xronos.gr // News

Δευτέρα, 17.5.2004
Ο ευφυέστρος Έλληνας στον κόσμο βρίσκεται για δύο μέρες στην Κομοτηνή

Με δεδομένο ότι ο Αϊνστάϊν είχε δείκτη εφυίας 164, το 189 του Νίκου Λυγερού φαντάζει εξωπραγματικό. Συνεντεύξεις του πολυσέλιδες σε όλο τον ελληνικό και διεθνή Τύπο προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν, την καθημερινή ζωή του απίθανου αυτού Έλληνα. Επισκέφθηκε τον «Χρόνο» που τον ξενάγησε στην πόλη και παραχώρησε συνέντευξη με τα όνειρά του, τα θέλω, την λειτουργία του ιδρύματος αλτρουισμός στην Κύπρο κι ένα πλήθος προτάσεις που θα έχουν την δυνατότητα να ακούσουν ζωντανά αύριο στις 12 μ.μ. οι ακροατές του ράδιο «Χρόνος» 87,5FM.

Ο ευφυέστρος Έλληνας στον κόσμο βρίσκεται για δύο μέρες στην ΚομοτηνήEίναι μόλις 36 χρονών διδάσκει μαθηματικά στην Λυών όπου είναι τακτικός καθηγητής στο γαλλικό πανεπιστήμιο, γράφει, βιβλία ποίηση, είναι σκηνοθέτης, μουσικός και κατέχει το ρεκόρ εφυίας δείκτη νοημοσύνης 189 όταν ο Αϊνστάϊν είχε 164, είναι στρατηγικός σύμβουλος, έχει κάνει πάνω από 800 δημοσιεύσεις, ειδήμων στο Κυπριακό και έχει ασχοληθεί με δεκάδες άλλα αντικείμενα σε ηλικία που άλλοι μόλις έχουν ξεκινήσει την καριέρα τους.

Όταν ήταν μικρός ένιωθε ήδη ενήλικος, σχεδόν γέρος. Σε ηλικία μόλις 2 χρονών ο Νίκος Λυγερός έπαιζε σκάκι, έκανε παρέα με μεγαλύτερους και οργάνωνε τα παιχνίδια των συνομηλίκων του. Στο σχολείο δεν ένιωσε ποτέ μαθητής. Δεν ήθελε να μαθαίνει, μόνο να καταλαβαίνει. Το IQ του Νίκου Λυγερού ανέρχεται στο 189.

Λένε ότι όταν ο δείκτης νοημοσύνης σπάει το φράγμα των 150 βαθμών, ο ανθρώπινος νους δεν σκέφτεται νορμάλ και δεν ξεχωρίζει τόσο πολύ τις διαφορές μεταξύ των μικρών καθημερινών πραγμάτων. Καταπιάνεται με ανώτερες έννοιες. «Όταν κάποιος φίλος με ρωτήσει τί δουλειά κάνω, δεν απαντώ αμέσως μαθηματικός, δηλώνω οπαδός της πολυγνωσίας. Με ενδιαφέρει να σκέφτομαι σε διάφορα επίπεδα. Δεν πρόκειται, όμως, για ξεχωριστούς τομείς γνώσεων, είναι η ίδια η γνώση».

Ο Νίκος Λυγερός έφυγε από την Ελλάδα, με τους γονείς του, το 1980, σε ηλικία δώδεκα χρονών, για την Γαλλία. Εκεί πήρε πτυχίο ελληνικών, έκανε μεταπτυχιακά θεωρητικής γλωσσολογίας, πήρε το πρώτο του διδακτορικό στα μαθηματικά, το δεύτερο στην ελληνική λογοτεχνία, ξεκίνησε το τρίτο διδακτορικό του στον τομέα των γνωσιολογικών επιστημών, ενώ παράλληλα εξασκεί το επάγγελμα του διερμηνέα-μεταφραστή, είναι ερευνητής και διδάσκει μαθηματικά στο Ινστιτούτο Girard Desargues στο πανεπιστήμιο την Λυόν. Αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Ανάμεσα στα χόμπι του περιλαμβάνονται η ποίηση – έχει ήδη εκδώσει δύο συλλογές, την «Πηγή Ρωμιοσύνης» και τη «Νοσταλγία του Φωτός», ενώ αυτές τις μέρες ετοιμάζει την τρίτη – η θεατρική σκηνοθεσία – σε έργα όπως «Οι Δίκαιοι» του Καμί, αλλά και αρχαίων τραγικών - η τεχνητή νοημοσύνη, η αστρονομία. «Είναι διαφορετικά. Ένας κανονικός άνθρωπος έχει μία δουλειά και έχει και χόμπι. Εμένα, τα χόμπι μου είναι πάντα πάθη και πόθοι».

Η οριακή νοημοσύνη είναι ίσως ο μεγαλύτερος πόθος το Νίκου Λυγερού. Γι’ αυτό άλλωστε, είναι μέλος των οργανώσεων υψηλής νοημοσύνης, Mensa, Sigma, Tops, Cerebrals, Oaths, Glia, Luminary, Prometheus, Mega Foundation και έχει συγγράψει δύο από τα πλέον γνωστά τέστ ευφυίας, το Eureka και το G-Test. Επίσης, έχει ιδρύσει και την δική του οργάνωση, την Pi, στην οποία για να εγγραφεί κάποιος πρέπει να έχει IQ από 176 και πάνω, «βαθμός νοημοσύνης ο οποίος σύμφωνα με στατιστικές αντιστοιχεί σ’ έναν άνθρωπο στο εκατομμύριο», λέει ο Νίκος.

