Πέμπτη, 29 Mαϊου 2008 Eπικοινωνία | Site map | Eγγεγραμμένοι χρήστες | English Edition | Company profile | Σύνθετη Αναζήτηση  
<A TARGET="_blank" HREF="http://ad.gr.doubleclick.net/click%3Bh=v8/36cf/3/0/%2a/i%3B202931377%3B0-0%3B0%3B27013727%3B3454-728/90%3B26567909/26585766/1%3B%3B%7Efdr%3D202937736%3B0-0%3B0%3B11230397%3B3454-728/90%3B26571238/26589095/1%3B%3B%7Esscs%3D%3fhttp://217.19.73.233/priv/gold.jpg"><IMG SRC="http://m1.2mdn.net/1846410/efimerida728x90.gif" BORDER=0></A>
  Αναζήτηση
Home page
ΑΓΟΡΕΣ
ΑΓΓΕΛΙΕΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Πολιτική
Οικονομία
Ελλάδα
Κόσμος
Πολιτισμός
Αθλητισμός
Απόψεις
Αφιερώματα
Αρχείο Εκδόσεων
ΕΝΘΕΤΑ
Real Estate
Αυτοκίνητο
Οίκο
Οινοχόος
Επτά Ημέρες
GOOD LIFE
Ταξίδια
Σινεμά
Θέατρο
Μουσική
Γεύσεις
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Χαρτοφυλάκια
Newsletter
  RSS
  Χρήσιμα
ΕΛΛΑΔΑ: Τελευταία Νέα kathimerini.gr
Hμερομηνία :  27-05-08             Eκτύπωση |   e-mail
Νέα προσέγγιση του έργου του Leonardo da Vinci
Διάλεξη με θέμα «Leonardo da Vinci - Η Αναγέννηση της Νοημοσύνης» πραγματοποιείται απόψε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης όπου ο Νίκος Λυγερός παρουσιάζει μία νέα, ολιστική προσέγγιση του έργου του Leonardo da Vinci, που αναθεωρεί γνώσεις που αποτελούσαν δεδομένα για εξειδικευμένους κλάδους


Η ιδιοφυΐα του Leonardo da Vinci αναδεικνύεται μέσα από την ολιστική προσέγγιση που έχει κάνει ο Νίκος Λυγερός στο έργο του. Η συμβατική μελέτη του da Vinci, επιμερισμένη σε τομείς δεν επέτρεπε την ανακάλυψη θεμελιακών νοητικών σχημάτων της σκέψης του. Ενώ αυτή είναι ριζικά βασισμένη πάνω στην έννοια της διακλαδικότητας. Ο πυρήνας της προσέγγισης του Νίκου Λυγερού είναι τα χειρόγραφα του da Vinci. Μόνο εκεί βρίσκεται όλη η καταγραμμένη κατασκευή δομών της δημιουργικότητάς του. Σε αυτό το πλαίσιο δε διαχώρισε τις ανακαλύψεις, τις εφευρέσεις, τις μελέτες και τις αντιγραφές.

Η σκέψη του da Vinci δεν είχε ως κύριο σκοπό την πρωτοτυπία όπως το θεωρούσαμε παλαιότερα. Τον ενδιαφέρει μόνο και μόνο η αλήθεια της φύσης, την οποία θεωρεί ως μοναδικό δάσκαλο. Αυτή η ολιστική προσέγγιση υπερπηδά την παγίδα της εξειδίκευσης και του εγκυκλοπαιδικού τεχνάσματος.

Το κυριότερο της πρόβλημα στην εφαρμογή είναι η αναγκαιότητα μεγάλης μνήμης από την πλευρά του ερευνητή που δε μπορεί πια να μελετήσει γραμμικά το έργο του Leonardo da Vinci.

Η δεύτερη δυσκολία και η πιο σημαντική αφορά κατ' εξοχήν τη νοημοσύνη του ερευνητή εφόσον δεν επαρκεί μια βάση δεδομένων ούτε η προσέγγιση expert system. Το τεχνικό υπόβαθρο της ολιστικής προσέγγισης του Νίκου Λυγερού είναι η θεωρία του Rodney Brooks στη ρομποτική και η θεωρία του John Nash στο διαπραγματευτικό πλαίσιο. Κατά συνέπεια, τα στοιχεία των χειρογράφων του Leonardo da Vinci δεν μελετούνται αναλυτικά αλλά συνθετικά, ούτε συγχρονικά αλλά διαχρονικά για να ενσωματωθεί η εξέλιξη της σκέψης του.

