επιστολές του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, εφόσον ο ίδιος που ήµουν ήδη γραµµένος στα αρχεία της δηµοπρασίας δεν έκανα καµία προσωπική παρέµβαση. Άρα, θα έλεγα ότι κατά κάποιον παράδοξο τρόπο βρεθήκαµε στη δηµοπρασία για να µην κάνουµε τίποτα, έτσι ώστε να µην ανεβούν µε τεχνητή και κερδοσκοπική µεθόδευση οι τιµές. Το αποτέλεσµα, νοµίζω, όπως µπορείτε να το κρίνετε από µόνοι σας, επιβράβευσε αυτή τη συλλογική προσπάθεια.

Α: Πόσο σηµαντικές είναι αυτές οι επιστολές που µε έντεχνο τρόπο καταφέρατε να αγοράσετε;

Λ: Οι επιστολές είναι σηµαντικές διότι πρώτα απ’ όλα είναι αυτόγραφες χειρόγραφες του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή και δεύτερο είναι γραµµένες στα ελληνικά. Άρα θεωρήσαµε και στο Υπουργείο Παιδείας και στο Δήµο Κοµοτηνής αλλά και στο Μουσείο Καραθεοδωρή ότι οι επιστολές έπρεπε να βρίσκονται στην Ελλάδα, διότι ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή είναι εθνικός θησαυρός για την πατρίδα µας. Δεν µπορούσαµε, λοιπόν, να επιτρέψουµε στον εαυτό µας να αφήσουµε αυτές τις επιστολές να φύγουν µε άµεσο ή έµµεσο τρόπο στο εξωτερικό. Αυτό ήταν το πρώτο µας πλαίσιο. Το δεύτερο ήταν ότι αφορά µία αλληλογραφία µαθηµατικού περιεχοµένου όπως το αποδεικνύουν οι ίδιες οι επιστολές. Διαβάζουµε µε πόση ακρίβεια και αποτελεσµατικότητα απαντά ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή στο αίτηµα του Έλληνα φοιτητή Ιπποκράτη Κ. Πορφυρίου όσον αφορά τις σπουδές στη Γερµανία και ειδικά στο Μόναχο, αλλά και τα βιβλία του µεγάλου Έλληνα µαθηµατικού. Πιο συγκεκριµένα, στις απαντήσεις του βρίσκουµε αναφορές στις Πραγµατικές Συναρτήσεις και στο Λογισµό Μεταβολών, δύο από τα πιο σηµαντικά επιτεύγµατα του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή στο χώρο της µαθηµατικής ανάλυσης. Για όλους αυτούς τους λόγους, θεωρήσαµε ότι ήταν απαραίτητη η απόκτησή τους για το Μουσείο.

Α: Το ευρύ κοινό µόνο τα τελευταία χρόνια έρχεται σε επαφή µε το όνοµα Καραθεοδωρή και από το σύνολο αυτό, οι περισσότεροι γνωρίζουν µόνο τον Κωνσταντίνο. Θέλετε να µας µιλήσετε για το ποιος ήταν ο Στέφανος Καραθεοδωρής και ποια η σχέση του µε τον Κωνσταντίνο;

Λ: Στο όνοµα Καραθεοδωρή απαντά ένα ολόκληρο γένος -γνωστικό αντικείµενο του διευθυντή του Μουσείου- στο οποίο είναι αφιερωµένο το Μουσείο Καραθεοδωρή που ασχολείται µε τρία πρόσωπα: τον Κωνσταντίνο, τον Αλέξανδρο, ο οποίος ήταν ο θείος του Κωνσταντίνου και το Στέφανο Καραθεοδωρή, ο οποίος ήταν ο πατέρας του Αλέξανδρου και µ’ αυτόν αρχίζει ουσιαστικά το γένος Καραθεοδωρή. Είναι ένας σηµαντικός Έλληνας διπλωµάτης της Οθωµανικής Αυτοκρατορίας, ο οποίος ήταν και γλωσσολόγος. Ο Αλέξανδρος ως διπλωµάτης θα ακολουθήσει τα βήµατα του πατέρα του. Θα ασχοληθεί όµως και ο ίδιος µε επιστηµονικά ενδιαφέροντα, µε την ιστορία των επιστηµών και ειδικά των µαθηµατικών. Αυτόν το δρόµο θα ακολουθήσει εκ των υστέρων ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή αλλά σε ένα επίπεδο παγκόσµιας εµβέλειας. Αξίζει να σηµειωθεί ότι ο Κωνσταντίνος µιλούσε έξι γλώσσες ενώ ο Αλέξανδρος και ο Στέφανος δεκαεφτά. Έχουµε, λοιπόν, ένα γενικό πεδίο δράσης όσον αφορά στη σκέψη και γι’ αυτόν το λόγο το Μουσείο Καραθεοδωρή είναι στηµένο πάνω σε αυτούς τους τρεις άξονες. Κατά συνέπεια, η αγορά του βιβλίου αυτού της βιογραφίας του Στέφανου Καραθεοδωρή είναι πολύ σηµαντική για µας, µε την έννοια ότι είναι η πρώτη φορά που έρχεται στην αίθουσα αφιερωµένη στο Στέφανο ένα αντικείµενο εκείνης της εποχής (1868).