Και συνεχίζει, «αν το IQ σας είναι 176, για να βρείτε άλλον ένας σαν εσάς πρέπει να συναντήσετε ένα εκατομμύριο ανθρώπους. Σε μια ζωή, λοιπόν, εσείς πόσους νομίζετε ότι θα γνωρίσετε»;

Το μαθηματικό σύμβολο «π» έχει ιδιαίτερη σημασία για το Νίκο Λυγερό. Είναι ένα σύμβολο τελειότητας και ό,τι καλύτερο μπορεί ν’ αποκτήσει η ανθρωπότητα, υποστηρίζει. Όταν κάποιος πετάει μια πέτρα στην θάλασσα, αμέσως δημιουργείται ένας κύκλος, ο οποίος μπορεί να είναι απλώς ένα κυματάκι. Αλλά η ευφυία του ανθρώπου συνέλαβε ότι σ’ αυτό τον κύκλο εμπεριέχεται ένας αριθμός που είναι πολύ σπουδαιότερος από το κυματάκι, ενώ υπάρχει και η εικασία ότι αποτελεί κάτι γενικό για το σύμπαν. Επίσης, είτε γράφεις το «π» στα λατινικά (Ρ), είτε στα ελληνικά (Π), τα γράμματα παραπέμπουν στην προμηθεϊκή ιδιοφυία.

Όλοι γνωρίζουν ότι ο Προμηθέας έκανε μια κομπίνα κι "έκλεψε" την φωτιά από τους Θεούς. Αυτό, όμως, που οι περισσότεροι ξεχνούν είναι ότι έκανε την φωτιά δώρα στην ανθρωπότητα, άσχετα με το γεγονός ότι η ζωή του θα τελείωνε πάνω σε έναν βράχο». Στον τομέα των μαθηματικών, ο Νίκος Λυγερός έχει διαπρέψει σε παγκόσμιο επίπεδο.

Είναι κάτοχος του ρεκόρ των 10 διαδοχικών πρώτων αριθμών σε αριθμητική πρόοδο, ενώ έχει ανακαλύψει και τον μεγαλύτερο παράγοντα μέσω της μεθόδου των ελλειπτικών καμπυλών με 54 ψηφία. «Αν έχουμε μόνο τους πρώτους αριθμούς, μπορούμε να δημιουργήσουμε όλους τους ακέραιους, τους πραγματικούς, τους μιγαδικούς αριθμούς. Ο Dedekind (σ.σ. εξέχων μαθηματικός του 19ου αιώνα) έλεγε ότι τους ακέραιους αριθμούς μας τους έδωσε ο Θεός, όλα τα άλλα τα κάναμε εμείς. Εγώ λέω ότι τελικά οι πρώτοι αριθμοί μας έφταναν!» Status

Ο Νίκος Λυγερός δεν μπορεί να φανταστεί έναν κόσμο δίχως αριθμούς. Πιστεύει ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο τί βλέπει κανείς και στο τί καταλαβαίνει: «Και πιστεύω ότι όταν κάποιος προσπαθεί να καταλάβει τον κόσμο, βλέπει αριθμούς».

Αυτό τον μοναδικό κι εκπληκτικά ξεχωριστό άνθρωπο φιλοξενεί το ράδιο Χρόνος 87,5FM αύριο ενώ θα επιδιώξει να έχει συναντήσεις με τοπικές αρχές και συλλόγους προσπαθώντας την σοφία και την γνώση του να την διοχετεύσει ευεργητικά στο έργο τους. Η συνέντευξη στρέφεται σε όλα τα πεδία όπως και στο πώς ξεκινά την επικοινωνία του με τον χώρο της Θράκης, τί σημαίνει γεωστρατηγικά αυτό, απαντώντας σε ερωτήσεις της Μελαχροινής Μαρτίδου για την ζωή και την επιστήμη του κι όχι μόνο.

Ιδιαίτερα απλός και καταδεκτικός μας μίλησε για την συγγραφή, τα μαθηματικά, το μέλλον, την παράδοση, την πίστη στις ανθρώπινες αξίες κ.ά. Η συνέντευξη θα μεταδοθεί από την εκπομπή "Με το αερόστατο του Χρόνου" ενώ μέρος της θα δημοσιευθεί στην αυριανή μας έκδοση. Ο κ. Λυγερός θα παραμείνει στην πόλη μας για δύο ακόμη μέρες.

Μελ. Μαρτίδου

Μόνιμη διεύθυνση άρθρου: http://www.xronos.gr/view.cgi?newsid1084766400,27702,


Νικ. Ζωίδου 22-24, 69100 Κομοτηνή. Τηλ: 25310 22791, 25310 33255, Fax: 25310 31302. Email: xronos@xronos.gr
Copyright © «Ο ΧΡΟΝΟΣ» Καθημερινή Εφημερίδα της Κομοτηνής, 2001 - 2003. Κατασκευή: Komotini On-Line