Έτσι, κάθε λεπτομέρεια των χειρογράφων ερμηνεύεται ως ένα γεγονός στην κυβερνητική νοόσφαιρα του Leonardo da Vinci, το οποίο δεν έχει νόημα από μόνο του αλλά μόνο σε συνδυασμό με τα άλλα. Με αυτόν τον τρόπο, άρχισε η αποκωδικοποίηση των νοητικών δομών του Leonardo da Vinci δίχως το διαχωρισμό των τομέων. Αλλιώς δε θα ήταν δυνατόν να αναδειχθεί ένα νοητικό σχήμα του Leonardo da Vinci που βρίσκουμε στην ανατομία, στη ζωγραφική, στα μαθηματικά και στη μηχανική του.

Επιπλέον, οι μελέτες του Leonardo da Vinci δεν παρουσιάζονται πλέον με τον αυθαίρετο χαρακτήρα του παρελθόντος. Η ολιστική προσέγγιση του Νίκου Λυγερού ερευνά τις συντονισμένες κινήσεις των νοητικών σχημάτων του. Ο συνδυασμός των κινήσεων δείχνει επιπλέον ότι δεν υπήρχε πάντα συντονισμός, διότι ο Leonardo da Vinci δεν έβρισκε απαραίτητα την οριστική λύση του προβλήματος που τον απασχολούσε αρχικά αλλά μεταπηδούσε σε άλλο γνωστικό πεδίο δράσης που ήταν βέβαια συναφές με το αρχικό αλλά διαφορετικό στην κατάληξή του.

Στη διάλεξή του ο Νίκος Λυγερός θα αναλύσει, όσο πιο κατανοητά είναι δυνατόν, τις επινοήσεις του δασκάλου της Αναγέννησης και αυτό σε διάφορους εξειδικευμένους τομείς. Με αυτόν τον τρόπο, θα αποδείξει ότι η αποτελεσματικότητα της προσέγγισής του προέρχεται από την ανθεκτικότητά της έναντι των επιθέσεων της εξειδίκευσης.

Σχετικά με τον Νίκο Λυγερό

Ο Νίκος Λυγερός είναι ο Έλληνας που κατέχει τον υψηλότερο δείκτη ευφυΐας (IQ) στην κλίμακα Stanford-Binet, με 189 βαθμούς. Γεννήθηκε το 1968 στο Βόλο, σύντομα όμως η οικογένειά του μεταφέρθηκε στη Γαλλία. Ως ερευνητής κατέχει διάφορα παγκόσμια ρεκόρ στους τομείς της άλγεβρας, της θεωρίας αριθμών και της συνδυαστικής. Είναι επισκέπτης καθηγητής στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στη Σχολή Εθνικής Άμυνας, στην Αστυνομική Ακαδημία, στη Σχολή Πολεμικής Αεροπορίας, στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας και στη Σχολή Στρατολογικού, στρατηγικός σύμβουλος, καθηγητής προικισμένων παιδιών, expert διερμηνέας και μεταφραστής στα γαλλικά δικαστήρια, συγγραφέας, σκηνοθέτης, ποιητής, επιστημονικός σύμβουλος του Υπουργείου Παιδείας και του Συνδέσμου φίλων Καραθεοδωρή που έχει στόχο την ανάδειξη της επιστημονικής μορφής του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, του μεγαλύτερου μαθηματικού της σύγχρονης Ελλάδας.

Έχει ιδρύσει την οργάνωση «The Pi Society» στην οποία για να εγγραφεί κάποιος πρέπει να έχει IQ 176 και πάνω, βαθμούς νοημοσύνης που σύμφωνα με στατιστικές αντιστοιχεί σ' έναν άνθρωπο στο εκατομμύριο. Δημοσίευσε περισσότερα από 3.800 άρθρα πάνω σε θέματα φιλοσοφίας, νοημοσύνης, εκπαίδευσης, μαθηματικών, φυσικής, μυθολογίας, θρησκείας, ιστορίας, αρχαιολογίας, κινηματογράφου, ζωγραφικής, μουσικής, πολιτικής, κοινωνιολογίας, στρατηγικής, management, οικονομίας.