Α: Γνωρίζουµε από προηγούµενη επαφή µαζί σας ότι το Μουσείο Καραθεοδωρή έχει αγοράσει άλλες 38 πρωτότυπες επιστολές της αλληλογραφίας Rosenthal-Καραθεοδωρή και 11 γνήσια αντίγραφα της αλληλογραφίας Einstein-Καραθεοδωρή. Μετά την απόκτηση των σηµαντικών αυτών χειρογράφων, είναι πολλοί από τους αναγνώστες της εφηµερίδας µας που έχουν εκφράσει την επιθυµία να επισκεφτούν το Μουσείο Καραθεοδωρή. Πότε πιστεύετε ότι θα είναι επισκέψιµο για το ευρύ κοινό;

Λ: Βρισκόµαστε στην τελική φάση. Τώρα, αυτές τις µέρες τελειώνουµε οριστικά τη µουσειολογία του Μουσείου Καραθεοδωρή. Κατά συνέπεια, ευελπιστούµε ότι σε µερικές εβδοµάδες το Μουσείο Καραθεοδωρή θα ανοίξει τις πόρτες του στο ευρύ κοινό, πράγµα το οποίο θα ενισχύσει και τις προσπάθειες του ερευνητικού κέντρου µας. Θεωρούµε ότι αυτή η αλλαγή φάσης θα πείσει όχι µόνο τους απογόνους της οικογένειας Καραθεοδωρή αλλά και τους ιδιοκτήτες αντικειµένων των Καραθεοδωρή να προσφέρουν τη συµβολή τους σε αυτόν το χώρο που δηµιουργήθηκε αποκλειστικά για την ανάδειξη του διαχρονικού ρόλου των Καραθεοδωρή για την εξέλιξη των επιστηµών αλλά και της πατρίδας µας σε πολύ δύσκολες περιόδους της ιστορίας µας. Η σηµαντικότητα του Μουσείου Καραθεοδωρή είναι ικανή να αποτελέσει όχι µόνο για τη Θράκη αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα έναν πόλο έλξης σε διεθνές επίπεδο, διότι είναι ο µοναδικός χώρος στον κόσµο όπου οι ερευνητές αλλά και το ευρύ κοινό έχουν τη δυνατότητα να βρουν και να µελετήσουν σφαιρικά το πρωτότυπο έργο των Καραθεοδωρή.

Α: Οπότε ανανεώνουµε το ραντεβού µας στην Κοµοτηνή την ηµέρα που το Μουσείο Καραθεοδωρή θα λειτουργήσει ως χώρος ζωντανής µνήµης. Σας ευχαριστούµε πολύ και σας ευχόµαστε καλή συνέχεια.

ΕπιστροφήΕπάνω   Εκτύπωση 

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

OnLine visitors: 36
Unique visitors: 16528
Total page hits: 479247

NEWSLETTER

Όνομα:
E-mail:

ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ

ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΟΥΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ ΩΡΕΣ: 20:00-08:00

ΤΡΙΤΗ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2008

ΔΙΓΚΑΣ-Σµύρνης 34, τηλ.2521032256

ΤΕΤΑΡΤΗ 25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2008

ΦΕΤΦΑΤΖΙΔΗΣ-Εθν.Αµύνης 25, τηλ.2521036520

ΠΕΜΠΤΗ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2008

ΦΑΝΤΗΣ-Γ.Παπανδρέου 40, τηλ.2521022296

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΥΝ ΔΕΥΤΕΡΑ-ΤΕΤΑΡΤΗ ΩΡΕΣ:

08:00-14:00 & 17:30-21:00

ΤΕΤΑΡΤΗ 25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2008

ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ-19ης Μαΐου 71, τηλ.2521032233

ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΜΕ Τ.Α.Ξ.Υ.

ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ-Ιπποκράτους 53, έναντι Νοσοκοµείου, τηλ. 2521021144

Διεύθυνση: Άρεως 22, 66100, Δράμα | E-mail Επικοινωνίας | Τηλ: 2521033061-2521055803/4 | Φαξ: 2521055802
 

Ανάπτυξη & Δημιουργία ιστοσελίδων