www.kathimerini.gr

   Τελευταία Νέα άλλων κατηγοριών
   Πολιτική
- Eλληνική αποχώρηση σε διεθνή σύνοδο για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων
- Παπούλιας: «Ολοι μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα για το μέλλον της Μακεδονίας»
   Οικονομία
- Χαλαρώνει τους περιορισμούς στην παροχή δανείων η Τράπεζα Κύπρου
- Η ΑΒ Βασιλόπουλος ανακαλεί παρτίδες ηλιελαίου
   Επιχειρήσεις
- Αύξηση του κύκλου εργασιών για την Ιντραλότ το α' τρίμηνο του 2008
- Δικαστική έρευνα για πρώην διευθυντή της Airbus
   Διεθνής Οικονομία
- Σε ιστορικά χαμηλά οι τιμές ακινήτων στη Βρετανία
- Με άνοδο άνοιξαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
   Κόσμος
- Βοσνία: Ένοπλος άνοιξε πυρ σε λεωφορείο
- Αποχώρηση μίας ακόμα ταξιαρχίας των ΗΠΑ από το Ιράκ
   Πολιτισμός
- Ελληνική συμμετοχή στη «Μεγάλη νύχτα των εκκλησιών»
- Στις 18 Ιουλίου το 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας
   Αθλητισμός
- «Αετός» ο Τζιμπούρ;
- Συμφώνησε με τον Σάχα η ΑΕΚ

Οικονομικές ειδήσεις | Γενικές ειδήσεις
Τελευταία ενημέρωση
Επεισόδια στην Κέρκυρα εξαιτίας του ΧΥΤΑ  (10:43)
Απεργιακές κινητοποιήσεις  (10:15)
Νέες διοικήσεις για τα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και Δυτικής Μακεδονίας  (23:38)
Αιματηρή συμπλοκή με νεκρό στα Πετράλωνα  (23:08)
Επεισόδιο στο Αριστοτέλειο - Ο πρύτανης στο νοσοκομείο (Ανανέωση)  (22:09)
Υπεγράφη η υπουργική απόφαση για τις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών  (20:31)
Αύριο η απόφαση από τον Άρειο Πάγο για τη ΔΕΚΑ  (20:22)
περισσότερα
Photonews
Εφημερίδες
Video
Αφιερώματα
Υπουργείο Περιβάλλοντος
 
Αναγκαίο ένα υπουργείο Περιβάλλοντος, αλλά όχι η πανάκεια, υποστηρίζει ο γενικός διευθυντής της Greenpeace, Νίκος Χαραλαμπίδης.
 
Στροφή των πολιτών προς τα μέσα μαζικής μεταφοράς
 
Εκατομμύρια οδηγοί αυτοκινήτων μετακινούνται, πλέον, με μετρό λόγω της αύξησης της τιμής της βενζίνης.
Most Popular
Links
Νομοσχέδιο για τη χρήση των βιοκαυσίμων ενέκρινε η βουλή του Καναδά
Κέρδη για τις ευρωαγορές - Θετικό «γύρισμα» για την Wall (Ανανέωση)
Συμφωνία για την απαγόρευση των βομβών διασποράς
Χιλή: Συλλήψεις φοιτητών και μαθητών σε διαδηλώσεις κατά της μεταρρύθμισης στην Παιδεία
Εντοπισμός δέκα σορών στο Μεξικό ενώ ο πόλεμος συμμοριών καλά κρατεί
Νέες βίαιες συγκρούσεις στη Σρι Λάνκα με τουλάχιστον 19 θύματα
Φιλιππίνες: Ένας νεκρός από έκρηξη βόμβας σε αεροπορική βάση
Αφγανιστάν: Τρεις άμαχοι νεκροί από επίθεση με στόχο αυτοκινητοπομπή
Μπαράκ Ομπάμα: Η πραγματική προεκλογική εκστρατεία αρχίζει την επόμενη εβδομάδα
Απεργιακές κινητοποιήσεις
Most Popular
Links
Πορτοφόλι: Μην ψωνίζετε όταν είστε θλιμμένοι
Στροφή στα μέσα μαζικής μεταφοράς
Euro 2008: Πρωταθλήτρια στον πολιτισμό η Αυστρία
Συνέντευξη: Ν. Χαραλαμπίδης (Γενικός Διευθυντής Greenpeace): Υπουργείο Περιβάλλοντος υπό προϋποθέσεις
Διαμάχη Google και Facebook για τα κοινωνικά δίκτυα
Euro 2008. Ξεκίνησαν ήδη οι αγώνες στις κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών
Ακατάλληλα για το νέο είδος πολέμου τα πυρομαχικά του ΝΑΤΟ
Κρ. Χίτσενς: Προσβολή στους Έλληνες και στην τέχνη ο ακρωτηριασμός των γλυπτών του Παρθενώνα
περισσότερα
Όροι χρήσης | Προστασία προσωπικών δεδομένων
© 2008 H KAΘHMEPINH All rights reserved.